3-6 Yaş Masalları

Moni Sorumluluklarını Öğreniyor Masalı

Rengarenk çiçeklerin açtığı, kuşların cıvıl cıvıl ötüştüğü bir ilkbahar mevsimiydi. Orman ilkbahar’ın gelmesi ile çok daha güzel gözüküyordu. Bütün hayvanlar neşe içinde yaşantılarına devam ediyorlardı. Sevimli Sincap Ailesi de yeni ağaç evlerini tamamlamış ve yeni evlerinde yaşamaya başlamışlardı.

Moni, yumuşacık tüyleri olan şirin bir yavru sincaptı. O gün çok mutluydu, çünkü uzun süredir hayalini kurduğu odası hazırdı. Yeni odasında yatağı, dolabı ve oyuncakları vardı. Moni heyecanla annesine sarılarak;

– Odam çok güzel oldu anneciğim, Teşekkür ederim, dedi.

Birkaç gün sonrada Anne Sincap Nana, Moni ve Moni’nin kardeşi Toli, yeni komşuları ile tanıştılar. Artık Moni’nin Pula adında sincap bir arkadaşı olmuştu. İkiside her gün bir araya gelip oyun oynuyorlardı.

Moni keyifli günler geçirirken büyümeye devam ediyordu, öğrenmesi ve yapması gereken sorumlulukları vardı ama bunları bilmiyordu.

Bir gün Moni, arkadaşı Pulayı birlikte oynamak için evlerine davet etti. Moni ve Pula odada oyun oynuyorlardı, ama o sırada yedikleri meyvelerin kabuklarını çöp kutusu yerine yatağın altına atıyorlardı. Birde ellerini yıkamıyorlardı.

Birkaç gün içerisinde odadan kokular gelmeye başlamıştı. Anne Sincap Nana bu konunun nereden geldiğini bir türlü anlayamıyordu.

Ertesi gün Sincap Nana;

– Moni ! bugün anneannenin yanına gitmem gerekiyor, ben gelinceye kadar kardeşin Toliye bakmanı istiyorum. İstersen arkadaşın Pulayı çağırıp hep birlikte oynayabilirsiniz, dedi.

Moni ve Pula buna çok sevinmişlerdi. Önce her ikiside yedikleri yiyeceklerin kabuklarını yine yatağın altına attılar, sonrada ceviz kabuklarından kule yaptılar. Moni arkadaşıyla vakit geçirirken kardeşi Toliye bakmayı unutmuştu. Bir süre sonra Pula;

– Ayy, Moni kollarım çok kaşınıyor, hem burası çok pis kokuyor, dedi.
Moni;

– Haklısın, bende kaşıyorum bu koku beni de rahatsız etmeye başladı.

Moni’nin aklına bir fikir gelmişti, arkadaşı Pulaya da bu fikri söyledi;

– Pula, birlikte göle gidip yıkanalım, temizlenmiş oluruz,

Pula;

– Evet çok kirlendik, hem yıkanıp temizlenirsek kaşıntımızda geçebilir, dedi.
Moni ve Pula, Toliyi evde bırakıp kimsenin haberi olmadan göle gitmişlerdi. Yıkanıp temizlenmişlerdi ama oyuna dalıp evlerine gitmeyi unutmuşlardı, saat ilerlemişti.

Moni’nin annesi çoktan eve gelmişti, o sırada kötü koku her yere yayılmıştı, evlerine yaklaştığında oda bu kokuyu hissetmişti. Kapının girişinde sincap komşuları kokunun nereden geldiğini anlamaya çalışıyorlardı.

Sincap Nana eve girer girmez;

– Aaa… Bütün eve yayılan bu pis koku demek buradan geliyordu, dedi ve seslendi.

– Moni, Pula, Toli, çocuklar nerdesiniz?

Anne Sincap Nana, cevap alamayınca odalara bakındı, Toli yatağında uyuyordu evde tek başınaydı, Moni ve arkadaşı Pula evde yoktu.
Anne Sincap Nana endişelendi ve hemen dışarıya çıkıp yavru sincapları aramaya başladı çok geçmeden göle doğru gitti Moni ile Pula oradaydı, oyun oynadıklarını gördü yanlarına gidip;
– Çocuklar burada ne yapıyorsunuz? Sizi evde göremeyince çok korktum, haydi bakalım artık çok geç oldu eve gitme vakti gölden çıkmanız gerekiyor, dedi.

Moni ve Pula zamanın nasıl geçtiğini anlamamışlardı, hemen gölden çıkıp eve gitmek için hazırlandılar.

Yol boyunca annesinin çok üzgün olduğunu gören Moni;

– Anneciğim, neden bu kadar üzgün görünüyorsun? diye sordu.

Anne Sincap Nana;

– Bana haber vermeden göle geldiğiniz için üzüldüm.

Moni ve Pula;

– Şeyyy… Biz çok kaşınıyorduk da.

Sincap Nana;

– Bütün bu olanları eve gidince konuşacağız çocuklar, şimdi yolumuza devam edelim, dedi.

Anne Sincap ve yavrular evlerine gelmişlerdi. Sincap Nana;

– Anlatın bakalım neler oldu burada? dedi.

Moni ve Pula yaptıklarını, Anne Sincap’a anlattılar. Sincap Nana;

– Çocuklar artık büyüyorsunuz, yapmanız gereken bazı davranışlar ve sorumluluklar var, düzenli olmak, temiz olmak, biri bir ricada bulunduğunda onu yerine getirmek, aileden anne ve babadan habersiz bir yere gitmemek, kardeşlerimizle iyi geçinmek, yardımcı olmak, hoşgörülü olmak gibi bir çok güzel davranışlar vardır, bunlar herkesin yaşamını boyunca yapması gereken sorumluluklardır. Sizlerde bu sorumluluklarınızı öğrenmeli ve bu şekilde davranmalısınız.

Moni ve Pula, gün boyunca yaptıklarını ve Sincap Nana’nın söylediklerini düşündüler. İkiside bu sorumluluklardan hiç birini yapmadığı ve öyle davranmadıklarını fark ettiler. Çünkü yedikleri yiyeceklerin kabuklarını çöp kutusuna değil yatağın altına atmışlardı düzensiz ve temiz olmayan bir odada oyun oynadıkları için kaşınmaya başlamışlardı, Moni annesinin ondan kardeşine bakmasını istemişti ama Moni kardeşini unutmuş ve evde tek başına bırakıp gitmişti. Göle giderken ikiside ailesinden izin almamıştı.

Moni ;

– Anneciğim, söyledikleri düşündüm haklısın, seni üzdüğüm için özür dilerim artık sorumluluklarımı biliyorum daha dikkatli olacağım, dedi.

Sincap Nana, yavrusu Moni’nin kendisini anladığı için çok mutluydu. Moni’nin odasını temizlemeye başladı. Moni bu sırada;

– Anneciğim bende sana yardım edebilir miyim? dedi.

– Peki, Moni dedi annesi.

Birlikte çöpleri topladılar, su ve sabunla yerleri sildiler. Moni’nin odası artık tertemiz olmuştu. Moni annesine sarılarak teşekkür etti.

En Çok Okunanlar

Üste Git