Doğum

Normal Doğum

Hamile olduğunu öğrendikten sonra sabırsızlıkla beklenen doğum son zamanlarda doğumun ilk işaretleri ile daha fazla heyecan yaratmaktadır. Normal doğum 40. gebelik haftasını doldurmuş olan fetusun rahim dışına zarlar ve plasentası ile birlikte atılmasıdır. Normal doğum gebeliğin 38-42. Haftası arasında gerçekleşir. Ancak %10 gebelerde daha erken haftalarda doğum meydana gelebilir.

Normal doğum, hamilelik sürecinin tamamlanması veya farklı nedenlerle anne suyunun gelmesi ile annenin vajinasından bebeğin çıkarılma yöntemiyle uygulanan doğumdur. Normal doğum, gerçekleşen en doğal doğum yöntemidir.

Normal doğum günümüzde anneler tarafından çok fazla tercih edilmemektedir. Bunun sebepleri olarak;

• Fazla acı duymaktan kaçmaları,
• Normal doğum sancılarını yaşamak istememeleri,
• Aile ve yakınlarında doğum yapan kişilerin anlattıkları doğum hikâyeleri,
• Sezaryen ile doğumun normal doğuma göre daha kolay olduğunun düşünülmesidir.

Doğum Gerçekleşmeden Önce Annede Yaşanan Değişikler;

• Oturup kalkmada ve yürümede zorlanma ve yavaşlama meydana gelir,
• Akıntılarda artış görülür,
• Memelerde hassasiyet ve dolgunluk olur. Bu durumda anne meme ucu ile oynamamalıdır.
• Son haftalara yaklaştıkça rahimde Braxton – Hicks kasılmaları ile adlandırılan kasılmalar olur. Günde ortalama 5-6 kere bir kaç saatte bir gerçekleşir. Bu kasılmalar rahimin yumuşamasına hazırlık kasılmalarıdır. Bu sancılar doğumu başlatmaz panik yapmayın.

Yalancı Doğum sancıları;

Düzensiz kasılmalar, araları uzun ve düzensiz aralıklarla olur.

Kasılmalarda şiddet aynıdır ve gelip geçici ağrılardır.

Kasılmalar çoğu zaman dinlenince geçer ve rahim ağzında açılmaya neden olmaz.

Gerçek Doğum sancıları;

Düzenli olarak kasılmalar olmaktadır. Kasılmalar 2-4 dakikada bir olur.

-Kasılmaların şiddeti gittikçe artar ve 45-60 saniyeye kadar düşer.

-Bu kasılmalar rahim ağzında yumuşama ve açılmaya sebep olur.

Normal Doğum 3 Ana Evrede Gerçekleşir;

1. Evre

Kapalı olan rahim ağzının gebelik süresince meydana gelen kasılmalarla tam açılması (10 cm) kadar geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun geçen evresidir. Yaklaşık 8-10 saat kadar sürer.

Bu evrede rahim ağzının açılmasıyla bebeğin başı içeride manevra yaparak aşağıya inmektedir. Erken faz ve aktif faz olarak ele alınır.

Erken faz; genellikle ilk doğumunu yapan kadınlarda doğum sürecinin ve birinci evrenin en uzun sürdüğü dönemdir. Kasılmalar ve ağrılar seyrek ve hafiftir. Birkaç saat ye da birkaç gün sürebilir. Eğer bunun dışında belirtileri yoksa hastaneye gitmeye gerek yoktur.

Aktif faz; ağrının arttığı ve kasılmaların artması ile annenin fark ettiği dönemdir. Kasılmalar yaklaşık 5 dakikada bir meydana gelmektedir. Bu dönemde suyun gelmesi ya da kanamanın olması gibi durumlarda hemen doktora gidilmelidir.

Bu evrenin sonunda rahim ağzının açılması ile kadın ıkınma hissine kapılır. Eğer doktoru doğumun gerçekleşmesini uygun görürse doğumu başlatır ve anne ıkınmaya başlar.

2. Evre

Tam açılan rahim ağzından bebeğin tamamen doğumuna kadar geçen süredir. Bu süre yaklaşık 1,5 saat sürebilir. Bu evrede kadının ıkınma kuvveti süreyi belirler. Doğru ıkınma ile daha kısa ve sağlıklı bir doğum olmasına yardımcı olur.

3. Evre

Bebeğin doğmasından sonra plasentanın çıkma sürecidir. Yaklaşık yarım saat sürmektedir. Bu süreçte doğum tamamlanmış olur. Bu evrede anne huzur ve rahatlık hisseder. Anne birkaç saat kontrol altında tutulur.

Normal doğum için annenin ne zaman doktora gitmesi gerekir;

Gerçek doğum sancıları başladığı zaman anne bunun doğum sancısı olduğunun farkına varır. Ağrılar sıklaştığı ve şiddeti arttığı zaman doktora gidilmelidir.

