Doğum

Doğumdan Sonra İş Hayatına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Hamile kadınların doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta toplamda 16 haftalık izin hakları bulunmaktadır. 37. haftadan sonra hamile çalışanın iş yerinde çalıştırılması yasaktır.

Çalışan kadın işçinin talebi doğrultusunda tamamlanan 16 haftadan sonra isterse altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir.

Bunun dışında annelere 1 yaşından küçük bebeklerini emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilmektedir. Anne bu süreyi nasıl kullanacağını kendi belirler.blank

Yasal olan 4 aylık doğum izni sonrası annenin işe başlaması, çocuğu babaanne ya da ananeye bırakması, bakıcıya veya kreşe bırakması, iş yerinde sütünün nerde nasıl sağacağının stresi, verilemeyen kilolar, artık içine giremediği kıyafetler hepsi annenin psikolojik olarak çöküntü yaşamasına sebep olmaktadır.

Doğumdan sonra işe başlamak anneler için oldukça zordur. Bebeği bırakıp işe gitmek annelerde psikolojik suçluluk duygusu yaratmaktadır. Zaman çok çabuk ve hızlı geçer ve doğum izniniz bir anda biter. Anneler bir yanda bebeğini bakıcı ya da aile büyüklerine bırakmanın zorluğunu çekerken bir yandan da uzun süreden sonra işe adapte olmanın zorluğunu yaşamaktadır.

Öncelikle bebeğiniz siz çalışırken güvenli ve huzurlu bir ortama emanet edin. Aile büyüklerinizin bakması sizin içinizi daha çok rahatlatacaktır. Ama böyle bir imkân yok ise bir bakıcı tutabilir ki bu süreçte tedirgin olmamak için evinize kamera sistemi kurabilirsiniz. Bunların dışında bebeğinizi eğitimine ve gelişimine destek olacak iyi bir kreşe bırakabilirsiniz.

Çalışan bir annenin bebeği için kariyerini bırakmamasını önermekteyiz. Çünkü vermiş olduğunuz emeklerin boşa gitmesine izin vermeyin. Senelerce emek verdikten sonra bunları göz ardı etmek ilk başlarda sorun yaratmasa da hayatınızın sonra i dönemlerinde pişmanlık duymanıza neden olacaktır. Ayrıca evde oturan depresif bir annedense çalışan ve kendini işe yarar hisseden anne her zaman daha iyidir. Ayrıca çocuğunuzun geleceği için çalışmak size daha çok moral verecektir.

Anne ve babalar her zaman çocukları tarafından örnek alınan rol model olan kişilerdir. Çocuğunuzun gözünde her şeye yetişebilen, şikâyet etmeyen, başarılı ve yorulmayan bir anne modeli her zaman onun ufkunu genişletir. Çünkü sizi örnek alacaktır.blank

İşe başladıktan sonra daha programlı bir hayat çizelgesi çizmelisiniz. Evet size çok iş düşecektir ancak unutmayın siz annesiniz bir eşsiniz. Öncelikleriniz arasında bebeğiniz olmalı. Onun mutlaka duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Bebeğinizden ve eşinizden ilginizi eksik etmeyiniz. Çok zor olacak ilk başlarda ancak sistemli bir şekilde işinizi de aileniz de ihmal etmeden hayatınızı devam ettirebilirsiniz.

Yeni anne olan ve işe dönen kadınlara şirketler uyum sürecinde destek olmalıdır. Bunlar; seminerler, destek birimleri, kreş ya da anaokulu gibi konularda olabilir. Annelerin en çok kafalarına takılan konulardan biri olan süt sağma odaları ve saklama depoları olmalıdır.

Bebekler kendilerine bakan kişilere bağlılık hissi duyarlar. Sürekli yakınında olmasını ve uzaklaşmamasını isterler. Genelde bu kişi anneleridir. Bebekler anneleri yakınlarında olduğunda kendilerini güvende hissederler. Bakımını üstlenen başka biri ise ona da bağlanabilir. Aslından sürekli yanında kim var ise ona bağlanmaktadır. Yanından uzaklaştığında kendini huzursuz hissederler.

Durum böyle iken; eğer bebeğiniz size bağlanmış siz hep yanında olan kişiyseniz işe başlamadan önce bebeğinizi bakacak kişiye yakınlık göstermesini ve alışmasını bekleyiniz. Bir anda bebeğinizi bırakıp iş hayatına başlamayınız. Örneğin anane bakacak ise ona alışmasını onun yanında kendini güvende hissetmesini bekleyiniz.

İşe başladıktan sonra evden çıkarken çocuk ağlamasın diye anneler evden sessizce çıkmayı denerler. Ancak iyi niyetle yapılan bu davranış çocuğunuzun güvenini sarsmanıza neden olabilir.

Bu durumlarda uzun uzun sarılmak öpmek yerine hiç gelmeyecek hissi uyandırabilir, sarılıp öperek işe gideceğinizi işinizi bitirip geleceğinizi söyleyerek evden çıkmanız daha uygun olacaktır.blank

İşten eve geldikten sonra çocuğunuza mutlaka zaman ayırın. İlk başlarda size tepki verebilir bunlara hazırlıklı olup makul cevaplarla ona durumu izah etmelisiniz. Gün içinde ayrılığın en güzel telafisi beraber oyun oynamaktır. Çocuğunuzla işten sonra oyun oynayarak o günü telafi edin.

Özetle belirtmek gerekirse; sizin için en iyisinin ne olduğu ve bebeğiniz için en iyisinin ne olduğu birbirine bağlıdır. Sizin ne hissettiğiniz ve bu stresle başa nasıl çıktığınız bebeğiniz ile aranızda ki iletişimi etkileyecektir. İşe dönmemeniz evde olmanız sizi mutsuz işe yaramaz biri hissi verecek ise bu süreçte çocuğunuz ile doğru iletişim kuramazsınız. Tam tersini yapıp işe döndünüz çalışıyorsunuz ancak bebeğinizin bakımını farklı birinin üstlenmesi size farklı duygular ve kayıp hissi veriyor ise yine bebeğinizle olan ilişkinizi etkileyecektir.

En önemli olan sizin doğru bir karar vermenizdir. Sizin için doğru olmayan bir karar size de bebeğinize de olumlu sonuçlar getirmeyecektir.

En Çok Okunanlar

Üste Git