Fiziksel Gelişim

Bebeklerde Fiziksel Değişimler

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren sürekli gelişim içerisindedir. Bunlardan en gözle görüneni ise fiziksel değişimidir. Bu yazımızda bebeğinizin fiziksel değişimiyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

8. Hafta

blankBebeğiniz doğduktan sonraki ilk 8 hafta yeteri kadar göremez. Çünkü henüz sinir sistemi ve görsel algısı tam olarak oluşmamıştır. Bu yüzden de ilk 8 hafta sosyal gülümsemede bulunamazlar. Ancak sekiz haftanın sonunda sizin gülümsemenize karşılık verebilecektir. Siz mutluyken gülümsediğinizi ve mutsuzken suratınızın değişimini yavaş yavaş anlamaya başlar. Yüzünüzdeki ifadelerin tamamını anlayacak hale gelmesi ise 1 yaşına yaklaştığı zaman başlamaktadır.

2-3. Ay

blankBebeğiniz bu aylarda gittikçe hareketlenmeye başlayacaktır. Karın üstü yattığı zamanlarda kendini yukarı kaldırmaya çalıştığını, ileri geri sallandığını ve ayakları ile tekme atarmış gibi hareketler yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Bu hareketleri yapmakta ustalaştığında ise kendini yuvarlamayı öğrenecektir. Ancak bu kas gelişiminin yeterli olduğu 5. ay civarında olacaktır.

5. Ay

blankBu ayda gözlemlenen hareket bebeğin sarılmasıdır. Oldukça çabuk öğrendikleri bu hareketi ebeveynlerinden öğrenip kendi oyuncaklarına da sarılarak uyuyabilir. Ancak sarılmak her bebeğin sevdiği bir hareket olmayabilir. Bunun sebebi ise bebeğinizin aşırı ilgili, meraklı ve hareketli olmasındandır. Sizin onu kollarınıza alıp hareket edemeyeceği ve bakmak istediği eşyalara bakamayacağı şekilde tutmanız rahatsız etmektedir. Bazı bebeklerse duygusal bağı ve yakınlığı çok severler. Onlarda sarılmayı fazlasıyla sevip koynunuzdan inmezler.

6. Ay

blankBebeğinizle oynadığınız yüzünüzü kapatıp kaybolduğunuzu sandığı o oyun artık eskisi gibi işe yaramayacaktır. Bebekler 6. aylarında önü kapatılan nesnelerin ortadan kaybolduğu fikrini bırakıp, orda durmaya devam ettikleri gerçeğini anlamaya başlarlar. Bu yüzen siz yüzünüzü kapadığınızda hala orda olduğunuzu bilir ve birazdan ellerinizi çekip sizi göreceği için heyecanlanmaya başlar. İlerleyen aylarda ise sizden bu oyunu öğrenen bebeğiniz kendisini saklayarak sizinle de oynamayı öğrenecektir.

8. Ay

Bebeğiniz 8 aylık olduğunda kol, boyun, baş ve alt bedenindeki kas gelişimi oturmasını sağlayacak kadar gelişmiş olacaktır. Dengesini sağlamayı başarıp oturmayı öğrendiğindeyse görüş alanı değişip çok daha geniş bir alanı kapsayacaktır. Bu yüzdende daha çok keşfedebildiği için sürekli oturmaya çalışacaktır. Oturmaya ilk başladığı dönemlerde sizin yardımınızla ve kısa süreli olarak oturur şekilde durmayı başarabilir. Sık sık oturmasını sağlar ve alıştırmalar yaparsanız bu becerisini daha hızlı öğrenecektir.

6-10. Ay

blankBu aylar bebeğinizin kendi kendine hareket etmeyi öğreneceği zamanlardır. Oturma pozisyonunda durmayı öğrendikçe etrafında daha çok şey keşfedecektir. Gördüğü nesneleri merak edip yanlarına gitmek isteyeceği için de dört ayak üstünde emeklemeye başlayacaktır. Bu sayede kollarının kendini taşıyabilecek güçte olduğunun da farkına varacaktır.

9. Ay

Bu aya kadar bebeğiniz sizin yardımınızla ayakta durmaktan öteye geçememişti. Ancak önceki aylarda kat ettiği yol ve kas gelişim hızı sayesinde bacak ve üst bedeni ayağa kalkmasına yetecek kadar güçlenmiştir. Bunu fark eden bebeğiniz kendini yukarı çekmeyi de öğrenecektir. Tutunabildiği eşyalar bulup kendini yukarı çekecektir. Bu konunun üzerine gidip alıştırma yaparak kendiliğinden ayakta ayakta durmayı da öğrenecektir.

10-18. Ay

blankBebeğinizin tüm çabalarının sonuç verip yürümeye başlayacağı aylardır. Yürüme kasları, dengesi ve koordinasyonu yeteri kadar gelişen bebeğiniz artık ilk adımlarını atacak durumdadır. Ayağa kalkıp yürümesi için sadece fiziksel gelişimi değil duygusal gelişimi de önemlidir. Emekleme aşamasında iken kendine yeteri kadar güvenmeyi başaramazsa ayağa kalkacak kadar cesareti de olamaz. Yeteri kadar kendine güvenip kalktığında ise yürümelerinin mobilyalar etrafında dönerek olduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi ise tutunacak yerlere yakın yürüyerek kendini güvence altına almasıdır.

Ayağa kalkmayı başaran bebeğinizin dünyası ve algısı da değişecektir. Daha önce görebildiği kadarının katbekat fazlasını göreceği için birçok yeni bilgi edinip sosyal beceriler edinmeye başlayacaktır.

En Çok Okunanlar

Üste Git