Bebek Sağlığı

Bebeklerde Bıngıldak Nedir Ve Ne Zaman Kapanır?

Bebeğinizin doğumundan sonra kafatasında bıngıldak olarak ismi geçen bölgede bir yumuşaklık fark edebilirsiniz. Bu durumun sizi endişelendirmesi olağandır ancak bıngıldağın yumuşaklığı, bebeğinizin sağlığı açısından bir süreliğine oldukça gereklidir. Kısaca sebebini açıklayacak olursak, bıngıldağın yumuşak yapısı sayesinde bebeğinizin beyninin gelişimine kolaylık sağlamaktadır. Bununla birlikte yapısından dolayı ve üzerini kaplayan koruyucu zar sayesinde bebeğinizin başını belirli ölçülerdeki darbelerden de korumaktadır. Sanıldığının aksine bu yumuşak doku bebeğiniz için oldukça koruyucu ve gereklidir. 

blank

Bu konuyu daha derinlemesine incelediğimiz yazımızda bebeğinizin bıngıldağı hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bıngıldağın Yararları

Bebekler doğumlarından sonrada büyük fiziksel gelişimler yaşamaya devam ederler. Belki de bunlardan en belirgin olanlarından biridir bıngıldağın yumuşak olması. Başını sevdiğiniz anlarda hissedeceğiniz bu yumuşama, henüz gelişme aşamasında olan kafatası kemiklerinin yumuşak halidir. Peki bıngıldak neden yumuşak bir şekilde kalmaktadır?

  • Bebeğinizin başını sert darbelere karşı korumaktadır.

Bebeklerin kafatasları vücutlarına oranla en büyük parçadır. Bu durum doğum sırasında sorun oluşturmaması adına bebeklerin kafatasları 6 adet açıklığa sahiptir. Bu açık alanlar sayesinde doğum esnasında kemikler birbirine yakınlaşarak bebeğin rahatça dışarı çıkabilmesine olanak sağlar. Vücutlarındaki en büyük parça dışarı çıktığı için geri kalan bölümlerde sorunsuzca aynı yoldan geçer ve doğum sonlanmış olur. Aynı zamanda bu açıklıklar sert çarpmalara karşı da bebeğinizi korumaktadır. 

  • Beynin olağan şekliyle gelişimine izin verir.

Bebekleriniz büyümeye başladığında bu durumu kol ve bacak gibi uzun kemiklerinde büyüme kıkırdağının gelişmesi sayesinde meydana gelir. Bu kısım uzun kemiklerde ortada yer olmaktadır. Ancak kafatasında bu durum daha farklıdır. Büyüme kıkırdağı kafatasının dış kısmında yer alır. Bundan dolayı da 2 ya da 3 kemiğin birleşme noktası olan bölgelerde bu kıkırdak bulunmaktadır. Lifli bir dokuya sahip bu kıkırdaklara bıngıldak denmektedir ve kafatasında bulunan kemiklerden daha sert bir yapıya sahiptir. 

Yapısından dolayı esnemeye de müsait olan bıngıldak, sürekli büyüme ve gelişim halinde olan beyin için oldukça idealdir. Bebeğinizin yaşı ilerledikçe büyüyen beyni, esnek kıkırdak yapısı sayesinde rahatça gelişir. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizin ilk 5 ay boyun kasları yeteri kadar güçlü değildir. Bu yüzden öncelikle dikkat etmeniz gereken bölgeler ense ve boyundur. Bebeğiniz bu süreç boyunca kafasını dik tutma yetisine sahip olamayacaktır. Bu yüzden de yatağından kaldırırken mutlaka elinizle ensesine destek vermeniz gerekir. Yapacağınız bu hareket sayesinde eliniz, o an için kuvvetli olmayan boyun kaslarının yerine geçecektir. 

Bebeğinizin başı 6 ay boyunca oldukça dikkat edilmesi gereken bir bölge olacağından bu süre zarfı içerisinde başına zarar verme ihtimali olan herhangi bir oyun oynamayın. Fazla sarsacak ya da riskli oyunlardan kaçının. Havaya atıp tutmak gibi hareketler ilk 6 ay oldukça sakıncalıdır. 

