Hamilelikte ( Gebelikte ) Süt İçmek
Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi için annenin vitamin ihtiyaçlarında oldukça bir artış meydana gelmektedir. Özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının kalsiyum ihtiyaçları artar. Kalsiyum ihtiyacını karşılayabileceği en bol içerisinde kalsiyum bulunduran besin süttür.
Anne karnında bebeğin gelişimi sırasında kemiklerinin ve dişlerinin güçlü olabilmesi için kalsiyuma gerek vardır. Kalp ve kas yapıları, bebeğin sinir sisteminin gelişimi içinde kalsiyuma ihtiyaç duyulmaktadır.
Hamilelik döneminde anne adayının kendi ve bebeği için ihtiyacı olan kalsiyum ihtiyacını günde 3 bardak süt içerek karşılayabilmektedir. Ayrıca hamilelikte süt içmek sadece kalsiyum ihtiyacını karşılamaz bununla beraber; A, C, D ve K vitaminleri ihtiyacını da karşılamasına yardımcı olur.
Hamilelik Döneminde Günde Ne kadar Süt İçilmelidir?
Hamilelik döneminde annenin günlük kalsiyum ihtiyacını alabilmesi için 3 bardak süt içmesi gerekmektedir. Anne adayının günlük alması gereken kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 1000 mg dır.
Hamilelik döneminde süt içmenin faydası oldukça fazla olsa da, sadece süt içerek bu dengeyi sağlamaya çalışmayın. Çünkü ihtiyacınız olan vitaminleri alabilmeniz için sütün yanı sıra yoğurt, peynir gibi besinlerde tüketmeniz gerekmektedir.
Günde içeceğiniz 3 bardak süt ile gerekli olan kalsiyum ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılayarak kalan kısmını içerisinde kalsiyum bulunduran peynir, yoğurt ve baklagillerle tamamlayabilirsiniz.
Hamilelikte Süt Tüketiminin Anne Açısından Faydaları
• Anne adaylarında görülen kalsiyum eksiliğini ve kalsiyum eksikliğinden meydana gelebilecek kemik erimesi riskini azaltır.
• Bebeğin kalsiyum ihtiyacını anneden alması ve bu nedenle annede kalsiyumun eksilmesi olmaktadır. Anne adayının gebelik boyunca süt tüketerek kalsiyum oranını dengelemesi fizyolojik açıdan dirençsiz kalmasını önlemektedir.
• Anne adaylarında olaşabilecek yüksek tansiyon riskini azaltır.
Hamilelikte Süt Tüketiminin Bebek Açısından Faydaları
• Her gün düzenli süt içmek bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamasını sağlar.
• Bebeğin diş ve kemik sağlığı yönünden oldukça faydalıdır.
• Sütün bebeğin kemik yapısının gelişinde olumlu etkisinin yanında bağışıklık siteminin gelişmesinde de faydası bulunmaktadır.
• Hamilelikte süt içen anne adaylarının bebeklerinde alerjiye karşı daha dayanıklı oldukları gözlenmiştir.
• Yapılan çalışmalarda hamilelikte süt tüketen annelerin bebeklerinin, süt tüketimi bir bardaktan az olan annelerin bebeklerine göre daha fazla olduğu belirtilmektedir.
• Yapılan bir çalışma sonucunda MS ( multiplesclerosis) hastalığının hamilelik döneminde süt içen annelerin bebeklerinde görülme riski daha düşük olduğudur.
Hamilelik Döneminde Süt İçemeyen Anne Adayları
Hamilelik döneminde kalsiyum ihtiyacının artması ve içerisinde bol miktarda kalsiyum bulundurması amacıyla süt öncelikli olarak önerilmektedir. Ancak süt içemeyen anne adayları gerekli kalsiyumu almak için peynir, yoğurt, meyveler ve kuru baklagiller tüketebilir.
Sizin ve bebeğiniz için kalsiyum ihtiyacının önemli yer tutması mutlaka bu besilerden tüketmenizi gerektirmektedir. Ayrıca açık olmayan kapalı paketlerde güvenilir markaların dondurmalarından da tüketebilirsiniz. İçerisinde süt içermesi neden ile kalsiyum almanıza yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Yoğurt Yemek
Hamilelikte süt kadar yoğurt tüketiminin de faydaları vardır. Kalsiyum ihtiyacını karşılayabileceğiniz besinler arasında olan yoğurdu hamilelik dönemi boyunca düzenli bir şekilde tüketmenizde fayda vardır.
Kalsiyum ve mineraller bakımından içeriği sayesinde annelerin hazımsızlık sorununa iyi gelirken, bebeklerin gelişimi içinde önemli katkılarda bulunur.
Ancak yoğurt tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir konu vardır. Yoğurdun mutlaka pastörize edilmiş sütten yapılmış olması gerekmektedir.
Hamilelikte Yoğurt Yemenin Faydaları
• Bol kalsiyum içermesinden dolayı ane ve bebeğin kemik gelişiminde önemli fayda sağlıyor.
• Vücuda enerji vermesi ile halsizliği en aza indiriyor.
• Yoğurt tüketimi annenin hücre yenilenmesinde etkili bir rol oynamaktadır.
• Yoğurt kan basıncını dengelemesi ile birlikte yüksek tansiyonu düzenlemektedir.
Hamilelik döneminde süt ve süt ürünlerinin tüketimi anneler için oldukça önemlidir. Bebeğiniz sizin beslenmeniz ile gelişimini sağlamaktadır. Bu nedenle beslenmeniz hamilelik döneminde büyük ölçüde önem taşımaktadır.
Hamileliğiniz boyunca süt tüketimi yapmayı ihmal etmeyin. Eğer yoğurt yemek bir zaman sonra sıkarsa, yoğurdun içerisine sevdiğiniz meyveleri ekleyerek tüketebilirsiniz. Sevdiğiniz şekilde süt ya da yoğurdu tüketmenin yollarını kendiniz geliştirebilirsiniz.
Unutmayın bebeğinizin sağlıklı gelişimi sizin beslenmenize ve sağlığınıza bağlı.