Anne Sağlığı

Hamilelikte ( Gebelikte ) Alkol Kullanımı

Alkol, karbonhidratların fermantasyonu veya distilasyonu sonucu elde edilerek insanlar tarafından tüketilmektedir. Etil alkol ya da etil alkol içeren içecekleri insanlar tüketmekten keyif alır.

Anne adayının hamilelik döneminde alkol alması bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir. Annenin aldığı alkol annenin kanına geçer ve plasenta aracılığı ile bebeğin kan dolaşımına karışır.

Alkol bebekte çeşitli anomalilere sebep olabilir. Düşük, erken doğum gibi durumların ortaya çıkmasına yol açabilir.
Anne karnında alkole maruz kalan bebeklerde FAS ( fetal alkol sendromu ) en sık görülen durumdur.

Fetal Alkol Sendromu Bebekte Görülen Anomaliler

• Fetal alkol sendromunun karakteristik yüz özellikleri kısa ve yukarıya kalkık burun, ince ve belirsiz üst dudak yapısı vardır.

• Kısa çene, küçük dudak.blank

• Yarık dudak ve damak görülme olasılığı fazladır.

• Kol, bacak ve iskelet sisteminin farklı bölgelerinde anomaliler oluşabilir.

• Kalp anomalileri,

• Görme problemleri,

• İşitme problemleri ve tekrarlayan kulak enfeksiyonları,

• İç organ ve omurilik anomalileri,

• Böbrek anomalileri,

• Anne karnında ve doğumdan sonra büyümede gerilik,

• Zeka geriliği,

• Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği,

• Hiperaktivite, sinirlilik, hafıza bozukluğu,

Hamileliğin belirli dönemlerinde içerek ilerleyen zamanlarında alkol bırakılsa dahi bebeğinize verdiği zarar devam eder. Bebeğinizin gelişiminde olumsuz sonuçlar doğuran alkol, gelişim bozukluklarının kalıcı ve büyük olması bakımından da oldukça hassas bir konudur.

Annenin hamilelik döneminde alkol alması bebeğin doğumundan başlayarak hayatı boyunca yaşayacağı birçok sağlık sorununa sebep olur. Bu kadar ciddi sorunlara sebep açması nedeni ile hamilelik döneminde anne adaylarının mutlaka alkolden uzak durması gerekmektedir.

Hamilelikte Ara Sıra Alkol Alınabilir Mi?

Gebelik döneminde anne adaylarının ara sıra alkol kullanmanın bir zararı olup olmadığı sorusu ile oldukça fazla karşılaşılmaktadır. Annenin aldığı alkol direk plasenta aracılığı ile bebeğe ulaştığı için hamilelikte alkol kullanımı önerilmemektedir.blank

Bu konu üzerine fazla çalışma bulunmadığı için net bir görüş belirtilememektedir. Araştırmaların sonuçları ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Bu nedenle hamilelikte ara sıra alkol kullanımının bebeğe zararı var mıdır? sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Ayrıca her kişinin alkol tüketimine karşı direnci farklıdır. Kesin bir miktar bilgisi verilmesi çok güçtür.

Gebelik ve gebeliğe hazırlık dönemlerinizde alkolden uzak durmanız bebeğinizin sağlığı için fazlasıyla önem taşımaktadır. Bir kadehten bir şey olmaz gibi düşünceler doğru değildir. Çünkü ne kadar miktarın ne derece etkilediği bilinmemektedir. Tabi ki fazla tüketmek karnınızda bebeğinizin sağlığına ciddi derecede zarar verebilir.

Alkol kullanımı doğumsal anomalilere neden olmaktadır. Bebeğinizin sağlığını riske atmamak için bu dönemde alkol kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Doktorunuza Danışın

Hamilelik döneminde alkol almayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyi olacaktır. Tabi ki hamileliğinizin ilk döneminde içtiğiniz alkolde bebeğinize zarar vermiş olabilir. Ancak riski düşürmek ve daha fazla zarar görmesini engellemek için alkolü bırakmanız en doğru karar olacaktır.

Alkol alışkanlığınızdan kurtulmak için farklı önlemler alabilirsiniz. Örneğin alkol içilen yerlerde bulunmayınız. Evde alkol ürünü bulundurmayınız.blank

Hamileliğiniz planlı ise hamile kalmadan alkolü bırakmanız daha iyi olacaktır. Hamilelik döneminde hem bebeğiniz etkilenmemiş olacak hem de siz bu dönemde strese maruz kalmamış olacaksınız.

Öncelikle alkolü bırakacağınıza kendiniz inanın ve kendinizi ikna edin. Daha sonra alkol yerine örneğin meyve ya da meyve suyu gibi besinlerle kendinizi oyalamaya çalışın.

Eğer alkolü tek başınıza bırakamayacağınızı düşünüyorsanız uzamana başvurun. Size fayda sağlayacak önerileri mutlaka olacaktır.

En Çok Okunanlar

Üste Git