Bebek Sağlığı

Çocuklarda Oyun Bağımlılığı

blankGünümüzde var olan ve gelişen teknoloji hayatımızı kolaylaştırmak konusunda oldukça başarılı. Tek bir tıkla istediğimizi alabilir, resim paylaşabilir ya da gün içinde aklınıza gelecek her ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ancak tüm bu güzelliklerine ve konforuna rağmen çağımızın hastalığı olarak görülen oyun bağımlılığına da sebep olmakta. Özellikle çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde oldukça sık rastlanabilen bir durum.

Çocuklarımızın bu duruma düşmemesi için biz ebeveynlerin yapması gerekenler var elbette. Bu yazımızda bilgisayar bağımlılığı hakkında bilmeniz gerekenleri ve tedavi yöntemi hakkındaki sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Bilgisayar Oyunları Bağımlılığı Nedir ?

blankBilgisayar oyunu bağımlılığı tıpkı diğer bağımlılık yaratan uyuşturucu, sigara, içki, kumar gibidir. Bağımlı olan kişi iradesini kullanamaz ve bağımlılık yaratan uyarıcı zarar vermeye başlasa dahi kullanmaya devam eder. Bırakması halinde ise bir boşluğa düşerek psikolojik sorunlar yaşamaya başlar ve bağımlısı olduğu şeye dönmek.

Bilgisayar ve internetin yaygınlaşması bu bağımlılığı gittikçe arttırmaktadır. Yukarıda saydığımız bağımlılık özellikleri gösterilmesine rağmen ilk başladığı dönemlerde oldukça masumane olarak görüldü. Bu yüzden de uzun süre herhangi bir önlem alınmadı. Ancak günümüze işler çığırından çıkmaya başlayınca durumun ehemmiyeti görüldü ve müdahale ve tedavi görülmesi gereken bir rahatsızlık olduğu kabul edildi.

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığının Belirtileri

• Aile bireylerini ve arkadaş çevresine ilginin azalması

blank• Kontrollerini kaybedip ani öfke nöbetleri geçirme

• Bilgisayar başında normalde olduğu halden daha iyi ve mutlu görünme

• Bilgisayar başında olmadığındaysa boşluk hissi, sinir, depresyon

• Bilgisayar başında harcanan vaktin giderek gününün tamamını kaplaması

• Yaptığı şeylerin yanlış olduğunu bilmesine rağmen kendini durduramaması

• Gündelik hayatında sahip olduğu işlevselliğinin kaybolması

• Okuluna karşı isteksizlik ve derslerde aşırı düşüş

• Aileye karşı sorumluluklarını yerine getirmeme

• Psikolojik bozukluklar

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığının Aile ve Bağımlı Kişi Üzerindeki Etkisi

blankAlkol ya da kumara karşı bağımlılık yaşayan insanların aileleri bundan ne kadar kötü etkileniyorsa, bilgisayar bağımlılığında da o kadar etkilenmektedir. Burada söz konusu olan daha küçük olan ya da ergenliğini yaşayan genç bir çocuğun başına gelmesidir. Bu aileleri daha çok yıpratmaktadır. Ne kadar kızıp bağırsalar ya da yasak koysalar da çocuklarının bir yolunu bulup tekrar oynamaya başlaması oldukça yıpratıcıdır.

Çocuklara verdiği en büyük zarar ise eğitim hayatlarınadır. Okula ve ödevlerine ayırması gereken zamanın tamamını bilgisayar başında geçirmek notlarının düşmesine, devamsızlıklara ve sınıfta kalmalara sebep olur. Bunun yanı sıra fiziksel ve ruhsal olarak çökertmekle birlikte arkadaşlık ilişkilerini de yapaylaştırır ve sosyal çevresinin yok olmasını sağlar. Kendini tamamen soyutlayan çocukta zamanla psikolojik sorunlar görülmeye başlanır.

blankOyunlar içerik olarak hareketli, akıcı, heyecanlı ve sürekli değişkenlik gösterebilen, ödül prensibiyle çalışan bir platformdur. Bu çocukları kötü etkileyen başka bir durumdur. Tüm bu hareketliliğe alışan çocuk konsantrasyon ve zihinsel becerilerinde sorunlar yaşamaya başlar. Ayrıca gerçek hayat yavaş durağan ve sürece yayılarak devam eder. Çocuğun maruz kaldı tüm hız ve hareketlilik gerçek hayatta yoktur. Buda okulda ya da bilgisayarın başında olmadığı her anı sıkıcı, renksiz ve yaşanılması güç olarak görmesini sağlar. Bu yüzden sıkılmayacağı dünyasına dönmek için sabırsızlanacaktır. Ailesi onu engellemeye çalıştığı taktirde de asabiyet göstererek öfke nöbetleri yaşar. Bunun sebebi ise oyunların onu tahammülsüz hale getirmesidir. Yaşadığı zihinsel dengesizlikte buna destek olmaktadır.

