İkiz Gebeliklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İkiz gebeliklerde anne adaylarında değişiklikler daha belirgin olmaktadır. Kalori ihtiyaçları ve normal hamileliğe göre vitamin ihtiyaçları da artmaktadır.
İkiz gebelikler günümüzde teknolojinin gelişmesi ile ultrasonlarla erken dönemde anlaşılabilmektedir. İkiz olarak başlayan gebelik aynı şekilde devam etmeyebilir. Gebeliğinizin ilk anından itibaren mutlaka doktor kontrollerinizi aksatmamanız gerekmektedir.
Normal gebeliğe göre ikiz gebelik dönemi farklı geçebilir. Almanız gereken kalori, vitamin artar. Daha hızlı ve fazla kilo alabilir ve hamilelik şikayetleriniz daha yüksek oranda olabilir. Bu nedenle normal gebeliğe nazaran ikiz gebelikte dikkat etmeniz gereken farklı hususlar bulunmaktadır.
İkiz Gebeliklerde Nelere Dikkat Edilmeli
• İkiz gebeliklerde normal gebeliklere göre doktor kontrolleri daha sık yapılmalıdır. Çünkü ikiz gebelik olarak başlayan hamileliğiniz bebeğinizin birinin anne karnında ölmesi ile sonuçlanabilir. Bu kayıp ilk aylarda olursa diğer bebeğin gelişimi için herhangi bir olumsuz etki göstermez.
• Anne adayları erken doğum ve düşük riskinin daha fazla olma riskine karşı sürekli olarak doktor kontrolünde olmalıdır.
• Hamilelik döneminde artan demir ihtiyacı ikiz gebeliklerde normal gebeliğe göre daha fazladır. Demir ihtiyacını karşılamak için hem ilaç takviyesi hem de demir bakımından zengin besinler tüketilmelidir.
• Hamilelik döneminde kalsiyum ihtiyacının da arttığı bilinmektedir. Yeterli kalsiyumun alınmaması durumunda bebekler kalsiyum gereksinimlerini karşılamak için annenin kemiklerindeki kalsiyumu kullanacaklardır. Buda annenin kemiklerinin zayıflamasına kemik yıkımına sebep olacaktır.
• İkiz gebeliklerde anne adayı vitamin ve demir alımı için mutlaka doktorunun önerdiği takviyeleri almalıdır.
• Kalori ihtiyacı artacağı için beslenmesine daha dikkat etmelidir. Ancak ikiz bebeğe hamile olan anneler zaten fazla kilo aldıkları için bir de düzensiz kalori alırsa daha da kilo alacaklardır. Bu nedenle ekstra kalorili diyet programları ile annenin beslenmesi kontrol altına alınabilir.
• İkiz gebeliklerde çalışan anneler 30. haftadan sonra doğum iznine çıkmalıdır.
• Bebeklerin gelişimi için anne adayının bol sıvı tüketmesi gerekmektedir.
• Eğer su içmeyi sevmeyenlerdenseniz; son zamanlarda yaygılaşan suyunuzun içine elma, maydanoz, limon gibi sevdiğiniz besinler ile suyunuzu tatlandırarak içebilirsiniz. Bu şekilde hem sıvı ihtiyacınızı karşılamış hem de vitamin almış olursunuz.
• Hamileliğin normal, ikiz ya da daha fazla olması hiç fark etmez, hamilelik döneminde stresten mutlaka uzak durun. Stres hamileliğinizde bebeğinizin etkilenmesine ve olumsuz sonuçlara neden olabilir. Olabildiğince sakin ve stressiz ortamlarda bulunun.
• Mutlaka doğum yapacağınız hastaneyi araştırın. Yoğun bakım ünitesi olmasına dikkat edin.
• İkiz gebelikte aşırı egzersiz ve fiziksel aktiviteler erken doğuma yol açmaktadır. Bu nedenle fazla egzersizlerden kaçının.
• Demir ihtiyacınız artacağından, demir emilimini azaltan çay ve kahve tüketiminden kaçının. Eğer kahve, çay içmeden olmaz diyorsanız günlük sınırlama getirin.
• Alkol, sigara ve benzeri maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Demir; ikiz gebeliklerde eksikliği en fazla görülen vitamindir. Yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi demir bakımından zengin gıdaları mutlaka günlük listenizde bulundurun.
Kalsiyum; gebeliğin özellikle 28. haftası ile beraber kalsiyum ihtiyacında artış olmaktadır. Bebeğin kalsiyum ihtiyacını karşılaması ve annenin de kalsiyum oranının düşmemesi için bu konuda dikkat etmesi gerekmektedir.
Süt, yoğurt, peynir, fındık, yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.
Hamilelikte önemli olan beslenme ikiz bebek beklendiğinde daha da dikkat gerektirmektedir. İkiz bekliyorum diye yemeğe fazla yüklenmeyin. Hamile kaldığınız vücut ağırlığınıza göre kilo alımınız değişmektedir. Doktorunuz ile hazırlayacağınız bir beslenme programı uygulayabilir ya da kendiniz günlük bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.