Bebek Sağlığı

BEBEKLERDE KARIN AĞRISI

Doğalı birkaç ay olan bebeğinize ne kadar düşkün olduğunuzu ve üzerine titrediğinizi biliyoruz. Ancak gözünüzden sakındığınız yavrunuzu her koşulda koruyabilmeniz mümkün olmamaktadır. Bu durumlardan biri de karın ağrısı olarak gösterilebilir. Çok sık görülmemekle birlikte nadiren bir tehlike olduğunun işareti olarak ortaya çıkmaktadır. 

Karın ağrısı görülen bebeklerde bu durum genellikle viral enfeksiyon sebebiyle oluşmaktadır. Çok ciddi bir rahatsızlığı işaret etmediği sürece 1-2 gün içerisinde hafifleyerek ağrısı kesilecektir. Yapılan araştırmalara göre ise 100 çocuktan sadece 2’sinin özel ya da ameliyat ile tedavi edilmesi gerektiği gözlemlenmiştir

Karın Ağrısı Belirtileri

Bebeğinizde karın ağrısı sorununun başladığını anladığınızda mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir. Ancak ilginçtir ki karın ağrısı problemini ağrının fazlalığıyla ölçmememiz gerekmektedir. Ağrının fazla olmasına rağmen kusma, ateş gibi belirtiler olmadığı sürece sıcak bir duşla bebeğinizi gevşeterek onu bu dertten kurtarabilirsiniz. Bir sorun olduğunu gösteren belirtiler ise şu şekildedir. 

  • Yüksek ateş
  • Karın ağrısı
  • Kahverengi, yeşil ya da sarı renkte kusma
  • Çocuğun ayakta durmasını ve hatta karnına dokunmanızı engelleyecek derecede büyük karın ağrısının saatler geçtikçe azalmak yerine artmaya devam etmesi
  • Çocuğunuzun karnında normalinin dışında görülen şişme durumu. 
  • İdrar ile birlikte görünen karın sancısı
  • İdrarında kan, iltihaplanma ya da koyu kahverengi olması durumlarında
  • Dışkısının enginin normalden daha koyu hale gelmesi
  • Dışkıda iltihaplanma

Bebeğinizde yukarıda bahsedilen belirtilerden biri ya da bir kaçı görülüyor ise doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Henoch-Schonlein Purpura

Bu isim size oldukça yabancı gelebilir ancak bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülebilen bir durumdur. Kısaca belirtileri ise poposunda ya da bacaklarında çıkan çürümeye benzeyen isiliklerin gözlemlenmesiyle birlikte baş gösteren karın ağrısı Henoch-Schonlein Purpuraadlı hastalığın en belirgin özelliklerindendir. Bu hastalığa yol açan sebeplerin ne olduğu henüz keşfedilememiş olmasına rağmen bakteriyel ya da viral bir enfeksiyonun sonucu olduğu düşünülmektedir. Bebeğinizde bu hastalık küçük kan damarlarının iltihaplanmasına, bağırsak, böbrekler ve ciltte kanamaya yol açabilmektedir. Herhangi bir hayati tehlike oluşturmamasına rağmen bu hastalık bebekte bulunduğu andan itibaren doktoru tarafından tedavi süresince kontrol altında tutulacaktır. 

Tekrar Eden Karın Ağrısı

Bebeğinizde veya çocuğunuzda karın ağrısı sürekli tekrarlanıyor, gece uyutmuyor ve kilo kaybı yaşatıyorsa bu durumlar bağırsaklarında iltihaplanma olduğunun habercisi demektir.

Bağırsak iltihaplanmasının sebebi ise tektir. Çocuğunuzun yaşayacağı aşırı stres ( yeni okula başlama, seyahat gibi stres altında kalacağı durumlarda) buna yol açmaktadır. Yukarıda belirttiklerimiz dışında başka belirtisi olmadan sürekli tekrarlanması vücudun stresi dışa vurma şeklidir. Böyle bir durumda ilgilenmeniz gereken çocuğunuzun karnı değil de kendisidir.

Gıdalara Bağlı Görülen Karın Ağrısı

 Bunun oluşma sebeplerinin başında laktoz intoleransı gelmektedir. Bundan dolayı kramp ve gaz gözlemlenebilir. Bunu anlamanızın en basit yolu ise çocuğunuzu iyi gözlemlemektir. Süt verdiğinizde kramp ve gaz şikayetleri artıyor ise bir süre süt vermeyi kesin. Kestiğiniz sürede belirtiler azalıyorsa tekrar süt vermeye başlayın. Belirtilerde artış gözlemleniyorsa doktorunuza baş vurun. 

Karın Ağrılarının Normal Olmayan Sebepleri

  • Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısını burada görmek sizi şaşırtmış olabilir. Ancak boğaz ağrısının belirtileri ateş ve karın ağrısı olarak da görülebilmektedir. Bu durum çoğu zaman apandisiti olması ile karıştırılmaktadır. 

  • İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolunda görülen enfeksiyon ve zatürrede karın ağrısına yol açabilmektedir. Bu sebeple çocuğunuzu karın ağrısı şikayetiyle doktora götürdüğünüzde idrar testi isteyebilmektedir ve göğüs rötngeni çekebilir. 

En Çok Okunanlar

Üste Git