Anne Sağlığı

Anne Sütü Nasıl Artar

Anneliğin ilk zamanlarında emziren kadınların çoğunluğunda görülen endişedir, sütüm yeterli mi? Nasıl artar? Bebeğim yeterince süt alıyor mu? Sütüm azalır mı? Ne yesem iyi gelir?

Öncelikle anne sütünün bebeğe yetersiz kalması fazla karşılaşılmış bir durum değildir. Çünkü her annenin sütü bebeğine yeteli gelmektedir. Ancak annelik duygusu ile fazla sevgi, korumacılık, telaşlanan anneler sütünün bebeğine yetmediğini düşünerek zamanından önce hazır gıdalara başlar.

Aslında bebeğini düşünerek yapılmış olan bu hareket bebek için doğru bir tercih değildir. Çünkü anne sütü bebek için en ideal ve doğru olan besin kaynağıdır. Hiçbir besin anne sütü kadar bebek için yarar sağlamaz.blank

Bebeğinize anne sütünün yetip yetmediği hakkında eğer aklınız karışırsa, sağlık ocağına giderek bebeğinizi tarttırın. Kilosunu bir yere not alarak 2-3 gün bebeğiniz her istediğinde emzirin ve tekrar aynı yere giderek bebeğinizi tarttırın. Bebeğiniz günde 20-30 gr, haftada 125 gr almışsa sütünüzün yettiğini gösterir.

Bunun dışında sütünüzün yetip yetmediğini anlayabileceğiniz başka bir yol ise; bebeğiniz emdikten sonra memnun ve hoşnut görünüyor ise her şey yolunda demektir. Ancak bebeğiniz emdiği halde huysuz ve yemek için ağlıyorsa beslenmesinde eksiklik var demektir.

Ek gıdaya başlanmadan önce bebeğinizin doktoru ile görüşüp ek gıdaya başlamalısınız. Kendiniz artık ek gıda alabilir şeklinde kara vererek ek gıdaya yönelmeyin.

Annelerin sütlerini arttırmada dikkat etmesi gereken hususlar;

– Doğumdan bir saat geçtikten sonra sütün gelmesi beklenmeden bebek emzirilmelidir.

– Doğumda alınan kiloları hızlı bir şekilde vermek için diyet ve ilaçlardan uzak durmalısınız.

– Su, sütü arttıran en önemli besin kaynağıdır. Günde en az 2,5-3 litre su tüketmeniz önerilmektedir. Anne sütünün yüzde 80-85’i su olması su tüketmenin önemini göstermektedir.

– En çok bilinen ve aslında dile getirilen stresten uzak durulması. Stres ve üzüntü birçok hastalığa sebep olurken, annenin stres ve üzüntü yaşaması sütünün azalmasına neden oluyor. Bu yüzden annenin stresten uzak durması ve çevresindeki kişilerin de bu konuda kendisine duyarlı olması gerekmektedir.

– Anne sütü bebeğe biberon ya da farklı yollarla vermeyiniz. Biberon emmek bebeğin anne memesini emmesinden daha kolay olduğu için biberona alışacaktır.blank

– Bebek istedikçe emzirilmelidir. Bebek emdikçe anne sütünün artması yönünde olumlu etkisi vardır. İlk aylarda bebekler günde 9-10 öğün emerlerken daha sonra öğün sayısında azalma olur.

– İlk 3 ay bebeği gece emzirmelerinin sayısının fazla olması anne de biraz yorgunluğa sebep olacaktır. Ancak gece emzirmeleri annenin süt verimini arttırır ve bebeğin psikolojisini de olumlu yönde etkisi gözlenir.

– Her emzirmede iki göğsü birden emzirin.

– Bebeğinizi emzirirken rahat pozisyonda olup olmadığını kontrol edin ki memeyi tam kavrayabilsin ve yeterli şekilde beslenebilsin.

– Yorgunluk vücudunuzun süt üretimini olumsuz yönde etkileyeceğinden yeteri derece de dinlenmeye özen gösterin.

Çevrenizde daha önce hamile olan kişiler, büyükleriniz, komşularınız süt artıracak birçok şeyi tüketmenizi önerirler. Sütünüzü arttıracak birçok yiyecek ve içecek bulunmaktadır. Ancak tabi ki bu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bir annenin sütünü arttıran bir besin diğer bir annede aynı etkiyi göstermeyebilir. Doktorunuza da danışarak, anne sütünü arttırdığı bilinen gıdalardan yardım alabilirsiniz.

Anne sütünü arttırmaya yardımcı gıdalar;

– Yeşil mercimek ve bakliyat

– Yeşil sebzeler (brokoli, roka, ıspanak, pazı, fesleğen, dereotu, pancar yaprağı, kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler sütü arttırmanın yanında, sindirime yardımcı olurken vücudu da güçlendirir).

– Siyah üzüm (çekirdekleri ile birlikte yenilmesi daha faydalıdır).

– Kırmızı et

– Balık

– Bulgur pilavı (anne sütünü arttıran besinlerin başında gelir )

– Susam, tahin-pekmez

– Kuru incir

– Hurma

– Sarımsak (emziren anneler tarafından kokusu nedeni ile pek tercih edilmese de sütün arttırılmasında ve annenin iştahını açarak sütün kalitesini arttırıcı vitaminlerin alınmasını sağlar)blank

– Rezene çayı

– Yulaf ve yulaf lapası

– Yağ ve tereyağı

Saymış olduğumuz gıdaların dışında, beslenme programınızda alması gereken temel besinler vardır. Süt ve süt ürünleri; süt yoğurt, peynir. Et, balık, yumurta, sakatatlar. Ekmek, makarna, bulgur, pirinç, Un ve undan yapılan yiyecekler. Mutlaka gün içinde sebze ve yağ tüketilmelidir.

Emzirme döneminde almış olduğunuz besinler ile sütte ki enerjinin büyük bir kısmı karşılanıyor. Aldığınız besinlerin hepsi süt olarak depolanmıyor. Çünkü vücudunuzun alması gereken bir enerji miktarı bulunmaktadır. Emzirme döneminde günlük ekstradan alacağınız kaloriniz vardır.

Bunu doktorunuz ile görüşerek belirleyebilirsiniz. Ortalama günlük 500 kalori fazla tüketmeniz gerekmektedir. Bunun dışında hamilelikte depoladığınız yağlardan da enerjinizin bir kısmı karşılanmaktadır.

En Çok Okunanlar

Üste Git