Hamilelik Sonrası

Yaz Aylarında Hamilelik ( Gebelik )

Hamileliği yaz aylarına rastlayan anne adaylarının havaların ısınması ve sıcaklığa bağlı olarak bir takım şikayetleri artmaktadır. Toplumumuzda yaz dönemi hamileliğin daha zor olduğu görüşü vardır.

Yaz döneminde hamile olan anne adaylarında el ve ayaklarda şişmeler, sıcak basması, bulantı ve kusmalarda artış gibi şikayetler görülmektedir.

Yazın Hamileliğin İlk Üç Ayı: hamileliğinin ilk üç ayı yaza gelen annelerde şikayetler biraz daha artabilir. Kokulara karşı hassasiyet, yorgunluk, kusma, bulantı ve iştahsızlık gibi hamileliğin il üç ayında etkili olan şikayetlerin sıcaklara bağlı olarak daha fazla etkisi olmaktadır.

Hamileliğin bu döneminde kokulara karşı aşırı hassasiyet nedeni ile parfüm, sigara ve mutfak kokularından uzak blankkalmaya çalışın.

Yağsız ve sabahları biraz daha tuzlu besinler tüketin. Örneğin sabahları çubuk kraker yemeniz midenizi bastırır ve bulantınızı azaltır. Ağır yemeklerden kaçının, çünkü mide bulantınızı sıcağın etkisiyle daha fazla artırır.

Yazın Hamileliğin İkinci Üç Ayı: bu dönemin yaza gelmesi biraz daha rahat geçirmenizi sağlayabilir. Tansiyonunuzda oynamalar, el ve ayaklarda şişlikler, uykusuzluk gibi şikayetleriniz biraz şikayet etmenize neden olabilir. Aşırı sıcaklar terlemenize, sıvı kaybına ve psikolojik olarak gerilmenize neden olabilir.

Yazın Hamileliğin Son Üç Ayı: hamileliğinizin son üç aylık döneminde ve yaz mevsiminde iseniz, biraz daha fazla zorlanabilirsiniz. Alınan kilolar, vücuttaki ödemler, el ve ayakta şişlikler hareketlerinizi zorlarken, sıcak nedeni ile nefes darlığı, halsizlik, uykusuzluk gibi birçok problemlerle daha da zor hale gelebilir.

Yaz Aylarında Hamilelik ( Gebelik ) İçin Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bol bol sıvı tüketin; yaz aylarına denk elen hamileliklerde sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Hamilelikte normalde de önemli olan sıvı tüketimi yaz aylarında günlerin uzun ve havaların sıcak olması nedeni ile daha fazla alınmasını gerektirmektedir. Anne adayları yazın su, süt ve şekerli limonatalarla bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Gazlı içeceklerden uzak durmalarında fayda vardır.

Az az ama sık beslenilmeli; üç ana ve üç ara öğün ile beslenerek hem kilo kontrolü sağlamış hem de hazımsızlık ve gaz problemi yaşamamış olunur. Ayrıca bu şekilde hamileliğin getirdiği yorgunlukta aza indirilmiş olur.

Hamileliğin ilk aylarında iseniz; katı, kuru ve yağsız gıdalar tüketmeye özen gösterin. Özellikle ilk dönemlerde kokuya olan hassasiyet sıcakla beraber daha da rahatsızlık verebilir.

Aşırı sıcak ve güneşte kalmayın; hamile anne adaylarının yaz aylarında özellikle güneşin dik vurduğu 11:00 ve blank16:00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya dikkat etmeli.

Hamilelikte bazı hormonlar cildin güneş ışınlarına karşı duyarlı hale gelmesine neden olduğu için yüzde ve vücudun belirli yerlerinde lekelenmeler olabilir. Bunlar sonradan geçmektedir. Ancak siz yine de önlem alarak krem sürmeden ve şapka takmadan güneşli havada dışarı çıkmayın.

Yüzün; yaz aylarında imkan buldukça yüzmeye çalışın. Hem spor yapmış olursunuz hem de yüzmek psikolojik açıdan rahatlamanızı sağlar. Ancak denizin temiz olduğu ve havuz tercih ederseniz hijyen koşullarına uygun olan yerleri tercih ediniz. Yüzerken uzun süre güneşte kalmayın ve ıslak mayo ile durmayın.

Ilık duş alın; gün içerisinde de rahatlamak için alacağınız ılık bir duş iyi geleceği gibi, akşamları yatmadan akşamları yatmadan sıcak basması, huzursuzluk ve uykusuzluk şikayetlerinize karşı iyi gelecek olan ılık bir duş alın.

Sıcak su kaynaklarını kullanmayın; aşırı sıcak ortamın bebeğin gelişiminde olumsuz etkisi olduğu gibi annenin de hamilelik döneminde sıcak havada daha çok bunalmasına neden olur. Hamile ve özellikle yaz ayında hamile olan anne adaylarının sauna, hamam ve kaplıca gibi termal yerlerden uzak kalması gerekmektedir.

Yürüyün; sabah güneşin fazla olmadığı ya da akşam saatlerinde yürüyün. Hamilelik döneminde egzersiz ile hem kilo alımınızı kontrol altında tutar hem de ağırlaşan vücudunuzu daha rahat taşımanızı sağlar.

Yaza ve Hamileliğe uygun Giyinmeli; kalın kat kay giyinilmemeli. Giyilen kıyafetlerin dar olmamasına dikkat edilmeli. Havanın sıcak olması ve vücutta meydana gelen şişlik nedeni ile dar kıyafetler daha çok rahatsız edecektir. Açık renkli, ince ve pamuklu kıyafetler tercih edin.

Bunların dışında ise:

– Gün içerisinde mutlaka uzanıp dinlenin, ayaklarınızı yüksek bir yere koyup kan dolaşımını sağlayın.

– Ellerinizde şişmeler var ise yüzük takmayın.

– Rahat ayakkabılar giyin.blank

– Gün içerisinde çok fazla ayakta durmayın.

– Bel ve karın kısmınızı sıkan kıyafetler giymeyin.

– Ellerinizi bol bol yıkayın.

– Yediğiniz sebze ve meyvelerin iyi yıkandığına emin olun.

– Dışarıda yemek yiyecekseniz güvenilir yerlerden yiyin.

Yaz Aylarında Tatil İçin Hamilelere Öneriler

• Tatile çıkmadan önce doktorunuz muayenenizi yaptırın. Bebeğinizin ve sizin sağlığınızdan emin olduktan sonra yola çıkın.

• Tatile kendi arabanızla gidecekseniz 2 saatte bir durarak inip biraz hareket edip yürüyün.

• Eğer tatile otobüs ile gidecekseniz her molada inip hareket edip yürüyün.

• Uçak yolculuklarında 7. aydan sonra uçakla seyahat için doktorunuzdan onay verilen bir belge istenecektir, unutmayın.

• Tatil yapacağınız yerde size yakın sağlık kuruluşu olup olmadığını gitmeden kontrol edin.

• Sabah saatlerinde ve öğleden sonra güneşlenin. Güneş ışığına fazla maruz kalmayın.

• Güneş kremi, şapka ve gözlük kullanın.blank

• Sıvı kaybınız çok olacağından bol sıvı tüketin.

• Sudan çıktıktan sonra mayo ile uzun süre kalmayın, mutlaka kurulanın.

• Girdiğiniz denizin temiz olduğuna emin olun. Eğer havuza girecekseniz hijyen koşullarına uygun olup olmadığını kontrol edin.

En Çok Okunanlar

Üste Git