Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Bebeğinizde diş çıkarmanın belirtileri doğumdan sonra 6. ayda başlamaktadır. Bu süreç, bebeğiniz 3 yaşına gelinceye kadar sürer. Ancak burada unutmamanız gereken nokta ise her bebeğin bu süreci farklı şekillerde geçirdiğidir. Şiddeti ve belirtileri her bebekte farklılık göstermekle birlikte bazı bebeklerin diş sahibi olarak da doğduğu gözlemlenmiştir.
Burada etki rol, genetikte yatmaktadır. Siz ebeveynlerin diş çıkarma evreleri nasıl yaşandıysa, bebeğinizin de bu evreleri izleyeceği doktorlar tarafından ile getirilmektedir.
Eğer bebeğinizin diş çıkarmaya belirtilerini öğrenmek istiyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
Bebeklerin diş çıkardığının belki de en etkili belirtisi ateşlenmektir. Dişlerin çıkma döneminde diş etlerinde şişme görülmektedir. Bu durum da ateşin yükselmesine sebep vermektedir. 38 dereceye kadar çıkabilen ateş, diş çıkarma döneminde normal olarak görülmektedir. Eğer bebeğinizde 38 derecenin üzerinde bir ateşlenme durumu söz konusu olursa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Ayrıca bebeğinizin ateşlenmesi bağışıklık sistemini de zayıflatacaktır. Bu durumda hastalanmaya daha müsait olacağından korunmasına çok daha dikkat etmeniz gerekmektedir.
- İshal
Bebeğinizin bu evrede salyası da artmaya başlayacaktır. Bu durum ishale sebebiyet vermektedir. İshal olması halinde bebeğiniz çok su kaybedeceği için bol bol su içirmelisiniz.
- Uykusuzluk
Bebeğiniz diş çıkarma döneminde elbette huzursuz olacaktır. Ağzının içinde oluşan yapı ve etinin açılması ona acı vermektedir. Bundan dolayı uykuya dalmada sorun çekecektir. Ayrıca normalde çok sakin olan bebeğiniz bu dönemde huysuz ve sinirli olabilmektedir.
- Isırma
Dişlerinin çıkmasının verdiği hissi geçirmek için bebekler, ellerine geçen neredeyse her nesneyi ısırma eğiliminde olurlar. Buna sizin parmaklarınız da dahildir.
- İştahsızlık
Sürekli diş etlerinin kaşınması ve yaşadıkları acıdan dolayı bebeğinizin yemek yemeyi istememesi oldukça normal bir durumdur. Bu durumda doktorunuzun önermiş olduğu besinleri tüketmesini sağlayarak azalan vücut direncini destekleyebilirsiniz.
- Hafif olarak görülen öksürük
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz artan salya, bebeğinizin zaman zaman tıkanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda da küçük öksürüklerde artış gözlemleyebilirsiniz.
- Yüzde kızarıklıklar
Yine salyadan dolayı oluşan bir durumdur. Bebeğinizin yüzünde ve çenesinde kızarıklık ya da döküntü şeklinde gözlemlenmektedir. Bebeğinizin yüzünü yumuşak bir bezle silmeniz ve nemlendirici krem kullanmanız kızarıklıkları azaltacaktır.
- Diş etinde kanamalar
Çok sık görülmemekle birlikte başınıza geldiği halde mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
- Kulak ve yanak çekme
Diş etlerinde yaşadığı ağrı bazen sinir yollarından dolayı kulak ya da yanağını da etkileyebilmektedir. Bu durumda bebeğinizin kulaklarını ya da yanaklarını çekiştirdiğini görebilirsiniz. Bu kaşıma hissinden dolayıdır.