Anne Sağlığı

Emzirme Teknikleri Ve Pozisyonarı

Anne sütü ile beslenme bebeğinizin en temel ve sağlıklı besin kaynağıdır. Emzirme sırasında rahat bir pozisyonda olmalısınız. Özellikle ilk haftalarda bebeğinizi en doğru pozisyonda tutmalısınız. Anne için fiziksel ve sabır isteyen bir iş olan emzirme bebek içinde onu yormayacak ve gücünü çene kaslarına vermeyeceğiniz pozisyonda tutmalısınız.

Emzirme Pozisyonları

Anne sakin ve gürültüsüz bir ortamda rahat oturmalıdır. Fiziksel rahatlık emzirirken önemlidir. Sırtınızı destekleyin, ayaklarınızı bir şeyin üzerine koyun.blank

Emzirme sırasında bebeğinizi kendinize yakın tutun ve kalçasından bükülü bir şekilde destekleyin. Bebeğinizin ağız ve burnu meme ucunuzun tam karşısında olmalıdır ki memenize ulaşmak için kafasını çevirmek zorunda kalmasın.

Emzirme esnasında anne kendi ve bebeği için uygun olan pozisyonda olmalıdır. En bilinen emzirme pozisyonları şunlardır;

Kucaklama ( Beşik) Pozisyonu

En yaygın emzirme pozisyonudur. Kolunuzun ağrımaması için bir yastık koyabilirsiniz. Bebeğinizi kolunuzun üzerine yatırın. Bebeğinizin yüzü, karnı ve dizleri size dönük olacak şekilde mide kısmınıza yerleştirin. Bebeğinizin tam anlamıyla rahat bir pozisyonda olmasının ardından diğer elinizi meme başını iki parmakla tutarak bebeğinizin ağzına yerleştirmek için kullanın.blank

Oturduğunuz sandalye ya da koltukta mutlaka sırtınızı destekleyin. Ayrıca kolunuzu destekleyen bir yer olması uzun süre yorulmadan durabilmenizi sağlar.

Kucaklama (beşik) pozisyonu daha çok normal doğum yapan ve zamanında doğan bebekler için uygundur. Sezaryen ile doğum yapan annelerin dikişlerinin olması nedeni ile bu pozisyonda bebek dikişlere baskı yapabilir. Bebeğin erken doğmuş olması güçsüz olmasına neden olabilir ve meme başını tutamayabilir.

Çapraz Beşik Pozisyonu

Erken doğan veya küçük olan bebekler için ideal olan emzirme pozisyonudur. Meme başını yeteri kadar güçlü tutamayan bebeklere daha fazla yardımcı olunur. Bebeğinizi emzireceğiniz memenin diğer tarafındaki kolunuza koyun.blank

Bebeğin vücudu size dönük ve meme hizasında olmalıdır. Bu şekilde daha rahat kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin bu pozisyonda kafasını elleriniz ile tutarak ağzını meme ucuna yaklaştırın.

Hafif yan yatar şekilde sırtınızı ve omzunuzu bir yastık ile destekleyin. Bebeğinizin sırtına da bir yastık koyun daha rahat olmasını sağlar. Ağzı meme ucunda olacak şekilde yanınıza yatırın. Sırtınız ve kolunuz için destek almanız sizin yorulmamanızı ve yorulmaya bağlı emzirme eylemini erken bırakmamanızı sağlar.

Çanta Pozisyonu

Bu pozisyonda emzirirken bebeğinizi koltuğunuzun altında basen hizanızın biraz yukarısında, koltuk altınızda çanta tutar gibi bebeği koltuğunun altına yerleştirir. Bebeğinizin altına bir yastık koyun, ayakları sizin arkanıza doğru, baş kısmı ön tarafınızda olacak şekilde yatırın. Kolunuz yastığın üzerinde ve eliniz bebeğinizin başının altında olacak şekilde durmalıdır.

Çanta pozisyonu annenin karın bölgesinde ameliyat dikişleri bulunması veya karın bölgesine bebeğin baskı yapmasından rahatsızlık meydana gelecek durumlarda ideal bir pozisyondur. Bunun yanında çok küçük veya büyük memeleri olan annelerin ve özellikle ikiz bebeklerin emzirilmesinde kullanılan pozisyondur.

