Bebeklik Döneminde Fiziksel Gelişim ( 0-2 yaş)
Bedensel gelişimin doğum öncesi dönemden sonra en hızlı geliştiği dönemdir. Bebeğinizin önce kafası büyür ve boyu, ağırlığı hızla gelişir. Doğumdan sonra bebeğin kilo artışı ilk iki yıl oldukça hızlılık gösterir. Bebek doğduktan sonra altıncı aya geldiğinde kilosu nerdeyse doğduğu kilonun iki katı, yaşına geldiğinde üç katına çıktığı gözlemlenmiştir.
Kas- zihin koordinasyonunda hızlı gelişim yaşanır ve sinir sitemi gelişir. Doğumdan sonra bebeklerde baş kemikleri arasında boşluklar görülür. İlk doğduğunda altı tane yumuşak bir boşluk yapısı vardır. Ancak bunlarda aslında en bilindik ve önemlisi başın üst kısmında olandır.
Bu yumuşak olan boşluklar hızla kapanırken, başın tepe kısmında olan yumuşak kısım 12-15 ay arasında kapanır. Daha erken ve daha geç kapanması sorun olduğunun göstergesidir.
Bebeklerin solunum sistemi yetişkin insanlara göre farklıdır. Solunum kanalları daha dar ve kısadır. Bebekler solunumlarını hızlı ve yüzeysel yaparlar.
Doğumdan sonra kalp atış hızları yüksektir. İlk yaşına kadar kalp atış hızları yaklaşık 100-150 olurken ikinci yaşına geldiğinde 90-125 arasına gelmiştir. Yavaş yavaş kalp atış hızları azalır ve bir yetişkinin kalp atışlarına denk olmaya başlar.
Bebeğinizi üç ay geçen sürede kucağınıza aldığınızda kafasını dik tutabilme yetisine sahip olduğunu göreceksiniz. Artık hareket eden nesneleri takip edebilmektedir. Reflekslerini kontrol edebilmeye başlamıştır ve 3-4 aydan itibaren bebeğiniz oturabilir.
Artık nesneleri kavrayabilir, 5-6 aydan itibaren nesnelere uzanıp alabilir ve genelde ağzına götürürler.
Bebeğiniz 7-8 aydan sonra destek almadan oturmaya başlamış ve emekleyerek sizden bağımsız olma sürecine girmiştir. Genelde 11-13 aylar arasında yürümeye başlarlar.
Tabi ki bebekten bebeğe ve anne-babanın bebeği bu sürece hazırlamasına göre değişiklik gösterir. Siz ne kadar ilgilenirseniz bu süreçler o kadar hızlı gelişmektedir. Bu dönemde kol ne tarafa giderse boyunda o tarafa gider.
İki yıl içerisinde dişleri çıkmaya başlar. Anne sütünün dişlerin gelişiminde önemi çok fazladır. Anne sütü ile beslenen çocukların diş yapıları daha sağlıklı olur. Dişlerinin çıkması ile birlikte bu dönemde katı yiyecekleri tüketmeye başlamaktadır. Böylece dışarıdan katı besinler alabilir.
Ağlama ile dil gelişimi başlayan bebeğin iki yıl içerisinde 3 kelimelik cümlelere dönüştüğü görülür. 2 yaşına kadar bebeğiniz kelimeler ve çok kısa cümleler ile size kendini ifade etmeye başlar.
Diğer bir kazanımları da tuvalet eğitimi yoluyla dışkı kontrolüdür. Doğduklarında algılayamadıkları tuvalet eğitimlerini daha sonradan kazanırlar. İstediği zaman dışkısını yapmayı ya da yapmamayı öğrenmek bebeklerin gelişim sürecinde aslında çok önemli bir noktadır. Hatta annelerin rahat tuvaletini yapabilmesi mutlu oldukları konulardan birisidir.
Bebeğiniz iki yaşına doğru biyolojik gelişimi ile orantılı olarak kaslarının gelişmesi ile artık tuvaletini tutabilir ya da yapabilir. Bebeğinizin bu süreçte kendi isteği ile yapması ya da yapmaması gibi kontrol sağlayamaması sorun olduğunu göstermektedir.
Duygusal özellikler yeni doğmuş bir bebekte vardır ancak olgunlaşmamıştır. Bebekler doğduklarında, görebilir, duyabilir, koku ve tat alabilir, olduğu ortamın ısısını fark edebilir.
Bu dönem bebeklerin en az acı hissettikleri dönemlerdir. Hatta erkek bebeklerin çok erken sünnet edildiklerinde çok fazla acı ve tepki vermemesi ağlamaması bu yüzdendir. Dokunma duyusu bebekler için çok önemlidir. Doğuştan kazanılan bu özellik bebekleriniz ile iletişimizi sağlar.
İlk Çocukluk Döneminde Fiziksel Gelişim ( 3-6 yaş)