Bilişsel Gelişim

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar

Her bebeğin konuşmaya başlama yaşı farklı olabilmektedir. Ancak bebeklerin konuşmaları genel olarak aynı zaman dilimlerine denk gelmektedir. Anne ve babalar tarafından merakla beklenen, bebeğim ne zaman konuşacak soruları artmaya başlar.

Bebeğiniz konuşmaya başlamadan önce anlamsız sesler çıkaracak. Bu çıkardığı anlamsız sözler bebeğinizin konuşmaya başlamasının ilk aşamalarıdır.

Bebeklerin İlk Konuşma Kelimeleri

Genel olarak bakıldığında bütün bebekler ilk sözcüklerini 12 – 18 ay arasında söylemeye başlarlar. Bebeğin ilk blankiletişimi annenin gülücüklerine gülerek yanıt vermesidir.

3 ve 15. aylar arasında bebekler anlaşılmaz sözler söylemeye başlarlar. Herhangi bir anlamı olmayan kelimeler söylemeye çalışırlar ve sesler çıkarırlar. Bu dönemde bebeklerin taklit yetenekleri oldukça gelişmiştir. Anne, babasını ve çevresinde ki olayları taklit ederek konuşmaya başlama eğilimlerine girerler.

Bu dönemde bebekleriniz anlamsız kelime ve sesler çıkarsa da onu anlıyormuş gibi bebeğinizle konuşun. Bebeklerin ilk konuşma kelimeleri pekte anlamlı değildir.

Bebekler Hangi Dönemde Konuşmaya başlar?

Neredeyse her Anne babanın sabırsızlıkla beklediği ve merak ettiği durum bebeğimiz ne zaman konuşmaya başlayacak?

Bebeğiniz konuşması 1 yaşından itibaren başlar ve her yıl belirli ölçülerde artarak gelişim gösterir. Bebeğinizin ilk anlamlı kelimelerini 12 – 13 aylarında duyabilirsiniz.

Bebeğinizin 12 – 18 ay yüzde ne kadar konuştuğunu ya da ortalama kaç kelime bildiğini net olarak söylemek mümkün değildir.blank

Değişik kitaplarda bu bilgiler yer alsa da her çocukta değişiklik gösterir. Bu süreçte sizin üzerinize düşen görev bebeğinizle fazla konuşmaktır.

Bebeğinizin gerçek konuşmayı elde etmesi 18 – 50 ayları arasında gerçekleşir. Size anlatmak istediklerini ise tam olarak 50 – 80 ayları arasında dile getirebilmektedirler.

Televizyon İzletmek Bebeğin Konuşmasında Etkilimidir?

Yapılan çalışmalara göre 2 yaşından küçük olan çocukların televizyon izlemlerinin dil gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. Çocuklarının dil gelişimlerinin olumsuz etkilenmesi konuşma becerinsin de olumsuz yönde etkilenmesine yol açar.

Bebeğinizi televizyon karşısında bir buçuk iki saatten fazla tutmanız bilişsel gelişimini olumsuz etkilerken soyut düşünme yetisinin de gelişimini engeller. Bebekler gördükleri olayları somut sanarak denemek isteyebilirler.

Özellikle 2 yaşına kadar bebeğinizi televizyon karşısında fazla bırakmayın. Daha çok kendiniz ilgilenmeye özen gösterin.

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için yapabilecekleriniz:

• Bebeğinizin konuşmaya başlaması için dil gelişimini desteklemeniz fayda sağlayacaktır.

• Bebeğinizle konuşun, muhabbet edin ve ona hep gülümseyin.

• Renkli ve ses çıkaran ilgisini çekecek oyuncaklar alın. Bu şekilde blanksesleri dinlemesi ve hareket eden nesneleri takip etmesi için yönlendirin.

• Bebeğinize ismi ile hitap edin ve ismine bakmasını sağlayın.

• Masal dinletin.

• Çocuk kitapları okuyun.

• Müzik dinletin.

• Bebeğinizin tepkilerine karşılık verin. Genel de ba ba gibi kelimeler kurar bunları tamamlayarak karşılık verin.

• Bebeğinizi parka ya da yaşıtlarını görebileceği yerlere çıkarın. Onlarla iletişime geçmesini sağlayın.

• En önemlisi bebeğinizle sürekli konuşun zamanı geldiğinde size cevap verecektir.

Bebeğinizin konuşması için dil gelişimini sağlayan oyun ve oyuncaklar;

• Bebeğinize şarkı söyleyin ya da dinletin.

• Telefon, mikrofon gibi konuşacakları ve şarkı söyleyecekleri oyuncaklar alın.

• Bebeğinize mutlaka bir şeyler anlatın. Örneğin yaptığınız bir aktiviteyi ya da uydurduğunuz bir masalı.blank

• Resimli kitaplar her zaman çok etkili olmaktadır. Resimleri göstererek bebeğinize sorular sorun.

• Bebek, araba ya da kukla sevdiği oyuncakları konuşturun.

• Bebeğiniz 1,5 yaşına geldikten sonra boyama kitapları ve boyalar verin.

Sağlıklı bir bebek doğduğunda konuşma ve dil yeteneği ile doğar. Konuşma ve dil yeteneği gelişerek kelimeler söylemeye ve cümleler kurmaya başlar.

Bebeklerin dil gelişiminde sosyal çevre çok önemli bir etkendir. Bebeğin bakımı ile ilgilenen anne ya da bakıcı eğer bebek ile konuşmuyorsa bebeğin konuşmaya başlama süresi uzar. Bebekle sözel iletişimin az olması bebeğin dil gelişiminin geride kalmasına neden olur. Aynı şekilde bebeği televizyon karşısına oturtarak bebekle ilgilenilmediği durumlarda da aynı sorunlar yaşanır. Bebeğiniz ile ilgilenmeniz ve onunla konuşmanız dil gelişimi için çok önemlidir.

En Çok Okunanlar

Üste Git