Hamilelik Öncesi

Hamile Kalmadan Önce Ve Hamilelikte İdeal Kilo

Hamile kalmadan önce kadının ideal kilosuna ulaşması çok önemlidir. Bir annenin aslında sorumluğu anne olmaya karar verdikten sonra başlar. Bebeğinizin karnınızda rahat ve sağlıklı olması için sizin onu en iyi şekilde bakmanız gerekecek. Buna da vücudunuzu ilk olarak hamileliğe hazırlayarak başlayacaksınız.

Kadının boyu ile orantılı kilosunda fazlalık ya da eksiklik olması, hamilelik sırasında ideal kiloda olan kişilere göre daha fazla sorun yaşarlar. Sorunsuz bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek için doğum öncesi ideal kilonuza ulaşmak için çaba gösterin.

Hamilelik öncesi kilonun, hamilelik dönemi içinde bulunduğunuz kilodan daha çok etkisi vardır bebeğiniz için.

Hamile kalmadan önce ideal kiloya ulaşmanız için size birkaç neden;

• Hamile kalma olasılığınızı arttırmak. Çok zayıf olmakta, çok kilo da çocuk sahibi olmanızda bir engeldir. blank

• Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirmek,

• Bebeğinizin anne karnında gelişimlerini daha sağlıklı tamamlayabilmesini sağlamak,

• Rahat ve daha az problemli bir doğum geçirmek.

• Hamilelik döneminde alınması gerektiği kadar kilo alarak, doğum sonrası ideal kilonuza rahat ulaşmak.

Fazla Kilo İle Hamile Kalmak

Fazla kilo ile yumurtlama problemleri, kıllanma ve insülin direnci arasında birbirini etkileyen yakın bir bağın olduğu ve bunların çocuk sahibi olmaya olumsuz etki ettiği bilinmektedir. İdeal kilonuzun %20 fazlası obezite olduğunuz anlamına gelmektedir.

Eğer fazla kilonuz var ise gebelikten önce fazla olan kilolarınızı vermeye çalışın. Çünkü gebelik sırasında diyet önerilmemektedir. Gebelik sırasında yapılan diyetler bebeğinizin ve sizin için gerekli olan besinlerin alınmasına engel olurken, eksilmesine de yol açar. Gebelikte yapılan diyetler bebeğinizin yeterli besinleri alamaması ve sonucunda yeterli derecede gelişememesine sebep olurken, birçok sağlık sorununun oluşmasına yol açabilir.

Hamilelik öncesinde sağlıklı kiloda olmayan veya hamilelik döneminde yeterli besin almayan anne adaylarının gebeliklerinde düşük olma riski yüksek olduğu görülmektedir. Fazla kiloları olan kadınlar hamilelik süresi boyunca problem yaşayabilirler. Kol ve uyrukta biriken yağ dokularını hamilelikten sonra kaybetmek oldukça zordur.

Anne adaylarının hamilelik öncesi fazla kilolarından kurtulmak için yağdan fakir, liften zengin diyetler uygulayarak kilo vermeleri tavsiye edilir. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız ve buna hazırlık için kilo verecekseniz mutlaka bir doktor ya da diyet uzmanından destek alın. Çünkü bilinçsiz yapılan diyetler gebe kalma ihtimalinizi düşürür.

Fazla kilolu olarak hamile kalmanız durumunda yaşanabilecek riskler;

• Kilolu bebek dünyaya getirebilirsiniz.blank

• Ölü doğum gerçekleştirme riskiniz artar.

• Bebeğin kilolu olmasına bağlı olarak büyük olasılıkla sezaryen ile doğum yapmanız gerekecek.

• Fazla kilolu geçirdiğiniz hamileliğinizde kronik hipertansiyon hastası olma riskiniz artmıştır.

• Hamilelik zehirlenmesi yaşabilirsiniz.

• Diyabet görülme riski yüksektir.

