Anne Sağlığı

Spiral – Rahim İçi Araç ( Ria ) Nasıl Çıkarılır?

Spiralin nasıl çıkarıldığı, spiral taktıran kadınlar tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Spiralin çıkarılması oldukça kısa süren ve ağrısız bir işlemdir.

blankÖncelikle muayene ile spiralin olduğu yer kontrol edilir. Hasta jinekolojik muayene masasına yatırılır, hastanın vajinasına spekulum takılır.

Vajina içine bakıldığında spiralin ipleri, rahim ağzından dışarıya çıkmış şekilde görülecektir. Spiralin iplerinden alet ile tutulur ve hafifçe çekilir. Spiralin çıkarılmasından sonra spekulum çıkarılır ve spiral çıkarılma işlemi tamamlanmış olur.

Kolay ve kısa zamanda çıkarılan spiral, nadirde olsa spiralin iplerinin rahim içine kaçması ya da spiralin kopmuş olması nedeni ile uzun sürebilir. Spiral ipinin görülmemesi nedeni ile standart çıkarılma yöntemi kullanılamaz. Rahim içine yerleştirilen ince bir alet ile spiral tutularak çıkarılır. Bu işlem uzun sürebilmektedir. Ayrıca hasta hafif bir ağrı hissedebilir.

Spiralin normal yollar ile çıkarılamadığı durumlarda, çoğunlukla karşılaşılan bir durum olmasa da rahim içerisine sokulan kameralı sistem ( histeroskopi ) ile bakılır ve çıkartılır.

Ultrason kontrolünde spiral görülmez ise karın röntgeni çekilir ve spiralin yeri tespit edilir. Halk arasında spiral kayması olarak bilinen bu durum, spiralin yeri belirlendikten sonra operasyon ile çıkarılır. Kayan spiral ameliyat ile çıkarılır.

Spiral Ne Zaman Çıkarılır?

blankSpiralin çıkarılması için olması gereken bir zaman dilimi yoktur. Kadın istediği zaman spiralin çıkarılması için işlem yaptırabilir.

Spiralin çıkarılması için en ideal zaman regl dönemidir. Bu dönemde spiral çıkarılması kadının daha az hissetmesini sağlar.

Spirali çıkarmaya karar verdikten 2 ya da 3 önce spiralin olmadığını düşünerek, korunarak cinsel ilişkiye girmenizde fayda vardır. Spermler rahim içerisinde 24 saat canlı kalmaktadır. Bu nedenle spiral çıkarıldıktan sonra cinsel ilişkiye girmeden de hamile kalma riskiniz olabilir.

Spiral çıkarıldıktan sonra eğer gebelik düşünmüyorsanız farklı bir korunma yöntemi ile korunmalısınız. Çünkü spiral çıkarıldığı an gebelikten koruma özelliği kaybolur.

Spiralin Avantajları Nelerdir?

• Spiralin rahim içerisine yerleştirildiği an koruma etkisi başlamaktadır.

blank• 5 ve 10 yıl arasında kesintisiz koruma süresi vardır.

• Emzirme döneminde güvenle kullanılabilen bir yöntemdir.

• Spiral çıkarıldığı an kadının doğurganlık özelliği devam eder.

• İlaç etkileşimlerine neden olmaz. Ayrıca ilaç kullanırken uyulması gereken bazı noktalar vardır. Ancak spiralde günlük yaşamınızda dikkat etmenizi gerektirecek kurallar yoktur.

• Eşinizle cinsel ilişkinizi kesintisiz yaşarsınız.
Spiralin Dezavantajları Nelerdir?

• Adet kanamalarında artış görülebilir.

• Rahim ve rahim ağzında anatomik bozukluklar görülme riski vardır.

• Adet dönemi daha uzun ve daha ağrılı geçebilir. Ancak bu spiral takıldıktan birkaç ay sonra düzelebilir.

blank• Çok nadir karşılaşılsa da dış gebeliğe neden olabilir.

Kullanımı kolay ve zararları fazla olmaması nedeni ile spiral doğum kontrol yöntemlerinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Eğer spiralde herhangi bir kayma ya da problem yok ise kadın bir sorun yaşamaz. Eğer ateş, ağrı ve kokulu akıntı hissederse doktora başvurmalıdır. Çünkü spiralde sorun olma ihtimali yüksektir.

Spiral Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

blankSpiral kullanırken dikkat edilmesi gereken fazla bir unsur yoktur. Spiral takıldıktan bir zaman sonra unutulmaktadır. Aslında tercih edilme sebeplerinden biride bu özelliğidir.

Spiralin takıldıktan sonra kayma ya da düşme ihtimaline karşı, spiral takıldıktan 3 ay sonra mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Bu kontrolde herhangi bir sorun görünmezse, senede bir kontroller aksatılmadan gidilmelidir.

Kasıklarda ağrı, ateş, fazla kanama ve kokulu akıntı gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmalısınız. Spiralde bir sorun meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle olası şikayetlerinize dikkat etmenizde fayda var.

En Çok Okunanlar

Üste Git