Doğum

Ağrısız Normal Doğum ( Prenses Doğum ) – ( Epidural Anestezi )

Doğum ağrısı birçok anne adayının korkuya kapılmasına sebep olan genellikle çok şiddetli yaşanan bir ağrıdır. Pek çok kadının hayatları boyunca yaşadığı en şiddetli ağrıdır. Hatta ilk doğumunda çok aşırı ağrı çeken kadınların bir daha çocuk sahibi olmaya korktuğu birçok örnek vardır.

blankGünümüzde kadınların daha hassas ve acıya fazla dayanıklı olmaması normal doğum sancılarından çok fazla korkmalarına sebep oluyor. Epidural anestezi ile doğuma, ağrısız doğum ve halk arasında prenses doğum’da denilmektedir. Aslında üç farklı anlama gelen doğum epidural anestezi verilmesi ile gerçekleşen doğumdur.

Ağrısız doğum; anne adayının normal doğumdan önce bel kısmından ince bir kateter yardımı ile epidural saha adı verilen bölgesine girilmesi ve anestezik madde verilerek ağrının hissedilmesini önleyen bir işlemdir. Doğum sancıları karında kasılma ve bebek çıkarken kasıklarda basınç olarak hissedilir. Ağrı ve acı hissedilmez.

Genel anestezinden farkı annenin doğum sırasında baygın olmaması, etrafında olup biteni görmesidir. Günümüzde fazlasıyla normal doğumlarda epidural anestezi tercih edilmektedir.

Epidural Anestezi ne zaman yapılır?

blankRahim kasılmalarının düzenli olarak başlamasından sonra, rahim açıklığının yaklaşık olarak 4 cm’ ye ulaşması ile birlikte, anne adayının ağrıları şiddetli hissetmeye başlamasıyla epidural anestezi yapılır.

Epidural anestezinin zamanından önce yapılması doğum kasılmalarını azaltarak doğumun yavaşlamasına neden olabilir. Bunun için zamanın iyi ayarlanması gerekmektedir.

Epidural anestezi nasıl yapılır?

Uygulama sırasında anne belini dışarı çıkaracak şekilde ya da yan yatarak, işlemin yapılacağı yer antiseptik maddeyle silinir ve steril örtü örtülür. Kateterin gireceği bölge uyuşturulur.

blankEpidural alana ucu çok ince olan bir iğne yardımı ile kateter yerleştirilir ve bu bölgeye ilaç verilir. Bu işlemler yapıldığı sırada annenin oldukça hareketsiz olması gerekmektedir. Kateterin dışarıda kalan kısmı alerji yapmayan özel maddeden yapılmıştır. Dışarıda bırakılan kısımdan ihtiyaç duyuldukça ilaç verilmektedir.

Kateter normal doğumdan hemen sonra annenin ağrısı kalmayınca hiç acı vermeden çekilir.

Epidural anestezi sırasında takılan kateter hastalar açısından acı hissedilmeyen kolay ve rahat uygulanan bir işlemdir. Bu yüzden işlemin kolay olması ve doğum sancılarının hissedilmemesini sağlaması anne adayları içn büyük bir şanstır.

Ağrısız Doğum ( Epidural Anestezi) – ( Prenses Doğum ) Avantajları Nelerdir?

• Doğum ağrılarının giderilmesini sağlar, normal doğumda en çok tercih edilme sebebi de bu yüzdendir.

blank• Ayaklarda uyuşukluk ve ağırlık hissedilmez. Uygulamadan sonra yürünebilir.

• Epidural anestezi sonrası sersemleşmezsiniz ve kendinizi hasta hissetmezsiniz.

• Doğum sırasında bitkin düşmeyeceğiniz için doğumdan sonra bebeğiniz ile çok daha çabuk temas kurabilirsiniz. Bebeğinizi besleyebilirsiniz.

• Psikolojik rahatlama ve kas spazmının çözülmesi ile normal doğum olma şansınızı arttırır.

• Epidural anestezinin uygun zamanda yapılması normal doğumu hızlandırır.

• Sancıları ağrı olarak değil de kasılma ve basınç olarak hissedersiniz ki bu sizin için çok önemli bir durum.

Ağrısız Doğum ( Epidural Anestezi) – ( Prenses Doğum ) Riskler Nelerdir?

Yapılan anestezinin uzman biri tarafından yapılması riskin çok az olmasını sağlar. Deneyimli ellerle yapılan bu işlem sonrasında yaşanan problemler son derece nadir görülmektedir.

• Epidural anestezi de en fazla tansiyon düşüklüğü görülür. Bunun önlenmesi için işlem öncesi hastaya damardan sıvı verilir ve tansiyon sürekli kontrol edilir.

blank• İşlem sonrası baş ağrıları yaşanabilir.

• Bazı hastalarda kullanılan ilaçlara bağlı olarak hafif alerjik durumlar görülebilir.

• Çok sık olmayan kateter takılan yerde enfeksiyon görülme ihtimali olabilir.

• Ikınma hissinin ortadan kalkması nedeni ile nadiren doğum süresinde uzama görülebilir.

• Nadiren idrar yapmada geçici zorlanmalar.

Burada en önemli kısım epidural anesteziyi yapacak uzmandır. Doğru ve başarılı yapılan bir edipural anestezi sonucu risklerin meydana çıkma riski çok azdır. Bu yüzden seçeceğiniz hastane ve uzman için deneyimli olmasına dikkat ediniz.

Ağrısız Doğumun Uygulanmaması Gereken Kişiler

blank• Aşırı kanaması, aktif kanama gibi kanama bozukluğu olan kişilerde,

• Pıhtılaşmayı önleyici tedavi alan kişilerde,

• Trombosit sayısı 100.000 altında olan anne adaylarında,

• İğnenin yapılacağı yerde enfeksiyon, yanık gibi durumların olması halinde,

• Anne adayının uygulamayı kabul etmeyip izin vermemesi durumunda, epidural anestezi uygulanmaz.

Ağrısız doğum (prenses doğum) amacıyla anneye verilen ilaçların, bebeğe olumsuz bir yan etkisi var mıdır?

blankEpidural anestezi belirli bir bölgeye yapıldığı için bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Annenin doğum sırasında fazla bağırmaması ve ağrı acı nedeni ile nefesinin kesilme durumumu olmaması, bebeğe daha fazla oksijen gitmesini sağlar.

En Çok Okunanlar

Üste Git