Bebek Sağlığı

D Vitaminin Bebekler İçin Önemi Nedir?

D vitamininin çocuklar ve bebekler için oldukça değerlidir. D vitamini bedenlerindeki gelişimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunur. Ayrıca güçlü ve sağlıklı kemiklerle dişler için de oldukça önemlidir. Bebek ve çocukların vücutlarındaki kalsiyum gibi minerallerin emilmesinde büyük bir etkisi vardır. Bunlara ek olarak da bağışıklık sistemine yardımcı olmaktadır. İnsülin üretimini sağlar ve hücrelerin büyümesini düzenlemede etken rol oynar. 

Anne Sütü Tüketen Bebeklerin D Vitamini Takviyesine İhtiyaçları Var Mıdır ?

Anne sütü özellikle ilk 6 ay bebeğin ihtiyacı olan her türlü ihtiyacı karşılayacak şekildedir. Bunların içinde elbette D vitamini de bulunmaktadır. Özellikle doğumdan sonraki ilk zamanlar bebeğin vücudundaki kalsiyum ve fosforun emilebilmesi ve kemiklerinin güçlenebilmesi için D vitamini oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda anne sütü D vitamini açısından yeterli olmayabilmektedir. 

Bebekte D vitamini eksikliği görülmesi halinde kemiklerinin yumuşamasına ve zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu durum da raşitizm hastalığının belirtileridir. 

Ancak unutmamalısınız ki bebeğiniz D vitamini alsın diye 6 aydan küçükken güneşe çıkarmak onun yararına değil tam tersi zararına olacaktır. 6 aylık süreyi geçtikten sonra bebeğinizi kontrollü bir şekilde ve doktorunuzun önermiş olduğu önlemleri alarak güneşe çıkartabilirsiniz. 

Bebeklerin Günlük D Vitamin İhtiyaçları Ne Kadardır?

Bebeğinizin doğumundan 12 ay sonra anne sütü veya mama ile besliyorsanız günlük alması gereken D vitamini miktarı yaklaşık 3 damla kadardır ( 400 ünite IU). 1 yaşından büyük bebekler için ise günde 600 ünite D vitamini alması gerekmektedir. 

Bebeğiniz İçin En İdeal D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Bebeğiniz, çocuğunuz ve hatta siz bile D vitaminini en iyi şekilde tek bir yerden alabilirsiniz. O da güneştir. Ancak üzerimizdeki kıyafetler, yaşadığımız ortam, bulutlar vb. sebeplerden dolayı güneş, ihtiyacımız olduğu kadar D vitaminini bize ulaştıramayabiliyor. Bebeğinizi ya da çocuğunuzu doktorunuza danıştıktan sonra varsa balkonunuzda güzel bir havada güneşlendirebilirsiniz. Bu D vitamini seansı için en uygun saatler ise sabah 10:00 ile öğleden sonra 15:00 olacaktır. En fazla 10 dakikalık bir süre boyunca sadece kolların ve bacakları güneş alacak şekilde bu seansı yapmanız yeterli olacaktır. Aşırı gün ışığına maruz kalmaları cilt kanserine kadar giden büyük sorunlara sebebiyet verebilmektedir. 

Güneş dışında bebeğiniz ya da çocuğunuza D vitamini sağlayacak bazı kaynakları şu şekilde sıralanabilir;

  • Somon balığı
  • Yumurta
  • Süt
  • Peynir
  • Ton balığı
  • Portakal suyu

Bebeğinize ya da çocuğunuza bu besinleri doktorunuzun onayının ardından tükettirebilirsiniz. 

En Çok Okunanlar

Üste Git