Bebek Ve Çocuklar İçin Aşı Takvimi
Bebeğinizin dünyaya gelmesi ile birlikte aşı ile tanışacaksınız. Hangi ay da bebeğiniz için hangi aşının yapılacağını, yapılan hangi aşının, hangi hastalık için önlem olduğunu ve koruduğunu öğreneceksiniz.
Aşılar ile ilgili bilgiler edinmeye başlayacak, bebeğiniz için yarar ve zararları hakkında bir çok kaynaktan ve doktorunuzdan bilgi almaya başlayacaksınız. Aşılar bebeğinizin hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaktadır. Bebeğiniz yeni doğduğunda anneleri tarafından kazanılan birçok bağışıklığı kazanırlar ancak zamanla bu kaybolur.
Bu nedenle aşıların yapılması ve bağışıklığın kazanılması için aşıların yapılması önem taşımaktadır. Hatırlatmak gerekir ki yapılan aşılar bağışıklık kazandırmasına rağmen bebeğinizi bu hastalıklara karşı yüzde yüz korumaz. Hastalığa karşı daha dirençli olmasını ve hastalığı daha hafif geçirmesini sağlar.
Aşılanmamış bebeklerin bünyesi, hastalıklara karşı yeteri kadar direnç gösteremeyebilir. Bebeklerinizi aşı ile pek çok enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyabilirsiniz. Bu nedenle “Aşı Takvimi’ni” takip etmemiz ve zamanında bebeğinizin aşıların yaptırmanız en yüksek düzeyde bebeğinizi korumanızı sağlayacaktır.
Aşı Takvimi Uygulaması
Sağlık Bakanlığının çocuklar için aşı takviminde 10 aşı bulunmaktadır. Bunlar;
• Hepatit B
• BCG ( Verem)
• DaBT – İPA Hib ( Beşli Karma Aşı )
• KPA ( Konjuge Pnömokok Aşısı )
• KKK ( Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak )
• DaBT – İPA (Dörtlü Karma Aşı )
• OPA ( Çocuk Felci Aşısı )
• Td ( Erişkin Tipi Difteri – Tetanos Aşısı )
• Hepatit A
• Suçiçeği
Hepatit B Aşısı; Hepatit B virüsünün neden olduğu ve halk arasında “sarılık” adı ile bilinen hastalıktır. Karaciğer iltihabı şeklinde ortaya çıkarak kendini gösteren hastalıktır. Hepatit B aşısı ile Hepatit B enfeksiyonundan korunmak en etkili yoldur.
BCG ( Verem ); Verem mikrobuna karşı bağışıklık kazanılması için kullanılan aşıdır. Doğumdan sonra 2. ayda yapılmaktadır. Aşı yapıldıktan yaklaşık 2 ay sonra yapılan yerde ufak bir iz bırakmaktadır.
DaBT – İPA Hib ( Beşli Karma Aşı ); Difteri, boğmaca, Tetanos, İnaktif Polyo, Hemophilus İnfluenza Tip B aşılarını içermektedir. Aşılar tek enjektör halinde uygulanıyor. Ayrı ayrı yapılmış olsa da yan etkilerinde bir değişiklik olmuyor. Yedi yaşından sonra boğmaca aşısı uygulanmamaktadır.
KPA ( Konjuge Pnömokok Aşısı ); Pnömokok bakterisinin yol açtığı, zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjit hastalığına karşı bağışıklık kazanılması için yapılan aşılardır.
KKK ( Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak ); kızamık, Kızamıkçık ve kabakulak enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sağlar. 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere toplamda 2 kere KKK aşısı önerilmektedir. Bu üç hastalıktan örneğin kızamık hastalığını geçirmiş olunması aşının yapılmasına engel değildir. Diğer ikisi için aşı yapılması uygun görülmektedir.
OPA ( Çocuk Felci Aşısı ); İnaktif ve Oral Polyo aşısı olarak uygulanabilir. Polio enfeksiyonuna karşı bağışıklık kazandırır.
Hepatit A Aşısı; Hepatit A virüsünün yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit A virüsü sinsice ilerler ve karaciğeri oldukça etkileyen bir hastalıktır. Bebek ve çocuklarda genellikle belirti göstermeden geçtiği gözlenmiştir. Sarılık hastalığına karşı bebeklerde uygulanan aşıdır.
Suçiçeği; Solunum ya da temas yolu ile bulaşan, içi sıvı dolu döküntüler ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bir yaşında uygulanan bir aşıdır. Bu aşıdan sonra yaklaşık 6 hafta kadar Aspirin kullanımından kaçınılmalıdır.
Bebeğinizin için gerekli olan aşı takvimi hakkında genel bilgiler yukarıda verildiği şekildedir. Son zamanlarda fazlası ile tartışma konusu olan zorunlu aşıların çocuk sağlığı açısından zararlı olduğu görüşleri ortaya atılmıştır. Siz bununla ilgili karar vermeden önce konu hakkında doktorunuzdan ve aile hekiminizden detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı söz konusu olduğu için bu konuya hassasiyet göstermenizi tavsiye ederiz.