Anne Sağlığı

Hamilelikte ( Gebelikte ) Ve Emzirme Döneminde Oruç Tutulur Mu?

Dinimizde hamile ve emzikli kadınlar eğer bebeği ve kendi sağlığı için endişe ediyorsa oruç tutmama durumu geçerli bir mazerettir. Daha sonradan tutamadıkları günleri kaza edebilirler. Ancak fidye olarak bu tutmadıkları günleri ödeyemezler.blank

Hamilelik döneminde anne adaylarının oruç tutması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bunun nedeni gebelik döneminde anne adayının normal kişilere göre beslenmesinin daha önemli olması ve yeterli sıvı ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Yeterli sıvı alınmaması erken doğum riskini arttırmaktadır.

Anne adayının hamilelik döneminde aç kalmaması ve sık sık beslenmesi gerekmektedir. Uzun süre aç kalınması kan şekerinin düşmesine, aşırı sıvı kaybına bağlı bebekte meydana gelebilecek komplikasyonlara ve bebeğin az kilo almasına sebep olabilir.

Özellikle gebeliği riskli olan anne adaylarının oruç tutması sakıncalı olabilir. Anne adayında çoğul gebelik, erken doğum riski, diyabet gibi rahatsızlıklar bulunuyorsa oruç tutmamalıdır. Daha sonradan tutmadığı günlerin kazasını yapabilir.

Gebeliğin ilk 4 ayı anne adayında kusma, bulantı gibi şikayetler olmakta blankve bu şikayetlere bağlı beslenmede sorunlar yaşanmaktadır. Anne adayının bu dönemlerde bol sıvı tüketmesi gerekir. Özellikle sıcak ve uzun günlerde tutulan oruçlarda sıvı kayı yaşanması hipoglisemi ve buna bağlı bayılma ve halsizlik görülebilir. Son 3 ay bebeğin gelişiminin hızlı olduğu ve bebeğin kilo alarak, büyüdüğü dönem olmasından oruç tutmak bebek gelişimi için uygun olmayabilir.

Hamile kadının oruç tutarken bir şikayetinin olmaması, dayanabildiği, susamadığı ya da çok rahat oruç tutabildiğini belirtmesi hiçbir sorun olmadığı anlamını taşımamaktadır. Uzun süre su içilmemesi sıvı kaybına, uzun süren açlık yeterli vitamin ve besinin alınamamasına neden olabilir. Bunun sonucunda da bebeğin gelişimi ve gebelik üzerinde olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.

Hamile kadınların oruç tutmasında ne gibi sakıncalar vardır?

• Hamile kadınların oruç tutmasında anne ve bebek sağlığı içinde riskler vardır. Anne adayı oruç tutarken bu riskleri göz önüne almalıdır.

• Uzun süre aç kalmaları anne adaylarında kan şekerinin düşmesine bağlı halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler ortaya çıkarabilir.blank

• Hamilelikte anne adayının iyi beslenememesi düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kansızlık, diş kayıpları gibi sorunlar yaşamasına yol açabilir.

• Oruç nedeni ile anne adayının uzun süre aç kalması vitamin ve kalori alımında dengesizliğe sebep olabilir. Bu durumda hem anne hem bebek sağlığını olumsuz etkiler.

• Gebelikte sıvı tüketiminin önemi büyüktür. Özellikle sıcak günlerde hamile kadınların normal kadılara göre su kaybı daha fazladır. Tutulan oruçta anne adayının yeterli sıvıyı alamaması tansiyon düşüklüğüne ve bayılmalara neden olabilir.

• Hamilelikte tutulan oruç, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvıda azalmaya bağlı bebeğin hareketlerinde azalmaya sebep olur.

• Hamile kadınlarda uzun süre açlığa bağlı mide asidinde artma, mide yanması ve ekşime gibi şikayetler meydan gelebilir.

Emzirme Döneminde Oruç Tutulabilir mi?

Lohusalık dönemi doğumdan sonra olan ilk 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde dinimizce oruç tutulamaz. Anne de kanama olmasından dolayı ibadet yapmasına engeldir.blank

Emziren bir anne için bebeğin kaçıncı ayında olduğu çok önemlidir. Bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Bu nedenle annenin yeterli derecede beslenmesi ve sütünde azalma olmaması gerekir. Emziren kadının oruç tutması anne sütünün miktar ve kalitesini etkileyebilir. Buda bebeğin beslenmesinde olumsuz etki gösterebilir.

Eğer anne adayı oruç tutuyorsa kilo kaybı ve sütünde azalma meydana geldiğinde oruç tutmaya ara vermelidir. Özellikle ikiz ya da daha fazla bebek dünyaya getirmiş annelerin emzirme döneminde oruç tutmaları, bebeklerin yeterli beslenememesine sebep olur.

Gebelik döneminde ve emzirme döneminde oruç tutma isteyen kadınlar mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolü ile oruç tutmaya başlamalıdır.

En Çok Okunanlar

Üste Git