Çocukların Zeka Gelişimini Destekleyen Öneriler
Çocukların zekalarının ne kadar genetik olduğu söylense de bilimsel çalışmaların sonucunda çocukların zekalarının sadece genlerden gelen özelliklere bağlı olarak gelişmediği görülmüştür. Çocukların zeka gelişinde anne-babanın tutum ve davranışları çok fazla etki göstermektedir.
Zeka her doğan bireye anne-babadan geçen ancak bu potansiyelin çevresel etmenlerle şekillendiği ve güçlendiği bir gerçektir.
Her ne kadar potansiyel yüksek olsa da bu potansiyelin dışarı çıkarılması, köreltilmesi ve geliştirilmemesi çocuğun zeka seviyesini olumsuz etkiler.
Hamilelikte alınması gereken önlem; anne adayı hamilelik sürecinde, beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Annenin beslenmesi bebeğin bedensel ve zihinsel sağlığı için önem taşımaktadır. Annenin aldığı besinler ile bebek kendisi için gerekli olan vitaminleri alarak gelişimini gerçekleştiriyor. Annenin almış olduğu eksik vitaminler bebeğin beyin ve merkezi sinir siteminde eksikliğe neden oluyor.
Anne bu dönemde alkol, sigara kullanmamalı ve psikolojik olarak rahat bir dönem geçirmesi gerekiyor. Bu süreçte babalarda annelere destek olmalıdırlar.
Hamilelik süresince sağlıklı olun; hamilelik döneminde düzenli olarak kontrollerinizi yaptırın. Bu dönemde kontrollerinizi aksatmadan yapmanız bebeğinizin olası zekasını etkileyecek sorunların erken tespiti ve önlem alınmasını sağlamak için büyük önem taşır.
Ayrıca egzersizler bu dönemde sizin sağlıklı olmanızı sağlarken bebeğinize giden kan akımını arttıracağı için zeka gelişimde etkili olacaktır.
Hamileliğinizde vücudunuzu hastalıklardan koruyun; bu dönemde kaptığınız enfeksiyonlar, uygunsuz beslenme, çocuğunuzun içinde bulunduğu uygunsuz koşullar zeka gelişimini olumsuz etkiler. Çocuğunuzda var olan zeka potansiyelinin ortaya çıkması beynin gelişimi ile olurken, beynin gelişimi de vücudun diğer sistemlerinin sağlıklı çalışması ile bağlantılıdır.
Çocuğunuzu doğal gıdalar ile besleyin; çocuğunuzu öncelikle fast-food’dan uzak tutun. Hazır gıdaların içinde kullanılan yağların ve katkı maddelerinin vücut sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında beyin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Doğal beslenmeden uzaklaşan çocukların zekası da bundan olumsuz yönde etkilenir.
Anne sütünün zekayı arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Anne sütü ile beslenen çocukların zeka gelişimlerinin daha ileri düzeyde ve daha yetenekli olduklarını ortaya koymaktadır.
Çocuğunuzun beslenmesin de ceviz, balık ve bakliyat gibi yiyeceklere yer vermeniz zeka gelişiminde olumlu etki gösteriyor. Kısacası çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesi zeka gelişiminde önem taşıyor.
Genlerinde var olmasının yeterli olduğunu düşünmeyin; toplumumuzda özellikle anne-babanın zekası yüksek çocukta aynı olur şeklinde düşünülen bir ön yargı vardır. Ancak unutulmamalıdır ki işlenmeyen hiç bir şey ortaya çıkmaz. Çocuğun var olan zekasının ortaya çıkarılması için doğumdan sonra zeka gelişimi için destekleyici olun. Bu cevheri ortaya çıkarmak ve işlemek sizin sorumluluğunuzdadır.
Çocuğunuzu zeka gelişimini engelleyecek ve körelten cihazlardan uzak tutun; aslında günümüzde anne-babaların en sık yaptığı hata. Çocukların neredeyse zamanlarının çoğunu tablet, televizyon, telefon ve bilgisayar gibi teknoloji aletleri ile geçirdiği dönemdeyiz. Bu teknolojik aletler zekanın gelişmesinden çok körelmesine neden olmaktadır.
Çocuğunuz örneğin tabletten oyun oynuyor, bu sırada kendini dış dünyaya kapatarak bütün ilgisini ona veriyor. Bu onun zekasının gelişmesine hiçbir etki sağlamazken körelmesine neden oluyor.
