Bebek Sağlığı

ÇOCUKLARDA DİKKAT DAĞINIKLIĞI

Herhangi bir işle uğraştığınızda, kendinizi o işe veremiyor, başka şeyler düşünüyorsanız ya da dikkatinizi tek bir konu üzerine yoğunlaştıramıyorsanız, dikkat dağınıklığı belirtileri gösteriyorsunuz demektir. Biz yetişkinlerde bu şekilde semptomlar gösteren dikkat dağınıklığı, çocuklarda da birebir aynı şekilde belirtilerini göstermektedir. Bu yüzden yaş gözetmeksizin tedavi aynı şekilde işlemektedir. 

Yazımızın başında belirtmek gerekir ki, dikkat dağınıklığı ve dikkat eksikliği birbirinden ayrı iki farklı rahatsızlıktır. Her ne kadar kişideki etkileri birbirine çok benziyor olsa da tedavi yöntemleri oldukça farklıdır. Örneğin dikkat eksikliğini gidermek amaçlı kullanılan ilaçlar, dikkat dağınıklığını gidermek içim kullanılan ilaçların sayısından çok daha fazladır. 

Yazımızda dikkat dağınıklığının belirtileri ve tedavi süreci ile ilgili aklınıza takılan birçok noktaya cevap bulabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki çocuğunuzda yazımızda geçen belirtilen görülmesi halinde mutlaka doktorunuzla bunu paylaşmalısınız. 

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Dikkat dağınıklığı, tüm konular üzerinde değil, sadece bazı konularda dikkat toparlayamamaya sebebiyet vermektedir. Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi yetişkinler ve çocuklar yaklaşık olarak aynı belirtileri göstermektedir. Ancak yetişkinlerin sorumlulukları çocuklarınkinden farklı olduğu için bazı noktalarda birbirinden farklıdırlar 

  • Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtilerinden en göze çarpanı, bazı derslere kendini verememe ve dikkat toplayamama olarak kendini gösterir. Bu dersler çoğunlukla çocukların sevmedikleri dersler olmaktadır. 
  • İlk kez tanıştıkları insanların isimlerini akıllarında tutamamak da dikkat dağınıklığı belirtisidir. 
  • Dikkatlerini toplamaları gereken iş dışında dışarıdan gelen herhangi bir önemsiz uyarana odaklanma durumları da gözlemlenmektedir. Bu duruma çocuğunuz ders çalışırken sokaktaki araba sesine, açık televizyonun sesine vb. dış uyarıcılara odaklanması durumlarını örnek gösterebiliriz.
  • Okuduğu metin ya da kitaba tam olarak odaklanamaması da belirtiler arasındadır. Bir cümleyi anlamak için defalarca okuması bu duruma örnektir. 
  • Çocuğunuz girdiği sınavlarda basit hatalar yapıyorsa bu da dikkat dağınıklığı belirtisi olarak gösterilmektedir. 

Dikkat Dağınıklığının Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Çocuğunuzda dikkat dağınıklığına sebep veren bazı etkenler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Çevresel faktörler: Bulunduğu ortamdaki ışık, ses ve hava seviyesi
  • Fiziksel faktörler: 5 duyu organında görülen bazı eksiklikler. Özellikle görme ve işitmede yaşanan sorunlar.
  • Kişisel faktörler: Dikkatlerini toparlamayı öğrenememe durumu.

Dikkat Dağınıklığını Gidermek İçin Yapılacaklar

Çocuğunuzun doktoru önermediği sürece her dikkat dağınıklığı türü için ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. İlaç verilmesine karar verilmeden önce çocuğunuzun dikkat dağınıklığının derecesi ölçülmektedir. Doktorunuzun çocuğunuz için uygulayabileceği dikkat dağınıklığı giderme metotlarından bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Yazılım destekli uygulamalar
  • Düzenli uyku, beslenme ve spor
  • Motivasyon 
  • Psikologların yapmış olduğu terapilere katılmak
  • Doktorunuzun, çocuğunuzun durumuna göre uygun gördüğü ilaçlar

En Çok Okunanlar

Üste Git