Fiziksel Gelişim

Ay Ay Bebek Beslenmesi

0-6 AY ARASI BEBEK BESLENMESİ

İlk 6 ay mümkün olduğu kadar bebeğinizi anne sütü ile beslemeye çalışın. Anne sütü bebeğinizin ihtiyacı olan bütün besinleri karşılayabilmektedir.

Bu aylar içerisinde anne sütü dışında verilen ek gıdalar bebeğin emme ihtiyacını azaltacağından anne sütünden yeterli almasını engeller. Bebeğinizin 4 aya kadar dışarıdan hiçbir ek besine ihtiyacı olmaz. Anne sütünde yeterli miktarda demir olması bebeğinizin kansızlık yaşamasını engeller.

Doğum gerçekleştikten sonra ilk 24 saat içerisinde bebek blankemzirilmelidir. Doğumdan sonraki ilk günlerde anne sütü
bebek için oldukça besleyicidir. Doğumdan sonra gelen sütünüz az olsa da bebeğiniz için gerekli olan bütün besin ihtiyacını karşılar. Sütünüz az diye bu ilk birkaç gün içinde, bebeğinize mama şekerli su, inek sütü ya da dışarıdan bir besin vermeyiniz. Bebeğiniz anne sütü ile bağışıklık kazanacaktır.

İlk zamanda dışarıdan vereceğiniz besinler bebeğinizin hasta olmasına ve iştahsızlığına yol açabilir. İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeğinize altı aydan sonra ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Anne sütünde vitamin, protein, demir kısacası bebeğinizin ihtiyacı olan her şey vardır. Bu nedenle bebeğinize su bile vermenize gerek yoktur. Çünkü anne sütü yeterli miktarda bebeğin sıvı ihtiyacını karşılar.

Anne sütü temiz ve ısısı bebek için uygundur. Anne sütü doğrudan bebeğe verildiği için mikroplarla karşılaşma riski düşüktür. Bebeğinizi hastalıklardan korur. Anne sütünde, inek sütü ve meyvelerde bulunmayan sindirimi kolaylaştıran enzimler vardır.

Annenin 0-4 ay arası emzirme döneminde dikkat etmesi gerekenler;

• Emziren anneler bebeğin ve kendi sağlığı için düzenli ve dengeli beslenmelidir. Bebek annenin aldığı besinler ile beslenecektir. Anne ne kadar sağlıklı beslenirse bebeğin emeceği sütün kalitesi de o kadar artacaktır.blank

• Emzirme döneminde besin ihtiyacınız artacaktır. Mutlaka beslenmenizde besin değerleri yüksek olan gıdalar
tüketin. İyi beslenen annelerin sütü, bebeklerin ideal gelişim sürecine yardımcı olur.

• Emzirme döneminde annenin sıvı alımı çok önemlidir. Gün içerisinde 2 litre su içmeniz sütünüzün miktarını arttırır. Su dışında meyve suyu ve süt tüketmeniz de protein, kalsiyum gibi besinleri almanıza yardımcı olur.

• Bebeğinizi düzenli olarak emzirin. Anne sütü ile beslendiği için ihtiyaç duyduğu her an emmesi için bebeğinizi kucağınıza alın. Yeni doğan bebekler yaklaşık 2-3 saatte bir emme ihtiyacı duyarlar. Bu bebekten bebeğe değişebilir.

• Düzenli uyumalı, dinlenmeli stresten uzak durmalısınız. Bu gibi olumsuz durumlar sütünüzde azalmaya neden olabilir.

• Bebeğinize ilk 1 yıl inek ya da keçi sütü vermeyiniz.

• Emzirdiğiniz dönem boyunca sütünüzün miktarı kadar kalitesi de çok önemlidir. Bunun için aldığınız besinlere ek olarak doktorunuzun önereceği takviyelerden kullanabilirsiniz.

• Doktorunuzun bu dönem içerisinde size herhangi bir ilaç yazarsa emzirdiğinizi mutlaka belirtin.

• Doğumda aldığınız kiloları vermek için diyete başlamayınız. Bilinçsiz yapacağınız diyet yeterli besin alımınızı engelleyebilir. Doktor kontrolü ile eğer doktorunuz uygun görürse siyet yapabilirsiniz.

• Eğer bu dönemde anne sütünüzün bebeğiniz için yeterli gelmediğini düşünüyorsanız doktora başvurunuz.

