Fiziksel Gelişim

İlk Çocukluk Döneminde Fiziksel Gelişim ( 3-6 yaş)

İnsan yaşamının en temel becerilerinin kazanıldığı, bebeğin uyarıcılar ile dış dünyayı anlamaya ve öğrenmeye çalıştığı dönemdir. Okul öncesi dönemi içine alan bu dönem bebeğinizin sizden ve çevrenizden öğreneceği şeyleri de kapsamaktadır.

Bedensel büyümenin bebeklik dönemine göre artık yavaşladığı dönemdir. Ancak bir yandan da büyümeye devam etmektedir.

Bebeğinizin dış dünyaya alışması hareketliliğinin artması ağırlığında ki artış oranını da değiştirmektedir. İlk çocuklukta ki ağırlığı doğum sonrası ağırlığının yaklaşık 7 katına ulaşmıştır.blank

Kilo değerlerinde olduğu gibi çocuğun boy artışı da bebeklik dönemine göre yavaşlar. İlk çocukluk sürecinde kız çocuklarının ağırlığı ve boyu erkek çocuklarına kadar daha azdır. Ancak şunu unutmayalım ki her çocuk için geçerli bir şey değildir.

Çevrenizde ortalama aynı dönemde olan bir kız ve bir erkek bebeğin oranlarına bakıp kız çocuğu daha uzun ve kilolu diyebilirsiniz. Bebeğin genlerinden aldığı kalıtımlar, beslenmesi ve bakımı ya da farklı bir sağlık sorunu bunlarda değişiklik gösterebilir.

Sinir sistemlerinin gelişimi büyük oranda tamamlanır. Kalp atışları bu dönemin sonlarına doğru bir yetişkin ile aynı hıza gelir. Sindirim sistemi gelişir ve artık bir yetişkin ne tüketiyorsa bebeğinizde yiyebilir.

Bu dönemde bebeğiniz el-göz koordinasyonunu sağlayamamaktadır. Bu sebepten bebeğinizin küçük kaslarını değil de büyük kaslarını geliştirici hareketler yaptırabilirsiniz. Artık bebeğinizin bedensel yapısı ve farklılıkları ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu dönemde çevrenizde ki farklı çocuklarla arasında kilo, boy ve hareketlerinde ki güç farklı gözle görülmektedir.
Bu görülen farklılıklar, genetik ya da kalıtsak özelliklerden olabilir. Toplumumuzda her çocuğun aileden birine benzediğini söyleriz. Örneğin kısa ise annesine benzemiş diyen bir baba ya da sinirli ise babasına benzemiş diyen bir anne görülmektedir.
Bu farklılıklar için sadece genetik ya da kalıtsal demek doğru değildir. Çevresel faktörler, beslenme gibi konularda çok önemlidir.
Bebeğinizin bu dönemde gözle görülebilen değişiklikleri;

– Düşmeden koşar,blank

– Kollarına atılan büyük bir topu tutabilir,

– Düğme inekleyebilir,

– Merdiven çıkabilir,

– Kalem tutmaya başlayabilir,

– Kendi kendine giyinmeye başlamıştır,

– İpi boncuklardan geçirebilir ancak iğneden geçiremez,

– İlk çocukluk döneminin son yılında; tek ayak üzerinde durabilir, topla olan oyunları oynar, iki tekerlekli bisiklete binebilir, ayakkabılarını kendi giyebilir ve bağcıklarını bağlayabilir.

 

Fiziksel Gelişim

Doğum Öncesi Fiziksel Gelişim

Bebeklik Döneminde Fiziksel Gelişim ( 0-2 yaş)

 

En Çok Okunanlar

Üste Git