Bebek Sağlığı

Hiperaktif Çocuğa Ailenin Yaklaşımı

blankÇocuğunuzda dışarıda gördüğünüz aşırı hareketlerinden dolayı hiperaktif olmasından şüpheleniyor olabilirsiniz. Bu durumda doktoruyla görüşüp gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Çocuğunuzda hiperaktiflik çıkarsa üzülmemelisiniz çünkü erken tedavi sayesinde etkileri hafifletilebilir ya da tamamen ortadan kaldırılabilir. Ayrıca şuan sorun olarak gördüğünüz bu davranışları kontrol altına alındığı taktirde okul sonrası hayatında çok işe yarayacaktır. Diğer yaşıtlarının aksine sahip olduğu bu atiklik ve hareketlilik iş hayatında onu öne çıkaracaktır.

Ailenin Yaklaşımı

Çocuğunuzun hiperaktif olduğunu öğrendiğinizde şaşırma ihtimaliniz oldukça fazladır. Ev içinde oldukça sakin davranan, TV ve PC’nin başından kalkmayıp uslu uslu oturan çocuğunuza bunu yakıştıramazsınız. Ancak oynadığı oyunlarda ve izlediği programların çoğunda çocuğunuzun odaklanarak izlemesini sağlayacak şekilde uyarılmasını sağlar. Bu sayede çocuğunuz pasif hale gelir.

Hiperaktif olan çocuk ailenin tüm bireylerini rahatsız edecek davranışlarda bulunur. Bu durumu hafifletmek ve kontrol altına almak için ailenin yapabilecekleri şu şekildedir:

blank• Çocuğunuz için günlük hareketlerinin belirli bir saate uymasını sağlayacak günlük programlar hazırlayın.

• Çocuğunuzun uyarılmasını sağlayacak Pazar yeri, alış-veriş merkezleri gibi çok kalabalık ortamlardan uzak tutun.

• Çocuklarda görülen aşırı aktiflik durumuna ebeveynler sinirlenebilir, hatta şiddete başvurabilir. Bu olukça yanlış bir davranıştır. Çocuk sizden bu şekilde daha rahat ilgi görebileceğini algılayıp hareketlerini arttırarak devam edecektir. Bu sayede sizin negatif ilginize sahip olacaktır.

blank• Sinirlenmek ve şiddet uygulamak yerine başka şekillerde rahatsızlığınızı belirtin. Örneğin yaptığı hareket sonrası ona arkanızı dönerek yaptıklarına kayıtsız kalın. Çok fazla heyecanlı ve yerinde duramadığı zamanlar dikkatini dağıtacak başka aktivitelere yönlendirin.

• Çocuğunuzun ısırma, tekmeleme gibi zarar verici özellikleri varsa müdahale ederek onu yalnız başka bir odada yalnız bırakın. Bu yapacağınız fiziksel cezalandırmadan çok daha fazla işe yarayacaktır.

• Çocuğunuzla yaptığı hareketleri sakinleştiği zaman tartışın. Yaptığı hareketlerin hatalı olduğunu ve sonuçlarını ona gösterin.

Tedavi Süreci

blankHiperaktivitenin kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte kontrol altına alınıp daha sakin bir hayat yaşaması sağlanabilmektedir. Bu konuda yardımcı olmak için aile üyeleri, doktor, öğretmenleri ortak çalışmalıdır. Bu sayede çocuk bu rahatsızlığıyla birlikte hayatını sürdürebilir.

Tüm bunların yanı sıra daha detaylı bilgiyi pedagoglara danışabilirsiniz.

En Çok Okunanlar

Üste Git