Annenin 5-6 ay arası emzirme döneminde dikkat etmesi gerekenler;

• Bebeğinize anne sütü vermeye devam edin. Bazı doktorlar kaynaklar 4 aydan sonra ek gıdaya geçilebileceğini söylese de zorunlu kalmadıkça bebeğinize 6 aydan öne ek gıda vermeyiniz.blank

• 5. ayda eğer bebeğinize anne sütünün eksik geldiğini düşünüyorsanız doktorunuza danışarak ek gıda verebilirsiniz.

• Bebeğinizin biraz daha katı sıvıları yutma özelliği kazanması için muhallebi verebilirsiniz.

• Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık ek gıdaya geçiş yapabilirsiniz.

• Bebeğiniz aç olduğunda 2-3 kaşık tadına alışması için veremeye başlatın.

• Bebeğinizi ek gıdaya başlamış olsanız da anne sütü ile beslemeye devam ediniz. En az 1 yıl ideal 2 yıl bebeğinizi emzirin.

• Bebeğinize anne sütü ya da doktorunuzun önerisiyle devam sütü ile kahvaltı hazırlayabilirsiniz.

• Bebeğinizin sebze çorbalarına anne sütü ya da devam sütü ekleyebilir, hem besin almasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

• Bebeğinize ek gıdaları ilk başlarda gündüz veriniz. Herhangi bir alerji durumu olup olmaması bakımından kontrol etmeniz daha kolay olur.

• İlk ek gıdaya geçtiğinizde bebeğiniz kabul etmeyip dışarı atabilir. Bu normal bir durumdur. Ek gıda almaya hazır olmayabilir yavaş yavaş alıştırmayı deneyin. 7. Aya kadar bebekler ek gıdalara alışamayabilirler.

• Bebeğinizin hamilelik döneminde depoladığı değerler 6. ayda azalmaya başlar. Bu yüzden bebeğinizin ihtiyacı olan değerleri dışarıdan alabilmesi için beslenmesine o yönde dikkat edin.

• Örneğin bebeğinizin bu aydan sonra demir ihtiyacı artmaktadır. Bu yüzden kuru baklagiller, yumurta gibi demir ihtiyacını alabileceği besinler verin.

• Bebeğinize elma, armut, havuç, portakal, mandalina veya mevsimine uygun olan meyveleri vermeye başlayın. Ancak her meyveyi ayrı zamanlarda verin bir alerjisi olup olmadığını takip edin.blank

• Patates, brokoli, kabak ya da mevsiminde besinleri bebeğinize yedirebilirsiniz. Örneğin patates haşlayın, besini kaybolmaması için çok pişirmediğiniz sebze yemekleri hazırlayın, pirinç çorbası yapın.

• Ek gıdaya başlamış olsanız da bebeğinizi düzenli emzirmeye devam edin. Anne sütü bebeğinizi hastalıklara karşı korumaktadır.

• Anne sütünüzün azaldığını ve bebeğinize yetmediğini düşünüyorsanız doktorunuz ile görüşün. Mutlaka sizin ve bebeğinizin durumuna uygun sizi yönlendirecektir.

6-12 AY ARASI BEBEK BESLENMESİ

Bebekler 6 aylık olduklarında yarı katı yiyecekleri yemeye başlarlar. Mide ve bağırsak artık hazmetmeye başlar. 6. ayla beraber ek gıdaya başlayabilirsiniz.

Unutulmaması gereken nokta ek gıdaya başladığında anne sütünü kesmemek. Anne sütünü de bu dönemde vermeye devam etmeniz gerekmektedir.6. ayda bebeğinize meyveleri püre halinde verebilir, ince çekilmiş kıymadan yedirebilirsiniz. Kıymayı çorbaların içine koyarak da tüketmesini sağlayabilirsiniz.blank

Bebeğin besin ihtiyacında ki artışla beraber anne sütü yetmemeye başlamaktadır. 6. aydan sonra kahvaltılara başlanmalıdır. Kahvaltıda bir çay kaşığı yumurta sarısı vermeye başlayın. Gün geçtikçe miktarı arttırırsınız. 12. aya kadar yumurtanın beyazını vermeyin. Alerji etkisi olacağından 1 yaşından önce yumurtanın beyazı tavsiye edilmemektedir. Çok tuzlu olmayan peynir ve tahıl mamaları ile kahvaltısını yaptırabilirsiniz.

Bebekler anne sütü ile hastalıklara karşı korunur. Ancak 5 aydan sonra artık dışarıdan mikroplar etki gösterir. Bu yüzden kendi bağışıklık sistemlerinin geliştirirler.

