Anne Sağlığı

Gebelikler Arasında Ne Kadar Ara Verilmelidir?

Gebelikler arasında süre, ilk gebeliğin doğumundan sonra ikinci gebeliğin başladığı tarih olarak belirlenmektedir. Kadınlar; Doğumdan sonra ne kadar ara verilmelidir? Doğum yaptıktan sonra ikinci blankçocuk için ne zaman hamile kalınmalıdır? İki çocuk arasında yaş farkı en az ne kadar olmalıdır? Kısacası doğumdan sonra tekrar bebek düşünen ailelerin arada ki sürenin ne kadar olduğu ve bu sürenin önemi merak edilen sorular arasındadır.

İki gebelik arasındaki süre doğum yöntemine bağlı olarak değişiklik göstermez. Sezaryen doğum, normal doğum ya da suda doğum, hangi doğum yöntemi ile gerçekleştirilmiş olursa olsun aradaki süre farkında farklılık bulunmamaktadır.

Anne ve babalar genelde ilk çocuklarını dünyaya getirdikten sonra bir kardeşi olsun isterler. Dünyaya bir çocuk daha getirmeden aileler maddi imkanları, bebeğin bakımını da düşünmek zorundadır. Annenin fiziksek ve psikolojik durumunu da atlamamak gerekir. Doğumda kadının dengesi bozulmakta, vücudu yorulmakta ve hormonsal olarak birçok değişikliğe uğramaktadır. Öncelikle annenin kendini fiziksel ve psikolojik olarak toplaması gerekmektedir.

İki Doğum Arasında Süre Ne Kadar Olmalı?

blankDünya sağlık örgütü ( WHO ); 2 gebelik arasında ideal sürenin 2 yıl olması gerektiğini öngörmektedir. 2 doğum arasında olan sürenin 2 yıldan az olması, anne ve bebek sağlığı açısından çeşitli risklere sebep olabileceğinden öngörülmemektedir.

Eğer kadın 35 yaşından küçük ise 2 yıl ara verdikten sonra 2. çocuk sahibi olması gerektiği belirtilirken; 35 yaşından büyük olan kadınların 2 doğum arası 1 yıl olabileceği belirtilmektedir. 35 yaş üzeri kadınlarda sürenin az olması, kadının doğurganlığının azalması ve ileri yaşlarda gebeliklerde oluşabilecek risklerin olmasıdır.

Yapılan araştırmalarda farklılıklar olsa da 2 gebelik arası en ideal süre 2 yıldan az olmamalı ve doğumdan sonra tekrar gebelik için aradaki ideal süre en fazla 5 yıl olmalıdır. Bu sürenin az ya da fazla olması gebelikte meydana gelebilecek risklerin artmasına yol açmaktadır.

İki Gebelik arası kısa olduğunda oluşan riskler vardır. Bunlar;

• İki gebelik arası 12 aydan kısa olan kadınlarda erken doğum yapma riski artmaktadır. Erken doğum çocuk ölümlerinde ve bebekte oluşan komplikasyonlarda büyük oranda etki göstermektedir.

blank• Anne 1 veya 2 yıldan kısa bir süre içerisinde yeniden gebe kalırsa, vücudun işleyişi, metabolizması ve hormonları hemen normale dönmeyeceğinden sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlardan en sık görüleni anemi ( kansızlık ) sorunu yaşanmaktadır.

• İki doğum arasında sürenin az olması otizm, ölü doğum, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara da sebep olabilmektedir.

Belirtilen riskler ikinci gebelikte yaşanması muhtemel olan risklerdir. İlk gebeliği etkileyen durum ise ilk doğumdan sonra kısa zaman içerisinde gebe kalınması ve ilk bebeğin anne sütünden kesilmesine neden olursa olumsuz etki eder.

Ayrıca eğer anne adayı bir düşük yapmış ise 6 ay gebe kalak için beklemesi daha doğru olacaktır. Çünkü bu sürede kadının rahmi dinlenmiş ve psikolojik olarak da toparlanmış olacaktır.

Doğumdan sonra korunma yöntemleri kullanmak faydalı olacaktır;

blank• Doğumdan sonra kadın hastalıkları doktoruna danışarak, doğum kontrol hapı kullanabilir. Ancak kullanılan ilacın anne sütüne etki etmemesi gerekmektedir. Bunun için mutlaka doktor tavsiyesi ile ilaç kullanılmalıdır.

• Doğumdan 6 hafta sonra doktorun da onayı ile spiral taktırılabilir.

• Evli çiftlerde fazla tercih edilmeyen ve çok güvenli olmayan bir yöntem olan prezervatif kullanılabilir.
Anne ve bebek sağlığı için iki gebelik arasında ki süre mutlaka dikkate alınmalıdır. Bunun için eşler kendilerine uygun doğumdan korunma yöntemini seçmeli ve aile planlaması yapmalıdır.

En Çok Okunanlar

Üste Git