Yatarak Emzirme Pozisyonu

Anne ve bebeğin yatar durumda olduğu ve emzirmenin bu şekilde yapılmasıdır. Yatağa yan yatarak sırtınızı yastıklarla besleyin. Arkanıza yastık koymanız rahat olmanızı sağlar, ne kadar rahat pozisyonda olursanız o kadar iyi bir emzirme olur.blank

Ayaklarınızı çekerek yatın daha dengeli yatmış olursunuz. Bebeğinizde size dönük şekilde yan yatırın. Arkasını bir yastık yardımı ile destekleyin. Bebeğinizin sırt ve poposunu elinizle destekleyin. Bebeğinizle emzirme sırasında temas etmeniz bağınızın oluşumunda da etkilidir.

Bu pozisyonda bebeğiniz memenize ulaşmaya çalışmayacak. Siz bebeğinizin üzerine doğru pozisyonda durarak, memenizi bebeğinizin rahatça almasını ve emmesini sağlayacaksınız.

Yatarak emzirme pozisyonu annenin kalkmasının zor olduğu durumlarda veya yatarak emzirmek istediği durumlarda kullanılır. Yatarak emzirme pozisyonunda dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı vardır. Annenin bebeğin üzerine abanarak emzirmesi nedeni ile meydana gelebilecek olumsuz bir durumla karşılaşmamak için bu pozisyon ile emzirilirken farklı birinin de aynı ortamda bulundurulmasına özen gösterilmelidir.

Doğru Emzirme Teknikleri

• Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizin ve meme ucunuzun steril olduğuna emin olun.

• Oturuyor ya da yatıyor pozisyonda olsanız da sırtınızı rahat bir şekilde destekleyin. Sağlıklı bir emzirme için rahat pozisyonda olmanız önemlidir. Bu nedenle öncelikle rahat bir yere oturmalısınız ve pozisyonunuzu almalısınız.

• Bebeğinizi tüm vücudu ile memeye ve sizi dönük olarak tutun. Bebeğinizi direk kolunuzun üzerine değil yastık üzerine yatırın.blank

• Bebeğinizi emzirirken burun deliklerinin memeniz tarafından kapanmamasına dikkat ediniz. Bebeğiniz bu esnada nefessiz kalabilir.

• Bebeğinize emzirme öncesi su ya da şekerli su vermeyiniz.

• Meme uçlarınızı sade su ile temizleyin. Kimyasal içeren ürünler ile temizlemeyin. Emzirme sonrası kendi sütünüz ile ucunu temizleyebilirsiniz.

• Giydiğiniz kıyafetler emzirme için uygun olmalıdır. Fermuarlı ya da üst taraftan düğmeli olabilir. Bu şekilde daha kolay emzirmeye geçebilirsiniz. Ayrıca emzirme sutyeni kullanmakta işinizi kolaylaştıracaktır.

• Bebeğinizin emmesi esnasında yutma seslerini dinleyin.

• Bebekler genelde iki memeden de emmek isteyebilirler. Ufak bebekler için tek memeden emmek yeterli olacaktır ya da iki memeden de azar miktarda emzirilebilir. Bebek sürekli aynı memeden emzirilmemelidir. Çünkü diğer memenin süt üretimi azalıp durabilir. Bebeğin bir emzirme öğünü sağ memeden, diğer emzirme öğünü sol memeden yapılabilir.

• Emzirme döneminde beslenmenize dikkat edin. Sigara, alkol ve bağımlılık yapan maddelerden uzak durunuz. Bebeğiniz sizin aldığınız besinlerden beslendiği için sizin sağlığınız eşittir bebeğiniz sağlığı demektir.

Anne sütünün hazmedilmesi ve mideden boşaltılması hazır mamalara oranla daha hızlıdır. Bebeğiniz çabuk acıkabilir. Her acıktığında emzirmeye özen gösterin.

En Çok Okunanlar

Üste Git