Bebek Sağlığı

Kızamık Hastalığı

Çocukken bir çoğumuzun geçirdiği hastalıktır kızamık. Her yerimizde çıkan noktalardan ve o kaşıntısından yeterince nasibimizi almışızdır. Fakat simdi ebeveynler olarak çocuğumuzu bu hastalıktan korumak istiyoruz elbette. Kızamıkla ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. Kısaca ne olduğundan bahsederek başlayalım.

Kızamık Nedir?

blankÖzellikle çocuklarda görülme ihtimali olan, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer gerekli tedavi uygulanmayıp aşı yapılmazsa hayati tehlike oluşturabilmektedir. 1 yıl içerisinde 5 yas altı 100 bin çocuk kızamık virüsü sebebiyle yaşamını yitirmiştir. Ancak aşı işlemi yaygınlaştıkça bu sayılar düşmektedir.

Kızamık Nasıl Bulaşır?

Kızamık oldukça çabuk yayılabilen bulaşıcı bir virüstür. Nefes, hapşırma, öksürük ve mukus yolu ile virüs insanlar arasında yayılmaktadır. Kişiye bulasan kızamık virüsü boğaz ve burun bölgesinde çoğalarak tüm vücuda yayılır.

Kısaca anlatmak gerekirse kızamık vücudumuza girdiği andan itibaren parazit görevi görür ve tüm vücuda bu şekilde yayılır. Kızamık hastalığı geçiren kişinin yemek yediği ya da su içtiği eşyaların sterilize edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu eşyalardan da hastalık bulaşması kaçınılmazdır.

Kızamık virüsünün çocuklarda daha çabuk yayılmasının sebebi ise yetişkin bir insan kadar gelişmemiş bağışıklık sistemidir. Bu sayede çocukların sıklıkla bulunduğu okul, kreş vb. ortamlarda yayılma hızı oldukça yüksektir.

Kızamık Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Kızamık yaklaşık 12 gün boyunca belirti göstermeksizin ilerlemeye ve çoğalmaya baslar. Bu donemin ardından ise aşağıdaki gibi ilerlemektedir.

blank• Hastalık kuluçka döneminden hemen sonra başlamaktadır ve griple yaklaşık olarak aynı belirtileri göstermektedir. Orta düzeyde yüksek ateş, öksürük, burun kızarması, gözlerde tahriş ve boğaz ağrısı gibi belirtiler oluşur. 2-3 gün sürecek bu donem fark ettiğiniz gibi gripten pekte farklı geçmemektedir. Bunu anlamanın tek yolu ise doktor kontrolüdür. Ancak bu şekilde doğru sonuç elde edilir.

• Hastalığın 10. gününe gelmeden döküntü evresi baslar. Yaklaşık 2-3 süren bu dönemde hastalığı geçiren çocukta halsizlik ve hareketsizlik gözlemlenir. Bunun yani sıra hastalığın en belirgin özelliklerinden biri olan ufak kırmızı noktalar ve döküntüler baslar.

blankBu noktalar ve kabarcıklar önce yüzünüzde, ardından sırasıyla kulaklarınız, sac dipleriniz, kollarınız, bacaklarınız ve hatta ayaklarınız olmak üzere tüm vücudunuza yayılabilir. Ayrıca hastalığın en bulaşıcı dönemi döküntünün yayılmaya başladığı zamana denk gelmektedir. Devam eden süreç içerisinde ateş 40-41 derecelere kadar yükselir ve cilt renginde solgunluk gözlemlenir.

• Kızarıklıklar başladığı andan itibaren 4 gün, azalmaya başladığı dönem 4 gün olmak üzere toplam 8 gün hastalığın bulaşıcılığının en fazla olduğu dönemlerdir.

• İyileşme sureci ise kızarıklıkların ortaya çıkmasından 3-4 gün sonra baslar. Ateşin hızlıca düşmesi ve hissedilen grip belirtileri ortadan kaybolur. Oluşan kırmızı noktaların pul pul dökülmesiyle de hastalık sona erer.

Kızamık Tedavisi

blankKızamık virüsünün kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalığa yakalananların uygulaması gereken korucu önlemler bulunmaktadır. Bunlar ise:

• Virüse maruz kalındıktan sonraki 3 gün içerisinde kızamık aşısı olunmalıdır. Bu aşı hastalığın gidişatını yavaşlatarak daha hafif geçmesini sağlamaktadır.

• Ancak hastalığa bağışıklığınız bulunuyorsa fakat buna rağmen bağışıklık siteminiz güçlü değilse uygulanan başka bir yöntem bulunmaktadır. Virüs bulaştıktan sonraki 6 gün içeresinde yapılan aşı, hastalığın belirtilerini büyük oranda azaltarak oldukça hafif geçmesi sağlanır.

• Kızamık virüsünde görülen belirtilerden biride yüksek ateştir. Ciddi sağlık problemleri oluşturabilecek bu belirti için doktorunuzun yazacağı ateş düşürücüyü kullanmanız yeterli olacaktır.

• Kızamık dışında başka hastalıklarda aynı anda geçiren çocuklar için doktorunuzun yazacağı antibiyotik ilaçları kullanabilirsiniz.

• A vitamini eksikliği kızamık virüsünün yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu yüzden virüse yakalanmış çocuğunuza A vitamini takviyesi yapabilirsiniz.

En Çok Okunanlar

Üste Git