Vajinal kanama olduğunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Gebelik döneminde kanamalar doğumun habercisi ya da doğumda bir sorun olduğunun habercisidir.

Her zaman anlaşılan belirtiler olmayabilir. Bazen de doğum sancıları olmadan su gelebilir. Gelen su az olabilecekken, fazla miktarda da olabilir. Hemen doktorunuza başvurun.

30-40 dakikada bir ağrı var ve şiddetli değil ise panik yapmayın. Ancak 20 dakikada bir ya da daha sık ve şiddetli ağrınız var ise hastaneye gidiniz.

Bebeğin hareketlerinde azalma hissetmeniz durumunda hastaneye başvurunuz.

Normal Doğumun Bebek için Faydaları;

– Normal doğum ile doğan bebeklerde solunum problemleri yaşanma riski daha düşüktür. Bunun nedeni doğum kanalından geçerken bebek baskıya uğrar. Bu baskı bebeğin akciğerlerinde ki amniyon suyunun atılmasına yol açar.

– Bebeğin doğum esnasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

– Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesini daha kolay bulduğu ve anne memesine masaj yaptığı gözlemlenmiştir.

– Bebeğin normal doğum esnasında yaşadığı hormanol dalgalanmaların anne ile arasında bağ kurmasına faydalı olduğu düşünülmektedir. Normal doğum sırasında bebekte salgılanan endorfin (mutluluk) hormonu bebeğin dış dünyaya daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olur.

– Normal doğumda anestezi kullanılmadığı için anestezi riski ortadan kalka.

– Anneler normal doğumda diğer doğumlara göre daha kolay iyileşir ve toparlanır. Buda annenin günlük hayata daha çabuk dönmesini ve bebeği ile daha çok ilgilenmesini getirir.

– Anne ile bebeğin cilt teması normal doğumda daha hızlı ve kolay gerçekleşir. Bu temas ise bebeğin anneye bağlanması ve gelişimim için çok önemlidir.

– Normal doğum ile doğan bebeklerin sezaryen ile doğan bebeklere göre yoğun bakıma alınma riski daha azdır. Aslında bu oranın az olması sezaryen ile doğum yapılan hamileliklerin riskli hamilelikler olmasıyla bağlantısı vardır.

Normal Doğumun Anne için Faydaları;

– Normal doğumdan sonra annenin günlük hayata dönmesi ve iyileşme süresi daha kısa ve çabuk olur.

– Anneler daha kısa sürede iyileştiği için hastanede kalma süreleri daha kısa olur. Buda hem annenin sağlığı açısından hem de maddi açıdan avantaj sağlar.

– Normal doğum ile bebeğini dünyaya getiren anne de büyük bir başarma duygusu ve güven duygusu oluşur.

– Normal doğum yapan annelerin “doğum sırasında anne ölüm oranı” daha azdır.

– Annelerin normal doğum sonrasında enfeksiyon kapma ve kanama riski sezaryen ile doğuma göre daha düşüktür.

– Normal ile doğum gerçekleştiren annelerin sonrasın da ağrı şikâyetleri sezaryen ile doğum yapan birine göre daha azdır.

– Doğum sonrası egzersizlere başlama süresi daha kısadır. Bu sayede doğumdan sonra egzersizlere başlayarak, vücudun sağlığına ve eski formuna kavuşma süreside kısa zamanda gerçekleşecektir.

Her şeyin avantajları olduğu kadar tabi ki dezavantajları da vardır. Normal doğumun 6 dezavantajı;

– Uzun ve yorucu bir süreçtir. Doğum sırasında ağrılara katlanmanız gerekecektir.

– Normal doğum sırasında vajinal deformasyonların ve sorunların olması.

– Özellikle iri bebeklerin doğumunda oluşan vajina yırtıklarının onarılması zor ve uzun operasyon gerektirir. Onarılamayan vajina yırtıkları daha sonradan annenin idrar ve büyük abdest kaçırmasına bununda günlük hayatını olumsuz etkilemişine neden olur.

– Doğum esnasın da sürekli ıkınmanın anneye verdiği yorgunluk.

– Normal doğum ile hastaneye yatırılan annelerin %25’i doğum ağrılarını çeker ve farklı sebeplerden dolayı sezaryen ile doğum gerçekleştirilir.

– Aslında en önemlisi de doğum sırasında bebeğin iyilik hali çok yakından takip edilmelidir. Yapılan en küçük ihmal daha sonradan ortaya çıkacak büyük bir soruna yol açabilir.

 

Normal doğum hikâyelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Hem anne adayları sizin deneyimlerinizden yararlanabilir hem de sizin hikâyenizi dinlemiş oluruz.

Normal Doğumun Evreleri

En Çok Okunanlar

Üste Git