Bebek Sağlığı

Okulun Ilk Gunlerınde Cocuk Psikolojisi

Sizin için oldukça özel bir zamandır çocuğunuzun okula başlaması. Ona özenerek defterler, kitaplar, kalemler alırsınız. Ancak bu durum çocuğunuz için oldukça farklıdır. Okulun ilk günü geldiğinde zor bir süreç onu bekliyor olacaktır.

blank• Daha önce bu kadar fazla yabancıyla iletişime geçmemiş olması

• Anne ve babanın tek sevgi odağıyken bir öğretmenin tüm sınıfa böldüğü sevgiyle ve ilgiyle yetinmek zorunda olması

• İlk defa toplum kurallarıyla karşılaşıyor olması

• Ona verilen sorumluluklarının ve ödevlerinin olması

• Öğretmenin sınıf içindeki isteklerine göre davranması

Gibi yeni oluşan durumlar çocuğunuzu oldukça zorlayacaktır. Bu yüzden okula gitmemek için türlü bahaneler uyduracaktır. En bilindik örneği ise ağlamaktır. Bu sayede sizi ikna ederek okula gitmemeye çalışır. Size yapacağı bu tip duygusal baskılar oldukça normaldir. İlk kez okulla tanışmasının verdiği stresin sonucudur. Zamanla okula alışıp sorun çıkarmadan okula gitmeye başlayacaktır.

İlköğretime Başlayan Çocuğun Tepkileri

blank• Çocukların okulun ilk gününe vereceği tepki tamamen daha önceki deneyimleriyle alakalıdır. Anaokuluna da gitmiş bir çocuk burada yaşadığı güzel olaylar sayesinde sınıf yükseldiğini düşünüp sevinebilir ya da anaokulunda yaşadığı tatsız anılardan dolayı okula gitmeyi hiç istemeyedebilir.

• Anaokuluna daha önce gitmemiş çocuklarda ise etken etrafında okulla ilgili duyduğu olumlu ve olumsuz sözlerdir. Bu yüzden aile çocuklarının yanında okuldan bahsederken dikkat etmelidir. Onun okula gideceğini “ Artık okula gideceksin, öğretmeninin sözünden çıkmayacaksın, ödevlerini düzenli yapacaksın, bilgisayar, televizyon, oyun türevi şeyler artık yok” diye anlatırsanız çocuğunuzda okul fobisi oluşur. Bu tip söylemlerin yerine çocuğun okula istediği için gitmesini sağlamalısınız.

• Çocuğunuz okula başlar başlamaz ona karşı olan beklentinizi çok üstlere çıkarmamalısınız. Unutmayın ki sadece 3 ay evvel oyuncaklarıyla oynayan ve sadece sizin sevginize ve ilginize maruz kaldı. Birden büyük değişimler geçirmesini beklememelisiniz. Buna ek olarak ta çocuğun okul döneminden önce yaptığı tüm eğlence kaynaklarını kapatıp erken yatmasını ve ödev yapmasını söylemenizde oldukça yanlıştır. Bu onu okuldan soğutmaktan başka bir işe yaramaz ve ileride yaşayacağı eğitim hayatını da etkiler. Bu yüzden ebeveynlerin okul zamanı dışında çocuklarıyla eğlenceli zaman geçirmeleri ve baskı yapmamaları gerekmektedir.

blank• Çocuğunuza okuma-yazma öğrenmesi için baskı uygulamamalısınız. Yeri ve zamanı geldiğinde mutlaka öğrenecektir. Bu durumu göstererek arkadaşlarıyla da kıyaslamanız oldukça hatalı bir davranıştır. Okul arkadaşlarıyla kıyaslamanız onu şevklendirmek yerine okuldan soğutacaktır.

Kısaca özetlemek gerekirse çocuğunuz okula başladığı için onu sıkmayın ve eğlenceli vakit geçirerek çocukluğunu yaşamasını sağlayın. Eğer böyle davranmaz ve katı, kuralcı bir tutum sergilerseniz bu çocuğunuzu okuldan soğutup ilerideki akademik hayatını da etkileyecektir.

Okulun İlk Günü Ebeveynlerin Yapması Gerekenler

• Ortadan kaybolmayın: Anne ya da babanın birden ortadan kaybolması çocuk için onlara her zaman güvenemeyeceğini düşündürür. Bu durumsa çocuğun korkusunu daha da arttırır.

blank• Uzun süre yanında beklemeyin: Sınıfında ya da koridorda çok uzun süre beklemeyin. “ 5 dakika daha kalıp sonra gideceğim” gibi kararlı sözler söyleyin.

• Gideceğinizi yüzüne söyleyin: Ne kadar aceleniz olursa olsun mutlaka gitmeden önce ona haber verin.

• Alışkanlık geliştirin: Siz yanından gittiğinizde çocuğunuzun yapabileceği bir alışkanlık oluşturun. Bu sayede kendini daha iyi hissedecektir. Bu alışkanlık örneğin yanından ayrılmada evvel elini tutmanız ya da aranızda geliştirdiğiniz işaret dili olabilir. Burada önemli nokta bunu sürekli hale getirmenizdir.

• Çocuğunuzun yeteri kadar uyumasını sağlayın: Daha az uyuyan çocuklarda huysuzluk yapma ihtimali çok daha yüksektir.
• Yaşayacağı sorunlara hazırlıklı olun: 3-6 yaş aralığındaki çocuklar ani gelişen değişimlerden çok etkilenirler ve buna bedensel

olarak tepki verirler. Bunun minimum düzeyde yaşanması için çocuğunuzla ve öğretmeniyle konuşarak sıkıntılarını çözebilirsiniz.

blank• Güçlü olun: Çocuklarımız bu dönemde nasıl stres yaşıyorsa biz ebeveynlerde aynı stresi yaşıyoruz. Ancak yüzümüzdeki kaygılı ve stresli ifade çocuğun gözünden kaçmayacak ve onu daha stresli bir duruma sokacaktır. Onun sakinleşmesi için önce ebeveynlerinin de sakinleşmesi gerekir. Yüzlerindeki sakin ifade ve sıcak bir gülümseme çocuğunuzu rahatlatmaya yetecektir.

En Çok Okunanlar

Üste Git