Doğum Sonrası Hangi Vitaminler Alınmalıdır?
Hamilelik döneminde alınması gereken bazı vitaminlerin, doğum sonrası ve emzirme döneminde de eksiksiz alınması gerekmektedir. Annelerin emzirme döneminde aldıkları besinlere göre gerekli vitamin ihtiyaçları vardır.
Et ve balık tüketen ve beslenmesinde yeşil yapraklı sebzelere yer veren anneler gerekli olan vitamin ihtiyaçlarının çoğunu karşılayabilirler. Ancak yeterli beslenemeyen emziren anneler için vitamin içeren takviyeler gerekebilir.
Bazı annelerde kansızlık nedeni ile demir takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Emziren annelerin günlük olarak yeterli düzeyde kalsiyum ve D vitamini almaları da kemiklerin güçlü kalabilmesi için çok önemlidir.
Emziren anne hangi vitaminleri almalıdır?
Demir; doğum sonrası vajinal akıntı ve kan kaybedilmesi sonucu kansızlık olamasa da demir yapımını destekleyecek takviyeler alınmalıdır. Doktorunuz eğer ilaç olarak takviyeye gerek duymuyorsa, beslenmenizde demir bakımından zengin gıdalara yer vermenizde fayda vardır.
Öğünlerinizde, kırmızı et, yumurta sarısı, pekmez, ıspanak, brokoli gibi demir bakımından zengin gıdalar tüketerek demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca hamilelik döneminde ve emzirme döneminde demir emilimini azalttığı için çay tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kalsiyum, gerek hamilelik döneminde gerekse emzirme döneminde kalsiyum anneler için önemli bir besin kaynağıdır. Emzirme döneminde kalsiyumun süt üretiminde katkısı olmaktadır. Emzirmeyen annelere göre emziren annelerin kalsiyuma daha çok gereksinim duymaları, kalsiyum alımı açısından önemlidir. Emzirme döneminde süt ile bebekler annelerden kalsiyum almaktadır. Buda annenin kalsiyum alımının artmasına yol açmaktadır.
Kalsiyum ihtiyacı doğal yollarla alınabileceği gibi, beslenme ile yetersiz de kalınabilir ve takviyelerle desteklenebilir. Ancak ek takviyelerinizi doktorunuzun önerisi doğrultusunda almanızda fayda vardır.
Beslenmenizde süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve balık kalsiyum açısından ihtiyacınız olan değeri almanıza önemli derece de yardımcı olacaktır.
D vitamini, emzirme döneminde anne adayları gerekli miktarda D vitamini aldıklarına emin olmalıdırlar. Anneler D vitamini gereksinimleri doğal yol ile güneşten alabilirler. Kışın ve kapalı olan annelere daha çok D vitamini takviyesi verilmektedir.
Yağda ve suda çözünen vitaminler anne sütüne geçebilmekte ve bebekte anne sütü ile bu vitaminleri alabilmektedir. Anne adayları vitamin bakımından zengin besinler tüketmeli ve doktorunda önerisi ile emzirme döneminde vitamin takviyesi almalıdır.
Günümüzde sağlıksız beslenmenin getirdiği alışkanlıklar ile yeteri kadar vitamin ihtiyacı karşılanmayabilir. Ancak emziren anne hem kendi sağlığı hem de bebeğin gelişimi için bu konuya özen göstermelidir.
Annenin vitamin takviyesi alması süt içerisinde ki vitamin miktarına etki etmekte ve arttırmaktadır. Annenin kalsiyum ihtiyacının ve bazı vitaminler açısından da gereksinimin emzirme döneminde artması, bu vitaminlerin normalinden fazla alınmadan karşılanması gereken bir durumdur. Eğer vitamin takviyesi alınacaksa mutlaka doktorun tavsiyesi ile alınmalıdır. Bilinçsizce diyet yapmak annenin vitamin alımında eksikliğe neden olabilir.
Eğer et, balık, süt ve süt ürünleri tüketemiyorsanız B12 vitamini takviyesine ihtiyacınız olacaktır. Emzirme döneminde bebeğinizin sağlıklı gelişimi için bu besinlerden yoksun kalmaması açısından doktorunuzdan vitamin desteği önerisinde bulunmasını isteyebilirsiniz.