Hamilelik Sonrası

Gebelikte 40. Hafta

blankArtık hamileliğin son zamanlarındasınız. Oldukça yorucu, eğlenceli ve özel olan 40-41 haftalık gebelik süreci sona ermek üzere. Bebeğinizin kilosu 2700-4000 gram arasında. Boyu ise 48-56cm civarında. Ancak bebeğiniz bu kilo aralığında değilse de üzülmeyin çünkü olması gerekenin altında ya da üstünde olan doğumlarda görülmektedir.

Bebeğiniz karnınızdayken fetal pozisyondadır. Bu pozisyonda bebeğin başı rahim ağzına dönüktür. Kolları ve bacakları içe çekik, büzüşmüş bir haldedir. Bu büzüşmenin sebebi ise içerde hareket edebileceği alanın giderek daralmasıdır. Yeni doğmuş bebeğinizi ilk anlarda bu şekilde görmeniz normaldir. İçerde sıkışık duruma alışmış olan bebeğinizin özgürlüğe alışması biraz zaman alacaktır.

40-41. Haftayı Geçmiş Doğum

blankHamilelik sürecinde bebeğinizin 40-41. Haftada doğmama ihtimalide vardır. Bu olay hamileliklerin %3’ünde görülür ve %90’ından fazlasında bir sebep yokken oluşur. Ancak önceki hamileliğinizde de geç doğum yaptıysanız 2. doğumda geç yapma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Gün geçme durumlarında belirli bir süreden sonra bebeğin gelmemesi halinde anneye suni sancı verilip normal yollarla doğum gerçekleşir. Ancak bebeğin iriliği, geliş pozisyonundaki bozukluklar gibi olumsuzluklar varsa sezaryen ile hamilelik sonlandırılır.

40. Hafta Belirtileri

• Bebeğin hareketlerinin yavaşlaması: Bebeğiniz artık büyümesinin sonlarında olduğu için hareket alanı oldukça kısıtlı. Hareketlerindeki düşüşün sebebi bundan kaynaklıdır. 1 saat içinde en az 10 minik kımıldanma sayıyor olmanız bebeğinizin iyi olduğunu gösterir.

blank• Artan Braxton Hicks (yalancı doğum ağrıları) kasılmaları: Eğer kasılmalarınız şiddetini ve sıklığını değiştirmeden devam ediyorsa, yürürken ya da pozisyon değiştirirken meydana geliyorsa bu muhtemelen pratik kasılmalarıdır.

• Rahim ağzının boyutlarında değişiklik: Rahminizin genişlemesi santimetreyle, incelmesi ise yüzde şeklinde hesaplanır. Yapılacak kontroller sonucunda doktorunuz size ölçümleri söyleyecektir.

Pelvis baskısı: Bu baskının sebebi bebeğinizin başının rahim ağzına inmiş olmasıdır.

Bacak krampları: Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hamileliğinizin son haftalarına yaklaştıkça ağırlaşan bedeninizi taşımalarından dolayı olabileceği tahmin edilmektedir.

İshal: Hamilelik süresince yaşadığınız kabızlık ve ishal durumlarından dolayı bağırsaklarınız çok yorgun. Son haftada görülen ishal ise doğumun habercisi olabilir.

Biyofizik Profili Nedir?

Gebelik döneminde uygulanan testlerden biridir. Fetüs ve bebeğin rahim içindeki durumunu öğrenme amaçlı uygulanır. Bu testin sonucuna göre hamilelik ya devam eder ya da sonlandırılır.

Hastaneye Ne Zaman Gitmek Gerekir?

blankSancılarınız düzenli ve ritmik bir hale gelmeye başladıysa doğuma hazırsınız demektir. Daha önceden hazırladığınız hastane çantasını alıp yola koyulabilirsiniz. Sancıların düzenli olmaya başladığı 1 saat içinde hastaneye yola çıkmalısınız. Ancak erken su gelmesi gibi acil durumlarda hemen yola çıkılması gerekmektedir.

Doğumun Olması İçin Rahim Ağzı Ne kadar Açık Olmalı?

Doğum sürecinin başladığının en önemli göstergesi rahim ağzındaki açılmadır. Bu süreç başlamadan evvel 1 cm olan rahim ağzı, 10cm kadar açıldığında doğum başlar. İlk hamileliklerde bu süreç uzun zaman alırken ikinci hamileliklerini yaşayan annelerde daha kısa surede rahim ağzı doğuma hazırlanır. Yeteri kadar açılmayan rahim ağzı ise suni sancı ya da zarların sıyrılması gibi müdahalelerle genişletilir.

En Çok Okunanlar

Üste Git