Çocuğunuza mutlaka sevginizi gösterin; çocuğunuzda var olan zekasının ortaya çıkarılması ve gelişmesinde ki önemli olan bir noktada sevgidir. Bebeğiniz doğduğu anda anne- babadan aldığı sevgi ile gelişirken daha sonrasında çevresinin gösterdiği sevgi ile çocuğunuzun sevgi duygusu gelişiyor. Sevgi duygusunun gelişmesi pozitif yönde gelişimin göstergelerindendir ve zekayı doğrudan etkilemektedir.
Zeka önemlidir tartışmasız ancak duygusal zeka daha değerlidir. Çocuğunuzu duyarlı, merhametli ve empati kurabilen bir birey olarak yetiştirmeyi, zekasının yüksek olmasına gösterdiğiniz istek kadar istemelisiniz. Zeki ama topluma adapte olamamış bir birey yetiştirmemeye gayret edin.
Çevreden gözlemleri dikkate alın; yapılan bir işin, yeteneğin desteklenmesi her kişide motivasyonu arttırır. Takdir edilmek herkesin hoşuna gider. Çocuklarda da yeteneklerinin desteklenmesi, motivasyonunun arttırılması zeka gelişiminde olumlu etki göstermektedir. Çocuğunuzun üstün yetenekleri olabilir ya da çok zeki bir çocuk olabilir.
Bunu farklı kişilerin yanında da göstermesi ve üçüncü gözler tarafından fark edilmesi durumunda, mutlaka dışarıdan destek alın. Çocuğunuzun gelişimi için yeterli donanıma sahip olmayabilirsiniz. Uzman ile gelişiminin daha sağlıklı yürütebilirsiniz.
Çocuk gelişimi için ailelerin bebeklik dönemi ile uygulaması ve dikkat etmesi gereken durumlar;
– Çocuğunuzu anne sütü ile beslemeye özen gösterin. Anne sütü ile beslenen bebeklerin zekaları, mama ile beslenen bebeklere göre daha yüksektir.
– Bebeğin anne sıcaklığı ile büyümesi beyninin daha hızlı gelişmesini sağladığı, anane ve babaanne ile ya da bakıcı ile büyüyen bebeklerden daha yüksek olduğu bilinmektedir.
– Bakıcı, anane veya babaanne ile büyüyen bebeklerin anne ile büyüyen bebeklere göre dikkat dağınıklığının daha fazla olduğu, anne ile büyüyen bebeğin dikkatini toplaması ve dağınıklık problemi daha az seviyededir.
– Bebeklik döneminde çok fazla televizyon izleyen bir çocukta zeka geriliği, otizm, öğrenme bozukluğu, dikkat dağınıklığı gibi bir çok hastalık görülebilir. Genelde bakıcıların susması ve fazla ilgi gerektirmemesi nedeni ile çocukları saatlerce televizyon karşısında oturtması durumu yaşanmaktadır. Bu durumda beyin çalışmamakta ve gördüklerini sadece kaydetmektedir. Çocuğun beyin bilgi işleme merkezi güçsüz ve tembel kaldığı için, zeka gelişmemektedir.
– Bebeğinizin sinir hücreleri oluşurken mutlaka görsel hücreler ile uyarılmasına yardımcı olun. Müzik dinletin, farklı resimler, renkli nesneler ile dikkatini çekin.
– Bebek zeka kartları ile her gün düzenli olarak çalışma yapın. Bu sayede bebeğinizin dış dünyayı öğrenmesi daha kolaylaşacaktır.
– Sevgi ile yapılan bebek bakımı beyini ve zekanın olumlu yönde gelişmesini sağlar.
– Omur ilik bölgesine yapılan masaj bebeklik döneminde zeka gelişimine büyük katkı sağlar.
– Bebeğiniz her oyun oynadığında beyin hücreleri arasında bağlar oluşarak güçlenecek. Bu yaşlarda oluşan bağlar ileri yaşlara göre daha kolay oluşur.
– Çocukluk dönemine gelindiğinde, çocuğunuza gerçekçi ve başarabilecekleri amaçlar edinmesi konusunda yol gösterin.
– Çocuğunuz ne yapacağını söylemek yerine ona farklı seçenekler sunun, bu karar verme yetisini ve muhakeme yaparak beynini kullanmasını sağlar.
– Çocuğunuzun zeka gelişimi için mutlaka oyuncak, zeka gelişim setleri, eğitmen gibi yollara başvurun.
Zeka gelişiminde anne-babaya büyük sorumluluk düşmektedir. İlgi ve sevgi her zaman önemli bir yer almaktadır. Bebeğiniz hangi gelişim aşamasında olursa olsun göstermiş olduğunuz sevgi ve ilgi onu olumlu etkileyecektir. Bebeğiniz sevgi ile büyür ilginiz ile gelişir.