Bilgisayar Oyunları Neden Bağımlılık Yaratır ?

Oyun bağımlılığının sebeplerini açıklamak için en uygun yöntem, onu üç farklı açıdan incelemektir. Bunlar:

blank1. Sosyal sebepler: Bundan birkaç yıl öncesine kadar belirli kesimlerin elde edebildiği bir araçtı bilgisayar. Ancak günümüzde neredeyse her evde bir tane bulunmaktadır. Evinde bulunmayanlar içinde kafeteryalar vardır. Yani her çocuk için mutlaka oynayabileceği bir bilgisayar bulunmaktadır. Durum böyle olunca çocuklar arasında geçen konuşmaların çoğu da oyunlar üzerine olmaktadır.

Bu konuşmalara katılıp arkadaş edinmek isteyenlerde ailelerine baskı yaparlar ve onlarda tamamen iyi niyetle çocuklarının sosyalleşmesi için bunu kabul ederler. Ancak bu durum kontrol altına alınmadığı halde çocuğu bağımlı hale getirir ve beklenilenin tersi olup sosyalleşmesi tamamen ortadan kalkar.

2. Fiziksel sebepler: Beyinde salgılanarak insana mutluluk veren bazı hormonlar bulunmaktadır. Bunlardan biri de dopamin hormonudur. Bu hormon başarı, ödül, yada keyif verici bir aktivite yapılırken ortaya çıkmaktadır. Oynanan oyunlarda başlarda oldukça keyif verir ve birçoğu ödül sistemiyle çalışır.

Kazanılan eşyalarda oldukça işe yarar ödüller olması sebebiyle oldukça cezbedicidir. Bu durumlar çocuğun beyninde sürekli dopamin hormonunun salgılanmasına sebep olur. Sürekli buna maruz kalınması halinde de bağımlılık başlamaktadır.

blank3. Ruhsal sebepler: Yapılan araştırmalara göre oyun bağımlılığı yaşayan çoğu gencin aynı zamanda sosyalleşme sorunlarına sahip oldukları gözlemlenmiştir.

Oyun içerisinde sahte isimlerle kendini gizleyen ve tamamen sanal bir dünyada hareket eden çocuk, bu sayede benliğini gizleyerek kendini güvende ve mutlu hisseder. Gerçek dünyada yaşadığı sıkıntılardan ve kendinde gördüğü eksikliklerden bu şekilde kurtulur.

Bilgisayar Oyunlarına Bağımlılığın Tedavisi

Bilgisayar oyunu bağımlılığının tedavisi, bağımlı kişi bunun farkındaysa ve kurtulmak istiyorsa mümkündür. Ancak bazı vakalar ağır olduğu için özel klinikler açılmıştır. Bu kliniklerde uzman doktorlar çeşitli yöntemlerle bu bağımlılıktan kişiyi arındırmaya çalışmaktadır.

blankBağımlı kişi bunun farkındaysa bile karşılaşacağı zorlukla bulunmaktadır. Kurtulduğu ve tekrarlamak istemediği alışkanlığının yerine oluşan boşluk, aşılması güç bir durumdur. Bunu kontrollü bir şekilde yok etmek içinse bilgisayar oyunlarını oynayarak geçirdiği vakitlerin yerini doldurabilecek başka aktivitelere yönlenmesidir. Futbol, koşu, basketbol gibi güç gerektirecek sporlara yönelmesi yardımcı olacaktır.

Başka bir yöntem ise çocuğunuzu bu alışkanlığa sevk eden ruhsal sorununu bulmaktır. Genelde sebepler aile sorunları, arkadaş edinememe, özgüven problemleri, bir yere ait olamama, sosyal fobiler, değersizlik ve yetersizlik hissi olmaktadır. Bu tip sorunları düzeltmek içinde bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

En Çok Okunanlar

Üste Git