Bebeğinize evde yapılmış tarhana, yayla, şehriye, bazı yörelerde yapılan sebze çorbaları yapılabilir. Çorbalara salça, baharat eklemeyin. Mide yapısı hassas olduğu için bebeğinizi rahatsız edecektir.

Bebeğinize hazır meyve suları, kola, jöleli tatlılar, içerisinde katkı maddesi bulunan içecekler vermeyin. Tatlandırılmış olan besinler bebeğinize uygun değildir.

Bu gıdaları verirken bebeğinizi düzenli emzirmeyi unutmayın. Eğer emzirmeye ara verirseniz bebeğiniz tekrar kabul etmeyebilir, ayrıca sütünüzde de fazla miktarda azalma meydana gelir.

Bebeğinizin çıkan dişleri varsa yemekten sonra temiz, sadece dişlerini temizlemek için kullanacağınız bir bez ile temizleyin.

Artık bebeğinizden tepkiler gelmeye başlayabilir. Verdiğiniz kaşığı itebilir. Yemeyi kabul etmeyebilir. Bu duruma hazırlıklı olun. Çünkü bebeklere yemek yedirmek çokta kolay değildir.blank

Diş çıkarma dönemleri geldiği için iştahsızlık yaşanabilir. Bu dönemde bebeğinizin keyfi yerinde ve çok açken yemek
vermeye çalışın. Eğer bu dönemde yemek yemek istemezse çok zorlamayın. Çünkü diş çıkarmak yeterince bebeğinizin huzursuz olmasına neden olmaktadır.

9. ayla beraber artık bebeğiz katı gıdalar alışır. Bebeğinize ne kadar farklı gıdalar verirseniz, tatlar tattırtırsanız ileri de alacağı gıdalar da çeşitlilik artar. Artık tereyağı verebilir, evde sizin için pişen yemeklerden yemeğe başlayabilir. Ancak salçalı ve baharatlı olan yemeklerden bebeğinize vermeyiniz.

10. aya girdiğinde kavanoz püreler ve sütlü tahıllı ek gıdalar yiyebilir. Haşlanmış sebzeleri çiğnemesi için eline verebilirsiniz. Kendi başına yemek yemek onu mutlu edecektir. Bebeğinize mutlaka et balık gibi besinler yedirin. Çok yağlı olmamalı ve ufak parçalar halinde olmalıdır.

Bebeğiniz bir yaşına yaklaştı. Artık kaşığı kendi eline vermeye başlayın. Kendi yeme alışkanlığını kazanmaya başlasın. Yemek yerken ona özel alan hazırlayın. Dökmesine izin verin. Kullanacağı tabak ve kaşıklar kırılması zor olan ve plastik olmayan maddelerden olmalıdır.

Bebeğinize yumurtanın beyazını vermeye başlayabilirsiniz. Sebzeleri bol su ile yıkayın ve az pişirin. Taze olmasına özen gösterin. Fazla sıcakta bekletmeyin bakteri üretmesine neden olur. Sucuk, salam gibi sakatatlar vermeyin. Doğal yollarla besleyin.

Aşırı yağlı gıdalar vermeyin. Günümüzde çok rastlanan bol yağda kızarmış patates bebeğinize uygun bir besin değildir. Sizinle pişen yemekleri yemeye başladığından, çok fazla hazır gıda, donmuş ürün ve katkı maddesi çok içeren besinlerden bebeğinizi uzak tutun.

Anne sütü vermeyi ihmal etmeyin. Unutmayın bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür.

12-24 AY ARASI BEBEK BESLENMESİ

Bebeğiniz bir yaşına geldiğinde oldukça hareketli olmaya başlayacaktır. Sürekli bir şeyler dikkatini çekecek ve fazla sabit kalmayacaktır. Bebeğinizin hareketli olması yemek yedirmenizi de zorlaştıracaktır. Bazen kaşık elinizde
peşinden bile koşacaksınız. Mama sandalyesinde oturtup her zaman uslu bir şekilde yemeğini yemesi çokta kolay olmayacak.

Bebeğinize yemek yemeği keyifli hal getirerek yedirebilirsiniz. Ancak blankönermediğimiz bir şey televizyon ve tablet gibi şeylerle yemek yedirmeniz. Kendinize göre yöntemler geliştirerek bebeğinize yemek yedirebilirsiniz.