Hatta bu dönemde bebeğinizin ağlamasını susturmak için sarsmanız dahi tehlikelidir. Yapacağınız bu hareketler bıngıldağı zorlayabileceği için risk teşkil etmektedir.

Bebeğinizin Bıngıldağının Zarar Görmediği Durumlar

  • Sudan zarar görmemektedir.

Bebeğinizi rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Sadece kurulama sırasında çok fazla başını sarsmamaya özen göstermelisiniz. Hatta bıngıldağın üst kısmında bulunan zarı sünger yardımıyla yavaşça silebilirsiniz.

Unutmamanız gereken tek nokta bebeğinizi ne çok sıcak ne de çok soğuk bir suyla yıkamamanız gerektiğidir. Ilık bir suda yıkamanız en ideali olacaktır.

  • Sert Dokunuşlar

Bebeğinizin küçük kardeşi ya da ailenin en küçük ferdi yanlışlıkla bıngıldağa sertçe dokunabilir. Bu durum karşısında korkmayın. Bıngıldak, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kemikten dahi sert bir yapıya sahiptir ve bebeğinizi bu tip darbelere karşı koruyacaktır. Ancak tabii ki darbe almamasına özen göstermeniz gerekmektedir.

  • Bıngıldağı soğuk ya da sıcak havalardan korumanız gerekmez.

Bıngıldak, yapısı gereği herhangi bir hava koşulundan etkilenmemektedir. Özellikle bıngıldağa zarar gelmemesi adına bebeğinize bere takmanıza gerek yoktur.

  • Bebeğinizin düşmesi halinde;

Eğer bebeğiniz kazara bıngıldağı üzerinde düşerse kafasındaki kemiklerin esnek yapısından dolayı alacağı hasar minimuma inecektir. Eğer darbeden sonra ağlama görürseniz bu durum iyiye işarettir. Ancak düşmeden ardından 24 saat içerisinde kusma, hareketlerinde yavaşlama gibi semptomlar gözlemlediğiniz taktirde doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. 

Bu durum dışında bebeğinizin bıngıldağında çizikler oluşmuşsa da doktorunuzla bir an evvel iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

Bebeğinizin Bıngıldağını Nasıl Kontrol Etmelisiniz?

Bıngıldak kontrolü yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk nokta bu işlemi bebeğiniz sakin olduğu zaman yapmanız gerektiğidir. Kafatası yüzeyinden daha alçak bir alanda bulunan bıngıldağı kontrol etmek için ise nabız kontrol eder gibi parmak uçlarınızı başında gezdirmeniz yeterli olacaktır. 

Eğer bebeğiniz ağladığı sırada kontrol ederseniz de bıngıldağın yayıldığını ve yükseldiğini hissedeceksiniz. Ancak bu durum sizi korkutmamalıdır. Bu her ağlama durumunda karşılaşabileceğiniz bir halidir. 

Bıngıldağını kontrol ettiğiniz sırada zarar vermekten korkmanıza gerek yoktur. Yapısı gereği normal bir dokunuşunuz ona zarar veremeyecektir. 

Doktorunuzla İletişime Geçmenizi Gerektirecek Durumlar

  • Eğer bebeğinizin kusma sonrasında bıngıldağında alçalma yaşıyorsa, bunun sebebi kaybettiği sudan dolayıdır. Bıngıldakta bu şekilde bir alçalma gördüğünüz taktirde doktorunuzla hemen iletişime geçmelisiniz. 
  • Bazı durumlarda 1 yılın ardından bıngıldak hala geniş ve yumuşak bir yapıya sahip olabilmektedir. Bunun olmasının sebepleri ise tiroit hormonu eksikliği ya da kemikleşme zorluğu gibi rahatsızlıklar olabilir. 1 yılın ardından hala yumuşaklık geçmediyse doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. 
  • Eğer bebeğinizin ağlamadığı ve sakin olduğu hallerde dahi bıngıldağında şişlik gözlemliyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. 
  • Bebeğinizin geçirdiği bazı hastalıklardan dolayı bıngıldağının tahriş olması durumlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. 

En Çok Okunanlar

Üste Git