Şeker ( Diyabet) Hastalarında Hamilelik Süreci
Diyabet hastalığı, halk arasında daha yaygın adıyla şeker hastalığı, pek çok konuda kişiye sorun çıkarabilen bir hastalık. Doğru tedavi yöntemi ile ömür boyu kişinin dikkat etmesi gereken bir hastalıktır.
Ancak günümüzde doktorun verdiği ilaç ve önerilere uyarak, kişi kendide dikkat ederek oldukça sağlıklı bir hayat geçirmektedir. Şeker hastalığı denildiğinde genelde orta yaş ve yaşlı insanlar gelse de genç yaş grubunda da şeker hastası olanlar bulunmaktadır.
Genç şeker hastalarının, şeker hastaları hamile kalabilir mi? şeklinde soruları fazlasıyla sorarlar. Tabi ki şeker hastası olan genç kadınlar hamile kalabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen bir diyabet hastası, bebeğinin sağlıklı olmasının anne sağlığına bağlı olduğunu unutmamalıdır. Bu nedenle şekeri normal seviyelerde olan bir diyabet hastasının hamilelik için engeli yoktur. Öncelikle doktora başvurmalı, şeker kontrol altına alınarak, değerler ölçülerek hamilelik sürecine girilmelidir.
Gebelik döneminde bazı hormonlar normalden fazla salgılanıyor. Gebelikte artan hormonlarda diyabetin oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle diyabet hastalığı olan anne adaylarının diyabet doktoru ve kadın hastalıkları uzmanına başvurarak bu süreci kontrol altında geçirmesi gerekiyor.
Şeker hastası olan ve çocuk sahibi olmaya karar veren bir kadının, gebelikten önce şeker düzeyleri ve HbA1C düzeyi ölçülerek, şeker değerlerinin normal sınırlarda seyretmesi için insülin ya da ilaç miktarları ayarlanır. HbA1C düzeyi normal değerlerin üzerinde olan hamileliklerde bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Gebelik öncesi ölçülen şeker düzeylerinin açlık seviyesinin 80’den aşağı 120’ den yukarı olmaması gerekir. Tok olarak ölçülen değerinin de yine 80’den aşağı 140’dan yukarı olmaması gerekir.
Gebelik annenin diyabete özgü rahatsızlıklarında sorunlar meydana getirebilir. Bazı gelişen komplikasyonlar bebeğin sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle gebelikten önce anne adayının şekerin etkilemesi muhtemel organların göz ve göz dibi, böbrek,kalp ve dolaşım sistemleri ve sindirim sistemleri kontrol edilmelidir.
Çocuk sahibi olmaya karar veren anneye doktoru tarafından oluşabilecek olan bütün riskler anlatılmalıdır. Bu riskler anne adayının diyabet derecesine göre farklılık göstermektedir. Gebelik ile oluşan değişiklikler nedeni ile anne adayında diyabetik böbrek rahatsızlığının ilerlemesi, yüksek tansiyon, ağır protein kaybı gibi meydana gelebilecek riskler anneye anlatılmalıdır.
Anne adayı diyabet nedeni ile göz, böbrek ve tansiyon sorunu yaşıyorsa doğumunu sezaryen ile gerçekleştirmemelidir. Çünkü bu tarz hastalarda yara iyileşme süreci uzundur. Zorunluluk olmadıkça sezaryen tercih edilmemeli, normal doğuma yönlendirilmelidir.
Gebelik süresinde kadının kilosuna dikkat etmesi gerekir. Aşırı kilo alımı diyabet hastasında kan şekerinin yükselmesine neden olurken, bebeğinde olumsuz etkilenmesine yol açar. Gebelik tamamlandığında maksimum 10-11 kilo almalıdır.
Diyabet hastası annelerin hareket etmeleri egzersiz yapmaları çok yararlıdır. Sabah ve akşam toplamda bir saate yakın hafif egzersiz anne adayına çok iyi gelecektir. Çünkü düzenli egzersiz kan şekerini düşürmede etkilidir.
Hamilelikte Diyabet ( Şeker) Hastalığının Bebek Üzerindeki Zararları
• Düşük kalsiyum seviyesi kasların düzgün çalışmasına engel olabilir. Bebek doğduktan sonra bu durum zamanla düzelir.
• Doğumdan hemen sonra solunum zorluğu ortaya çıkabilir.
• Bebeğin iri olması,
• Doğum sonrası sarılık görülme riski artabilir. Kanda alyuvar sayısı çok olur buda sarılığın ilerlemesine neden olur.
• Bebeğin kan şekerinde düşme,
• Kan şekeri kontrol altına alınmayan bebeklerde çocukluk döneminde fazla kilo alması nedeni ile obezite görülebilir.
• Kalpte anomaliler,
• Santral sinir sistemi anomaliler
• İskelet sistemi ve sindirim sisteminde anomaliler meydana gelebilir.
Diyabeti olan anne adaylarının bebekte oluşan anomalilerin riskini azaltması mümkündür. Bunun için anne adayının hamile kaldığı ilk andan itibaren birinci trimesterin sonuna kadar kan şekerinin normal seviyede kalması sağlanır. Bunun içinde kadının çocuk sahibi olmaya karar vermesinden sonra HbA1C değerlerini ölçtürerek kan şekerini kontrol altına alıp, hamilelik süresi boyunca kontrollere devam edip dikkat etmelidir.