Meyveleri ilgisini çekecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Sebze gibi besinleri yemek istemezse yemeklerin içine koyabilir. Bu şekilde fark etmeden yemesini sağlayabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğinize sadece yemek suyu vermek yanlış bir davranıştır. Yemeğin sadece suyu ile beslenmesini eksik bırakırsınız. Çay ve kahve içerisinde ki uyarıcılar nedeni ile çocuğunuzun sinirli olmasına neden olabilir. Kahve hiç vermeyin, çay miktarını fazla kaçırmadığınız sürece bir bardak içirilebilir.

Bebeğinizin her şeye ilgisi olmasından yararlanabilirsiniz. Mutfakta beraber onun için bir şeyler hazırlayabilir, bu sayede birlikte hazırladığınız yemeği daha istekli yiyecektir.

Daha önce verdiğiniz ama yemediği bir yemeği çok aç olduğu zamanda tekrar vermeyi deneyin. Zamanla farklı besinlerle beslenmeye başlayan bebeğinizde damak tadı oluşuyor.

Yemekleri hazırladıktan sonra, bebeğinize yemekleri göstererek hangisinden yemek istediğini sorun. Kendi seçenekleri görerek istediği yemeği yiyebilir. Zaten hangisini seçerse seçsin bebeğinizin yiyeceği şeyler olduğu için fark etmeyecektir. Bu seçim esnasında ufak yönlendirmeler yapabilirsiniz. Ancak bebeğinizi sinir etmeden yapın. Çünkü bu dönemlerde sinirli ve inatçı olan bebekleriniz bir ana sizinle inatlaşıp yemeyebilir.

Dengeli bir beslenme için bebeğinizin öğününde olması gerekenler;

• Her gün yarım litre süt verilmelidir. Bunu direk süt şeklinde vermeseniz de, gün içerisinde 1 bardak sür ya da bir bardak yoğurt ve 25-30 gram peynir ile verebilirsiniz. Her gün değişik şekillerde vermeniz çocuğunuzun besinlerden sıkılmasını da önler. Farklı tatları da yemesi sağlanır.

• Her gün et ve baklagillerden öğünlerine ekleyin. Gelişimi için bu besinlerden alacağı vitaminler çok önemli.

• Kahvaltıda yumurta vermeyi ihmal etmeyin. Haşlanmış yumurta en idealidir. Ancak et hergün tüketiyorsa yumurtayı gün aşırı verebilirsiniz.

• Öğünlerine sebze eklemeyi ihmal etmeyin. Her gün bir ya da iki öğününde sebze yemeği olmalıdır.blank

• Günde 2 kere meyve verilmelidir. Ancak verdiğiniz meyveler mevsim meyvesi olmalı ve bol su ile yıkanmalıdır.

• Günlük beslenme listesinde 3 dilim ekmek olmalıdır.

• Ceviz içi veya tuzsuz fındık da bebeğinizin öğünlerinde olmalıdır. Ancak kuruyemiş verirken dikkat etmeniz gereklidir. Ufak parçalar halinde verebilir. Havanda dövebilir ya da robotta çekerek ufalayabilirsiniz.

Bu dönemlerde bebeğinizin damak tadının oluşması ile birlikte severek yiyeceği yemekler olacaktır. Farklı tatlardan alması için aynı şeyleri tabi ki yapmayın ancak bebeğinizin yemek yemeği ret ettiği zamanlarda severek yediği örneğin bir çorbayı yaparak onun aç kalmasını önlemiş olursunuz.

Bebeğiniz için düzenli beslenmesine önem gösterin. Onun bu dönemde gelişimi beslenmesi ile doğrudan bağlıdır. Ne kadar erken zamanda kaşık, çatalı eline verirseniz yeme alışkanlığını o kadar çabuk kazanır. Kendinin yemesi daha istekli yemesini ve sıkılmamasını sağlar.

Günümüzde en çok yapılan yanlışlardan biride bebeğe pasta, şekerleme, kek, çikolata gibi hazır ürünlerin verilmesidir. Bu dönemlerde bu tarz şeyleri fazla tüketmesine izin vermeyin. Özellikle yemek aralarında vermeniz iştahının kesilmesine ve öğününü tam düzenli yiyememesine sebep olur. Bu şekilde yetersiz beslenmeye yol açar. Ayrıca verilen şekerlemeler dişlerinin çürümesine neden olacağından aşırıya kaçılmamalıdır.

En Çok Okunanlar

Üste Git