Algısal Gelişim

ÇOCUKALARDA TAKLİT EDEREK ÖĞRENME

Çocuğunuz dünyaya geldiği anda bir çok şeyden habersiz ve savunmasızdır. Onunla ilgilenmenize muhtaçtır ve iletişim konusunda da oldukça zorluk çekersiniz. Ancak bu durum 1 yaşına girdiğinde büyük değişikliğe uğramaya başlar. Küçük bebeğiniz artık yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeye başlamıştır. Etrafı keşfeder ve daha çok şey öğrenip merak eder. Bu durum onları gelişme aşamasında bir sonraki adıma taşır. Yavaş yavaş kendi karakterlerini oluşturmaya başlarlar.

blank

Bunun için ilk adım taklit etmektir. Etrafındaki insanların olaylara verdikleri tepkileri, hareketlerini ve davranışlarını gözlemleyerek kendi için yeniden tasarlar ve tekrar ederek öğrenir. Kendini etrafındaki bilgilerle besleyip anne ve babasıyla iletişim kurabilir hale gelirler. Burada anne babaya büyük sorumluluk düşmektedir. Çünkü çocuk bu taklit etme sürecinde en çok gördüklerini taklit etmeye meyillidir. Cinsiyeti fark etmeksizin sizin kıyafetlerinizi giymesi, tıraş olmaya çalışması vb. durumlar bu yüzdendir. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çocuğun taklit etmeye başlama dönemi 1 yaşından itibaren başlar. Bunun sonraki adımı ise 3-11 aralığında gerçekleşir. Çevresindeki insanlardan gördüklerini ve o zamana kadar öğrendiklerini birleştirerek kendi kişiliklerini inşa ederler. 

Anne Ve Babanın Bu Dönemde Dikkat Etmesi Gerekenler

  • Çocuğunuz taklit evresinde iken belirttiğimiz gibi siz anne babaları daha çok örnek almaktadır. Bu durumda davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir. 
  • Çocukların henüz muhakeme yeteneği gelişmediği için yapmaması gereken yanlış davranışları da örnek alabilmektedir. Bu durumda ona kızmadan yaptığı hareketlerin yanlış olduğunu güzel ve onun anlayabileceği bir dilde anlatarak tekrarlamasını önleyebilirsiniz.
  • Bu taklit hali bazı durumlarda tehlike arz edebilmektedir. Örneğin babasının traş olmasına özenen ve bunu taklit etmeye çalışan bir çocuk kendine zarar verebilir. Bu tip durumları engellemek için ortada bıraktığımız eşyalara dikkat etmek gerekir. 
  • Yapacağı olumsuz davranışlar için çocuğa kızılmamalıdır. Bu durum şevkini kırabilir ve pasif, içe dönük bir hal almaya başlar. Bu da ilerleyen yaşlarında sosyal becerilerinin geç oluşmasına ve bir çok sorun yaşamasına sebep olmaktadır. 
  • Eğer çocuğunuz olumlu bir davranış sergiliyorsa bunu mutlaka küçükte olsa ödüllendirmelisiniz. Bunun için sadece gülümsemeniz ve sevgi göstermenizde yeterli olacaktır. Yapacağınız bu küçük onaylayıcı hareketler ile ona cesaret verecek, daha güçlü bir karaktere sahip olmasında ona yardımcı olacaksınız. 

En Çok Okunanlar

Üste Git