Anne Sağlığı

Anne Sağlığı

Hamilelik döneminde kadınlar hormonal değişikliklerle beraber bütün dikkatlerini bebeklerine verirler ve kendi sağlıkları ile bebeklerinin sağlıkları artık birbirine bağlıdır. Anne adayı sürekli bebeğinin sağlığı için endişe duymaya başlayacaktır. Bununla beraber hayatında ki değişiklikleri merak edecek, bebeğini merak edecek ve psikolojik olarak kendini baskı altına alacaktır. Ama bu durum çok doğal bir süreçtir.

Hamilelik döneminde kadınların sağlıklı bir süreç geçirmeleri ve sorun yaşamamaları alışkanlıkları ve yaşam tarzı ile çok bağlantılıdır. Bu süreçte doktor kontrolünde olmaları anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Günümüzde anne adayları genellikle hamilelik başladıktan sonra doktor kontrolünde olmaktadır.

Planlı bir şekilde bebek sahibi olmak isteyen ebeveynler hamilelikten önce doktor kontrolünde bu sürece hazırlanmaktadır. Bu şekilde hamileliğin temelleri daha sağlam atılır. Hamilelik boyunca doktor kontrolünde olmak anne sağlığı için kuşkusuz çok önemlidir. Ancak bilinmelidir ki artık anne karnında bebeğiniz ile ilgili sorunların bir kısmı tedavi edilebilmektedir.

Hamilelikte kadınlarının %80’ninde görülen mide bulantısı ve daha aşırı hissedenlerde kusma gibi şikâyetler ilk adet döneminden birkaç gün sonrasında başlayarak 2 aydan sonra daha şiddetli olmaktadır. Bazı kadınların hamileliklerini kâbusa çeviren bu bulantılar 14. haftadan sonra sona ermektedir. Bazı kadınlarda bu süreç bütün hamilelik süreci boyunca devam edebilir.

Daha önceden ailesinde anne veya kız kardeşlerinin hamilelik öykülerin de kusma olanlar, migren hastaları veya araç tutması yaşayan kişilerde daha yoğun bir şekilde kusma ve bulantı hikâyeleri görülmektedir. Çoğu kadınlar bu dönemde bazı yemeklerin kokusundan tiksinebilir ve uzun süre tüketemeyebilir ya da hiç sevmediği bir yemeği artık çok sevebilir. Rutin kazanılmış alışkanlıklar ve davranışlar artık hamilelik sürecinde değişecektir.

Sağlıklı bir annenin en fazla dikkat etmesi gereken konulardan birisi beslenmesidir. Bir beslenme düzeni oluşturmalıdır. Düzenli yemek saatleri, sağlıklı ürünler tüketmelidir. Sebze ve meyve, et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi protein içeren yiyecekler tüketmelidir. Yiyecekler bol su ile iyi bir şekilde yıkanmalı, tüketilen süt ve süt ürünleri pastörize olmasına dikkat edilmelidir.

Dondurulmuş ve hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Katkı maddesi içeren gıdalar sağlık açısından aslında hiçbir zaman tüketilmemeli ancak hamilelik döneminde ekstra özen gösterilmelidir. Kendinizi aç bırakmamalı az ama sık sık yemek yemelisiniz.

Kronik bir hastalığı olan kadınlar mutlaka doktoruna bu konu hakkında bilgi vermelidir. Doktor vermeden herhangi bir ilaç içmemeli, grip ve benzeri bulaşıcı hastalıklara karşı önlem almalı ve bulaşabilecek ortam ve kişilerden uzak durmalıdır. Saunaya girmemeli aşırı sıcak suda banyo yapmamalısınız. Her röntgen teknisyeninin sorduğu hamilelik şüpheniz var mı? Sorusuna işte burada siz dikkat etmelisiniz. Röntgen çekilen alanlar ve manyetik radyasyon saçabilecek yerlerden uzak durmalısınız.

Anne sağlığı için en önemli önerilerden biri spor yapmaktır;

Spor yapan anneler yapmayan annelere göre daha az kilo almaktadır. Hareket etmek metabolizmanızı hızlandıracak hızlı kilo alımınızı önleyecektir

Sürekli kaslarını geliştirmek annenin ağrılarını azaltmakta ve normal doğum oranını yükseltmektedir. Normal doğum yapan bir kadın sağlığı sezeryanla doğum yapan kadınlara nazaran tartışmasız daha iyidir.

Bilindiği üzere hamileliğin 28-40 haftası çıkan gebelik şekeri anne ve bebek sağlığını tehdit etmektedir. Yapılan araştırmalarda spor yapan bir annede gebelik şekeri çıkma oranı %27 daha düşüktür. Sizin için olumlu olabilecek ufak bir şey için bile mutlaka uygulamayı unutmayın.

Spor yapmak her insanın stresini atmasına yardımcı olduğu gibi annelerinde hamilelik sürecinde psikolojilerinin üzerinde daha olumlu olmasını sağlar.

Hamilelikte görülen ayak ve ellerde şişme ödem oluşması spor ile en aza indirilmektedir.

Ve en çok hoşunuza gidecek şey hamilesiniz sporla aşırı kilo almanızı önlediniz ve kendinize dikkat ettiğiniz için gayet fit bir görüntünüz var.

Anne ve bebek sağlığı için yapılmaması gerekenler;

Alkol ve sigara kullanmayın

Doktorunuz vermeden ilaç kullanmayın

Çok fazla ayakta kalmayın

Ağır şeyler kesinlikle kaldırmayın

Uzun yolculuk mümkün olduğunca yapmayın. Eğer uzun yolculuk yapacaksanız sık sık mola vererek hareket edin ve bol sıvı tüketin.

Topuklu ayakkabı giymemeye özen gösterin. Giydiğiniz topuklu ayakkabı hem belinizi ağrıtabilir hem de düşme riskinizi arttırır. Daha çok ortopedik düz ayakkabıları tercih edin.

Çok fazla yağlı baharatlı şarküteri ürünleri tüketmeyin. Hem fazla kilo almanıza hem de sağlıksız beslenmenize yol açar.

En Çok Okunanlar

Üste Git