• Pıhtılaşma ve kalp problemleri daha fazla görülür.

Normalden Düşük Kilo İle Hamile Kalmak

Hamilelikten önce ve hamilelik döneminde fazla kiloya dikkat edilmesi gerektiği gibi, hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde normalin altında kiloda olmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Aşırı zayıf olmakta hamile kalma ihtimalini olumsuz yönde etkilemektedir. Anne adayının olabildiğince ideal kiloya yakın ya da ideal kiloda olması gerekmektedir.

Vücut ağırlığınız eğer ideal kilonuzdan %10 düşük değerde ise zayıf kişi kategorisindesiniz. İdeal kilo için bilinçsiz yapacağınız beslenme ile alacağınız kilolar sadece yağ olarak alınabilir ve daha sağlıksız olabilir. Bir uzmandan destek alarak kilo almanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Zayıf olan kadınlarda vitamin ve mineral eksikliği, yetersiz beslenme görülür. Zayıf olan ve çocuk sahibi olmaya karar veren kadınların en az 3 ay önceden uygun bir beslenme programı ile ideal kiloya ulaşmaları gerekiyor.

Normalden düşük kilo ile hamile kalmanız durumunda yaşanabilecek riskler;

• Erken doğum riski artar.blank

• Bebeğin düşük doğum olma ihtimali yükselir.

• Bebeklerde gelişme geriliği görülebilir.

• Zayıf olan anne adaylarının gebeliğin ilk üç ayında birden fazla kilo almalrı da sağlıklı değildir. Bu dönemde birden alınan fazla kilolar bebeğin ileriki dönemde kilosunu etkileyebilir.

Hamilelik Döneminde Sağlıklı Kilo Artışı

Gebeliğin genel doğasında olan bir şeydir hamilelikte iştah artması ve sonucunda kilo artışını getirmesi. Bu iştah artışı ile anne ve bebek için gerekli besinler alınır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken artan bu iştahla anne adayının kendine dur demeden sürekli yiyerek fazla kilo almasının önüne geçmiyor olması.

Hamilelikte sağlıklı beslenme, fazla kilo almadan anne ve bebek için gerekli olan besin ve kalorilerin alınmasını sağlar. Hamileliğin ilk 3 ayında 1,3 – 3,6 kilo alınır. Sonrasında ise haftada 400-450 gram almak en uygunudur.

Anne adaylarında en hızlı artış son 3 ayda meydana gelir. Hamilelik döneminde alınması gereken ortalama kilo 12,5’dir. Ancak anne adayının boyu ve kilosuna oranı ile bu değer değişebilmektedir. Zayıf kadınların 14 kilo, fazla kilosu olan kadınlarda ise 8 kiloya kadar alması gereken kilo oranı inebilmektedir.

Fazla kilo ya da normalinden az kilo, bebeğiniz için ideal kiloda olmanız onun sağlığı ve sizin sağlığınız için çok önemli. Son olarak değinmek istediğim bir diğer konu ise, günümüzde çok yaygınlaşan zayıf hamilelik. Hamilelik döneminde kilo almaktan korkuyor olabilirsiniz ki bu çok doğal bir süreçtir.blank

Aşırı kilo almamak için dikkat edebilirsiniz. Ancak hamilelik döneminde formlarını kaybetmek istemeyen anne
adayları bilinçsiz diyetler yaparak bebeğin hayatını riske sokabilmektedirler. Anne adayı ne kadar sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenirse, bebekte o kadar sağlıklı, fiziksel ve ruhsal yönden iyi gelişir. Özellikle bu yönde bir kaygınız var ise doktorunuz ile görüşerek o doğrultuda sizin almanız gereken besinlerin yer aldığı bir diyet programı uygulayabilirsiniz.

Unutmayın sizin sağlıklı beslenmeniz, bebeğinizin sağlıklı olması ve gelişimini en iyi şekilde gerçekleştirmesi demektir.

En Çok Okunanlar

Üste Git