Anne Sağlığı

Kürtajdan Sonrası Dikkat Edilecek Durumlar

blankHer kadın için oldukça zorlu bir karardır kürtaj. Ruhsal ve fiziksel olarak en çok hırpalayan şeylerden biridir belkide. Her kes için kürtaj sebebi farklıdır. Sağlık problemlerinden, yanlış kararlardan ve sayamıycağım kadar çok sebepten yaptırılabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun kürtaj sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Yazımda bu durumlardan bahsedip nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağım.

Kürtaj Sonrası Kanama

Fetüs yaklaşık 10 haftalıkken gerçekleştirilen kürtajdan sonra 7 gün kadar damlacıklar halinde kanama görülebilir. Eğer bu kanama esnasında fazla pıhtı ve parça gözlemlenirse doktora başvurmanız gerekebilir. Bazı durumlarda ise kanama hiç görülmeyebilir. Kürtajdan sonra bir hafta kadar sonra 4-5 gün sürebilen lekelenmeler görülebilir. Bu lekelenmelerin ardından 3-6 hafta sonra adet kanaması görülür. Ancak kürtajdan sonraki 45 gün içerisinde adet olunmaz ise doktora gidilmelidir.

Kürtaj Sonrası Parça Kalması

blankKürtaj uygulamasından sonra günde kullanılan 5-6 pedin pıhtı ile parça içermesi ve bu durumun 7 günden fazla sürmesi, içerde parça kaldığı anlamına gelmektedir. Bu durumda doktora gidilip tekrar kürtaj olmak gerekir. Genellikle 8 haftadan büyük fetüslerde görülmektedir. 8 haftanın altında bu durum karşılaşılmamaktadır.

Kürtaj Sonrası Adet Gecikmesi

Özellikle büyük fetüslerin kürtajından sonra 6 haftaya kadar sarkabilen bir durumdur. Bu normal bir süreçtir. Ancak demir malzemelerle yapılan kürtajlarda rahmin iç bezlerinin fazla kazınmadan dolayı adet hiç görülmeyebilir. Kürtajdan 45 gün sonra hala adet olunmamışsa doktora gidilmelidir.

Kürtaj Sonrası Gebelik Devamı

blankKürtaj işleminden sonra mutlaka ultrasonla kontrol edilmelidir. Özellikle haftası küçük gebeliklerde rahim içerisinde perde olması ya da gebelik kesesinin dışında kalınlaşmış rahim içi bezleri vakumla gelerek doktoru yanıltabilmektedir.

Bu durum ise birkaç ay sonra gebeliğin devam ettiğinin anlaşılmasıyla sonuçlanır. Bu yüzden gebelik kesesi görülmeden kürtaj yaptırılmamalıdır. Gebelik kesesi kan tahliliyle yapılan gebelik testlerinde değerler 1000 ve üzerinde çıkarsa ultrasonda görülebilir.

Kürtaj Sonrası Yeniden Hamilelik

blankKürtaj uygulamasından 15 gün sonra yumurtalama tekrar olur. Buda korunmadan girilecek ilişkiden sonra tekrar hamile kalınabileceği anlamına gelmektedir. Buna ek olarak ise kürtajdan sonraki 10 gün içerisinde ilişkiye girilmemelidir. 10 haftadan küçük gebeliklerde uygulanan kürtajda genişletme operasyonu dikkatle ve nazikçe yapılırsa sonraki hamilelikte düşük olma ihtimali yoktur.

Aynı şekilde dokuya zarar vermeden ve temiz yapılan işlemlerde kısırlık riskide yoktur. 10. haftadan büyük fetüslerde azda olsa ihtimal bulunmaktadır.

En Çok Okunanlar

Üste Git