Doğum

DOĞUM BELİRTİLERİ

Anne adaylarının hamileliğin son zamanlarında en çok aklına takılan konulardan biridir. Doğum belirtileri nelerdir? Sancım var acaba doğum sancılarım mı? Hangi belirtiler doğumun yaklaştığının göstergesidir? Bunun gibi birçok soru akıllarındadır.

İlk hamileliği olan bayanlara genelde çevreden doğum öyküleri anlatılır. Televizyondan gördüğü doğum sahnelerinin etkisinde kalarak panik yapabilir. En çok korkulan durumlardan biri de evde tek olduğunda doğumun başlamasıdır. Hamileliğinizin son zamanlarında evde tek olmamanız alacağınız en önemli önlemdir.

Doğum önceden sinyallerini vermektedir. Önemli olan bunların doğumun habercisi olup olmadığını anlamaktır. Kadından kadına doğum belirtileri değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler benzerlik göstermektedir.blank

Gebeliğin son aylarında yaşanan sancılar yalancı doğum sancıları ile karıştırılabilir. Doğumun başladığını gösteren sancılar sık, şiddetli ve düzenli olur. 2-3 saatte gelen ve dinlenme ile geçen ağrılar doğumun geldiğinin belirtisi değildir.

Bebeğin Aşağı İnmesi

Doğum başlamadan birkaç saat önce ya da birkaç hafta önce, bebeğin doğabilmek için içinden geçmek zorunda olduğu kanala girmesidir.

Bebeğin eski konumuna göre daha aşağı inmesi ile birlikte baskı yaptığı göğüs boşluğunda ve diyaframda rahatlama olur. Anne daha rahat nefes alır ve rahatladığını hisseder. Bebeğin aşağı inmesi ile mesane üzerinde ki baskı artar ve sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyulur. Bu yüzden sık sık idrara çıkmakta bir doğum belirtisidir.

Dışarıdan görenler, özellikle daha önce doğum yapmş kişilerden bebek aşağı inmiş doğumun yakın senin gibi yorumlarda bulunabilir.

Nişan Gelme

Hamileliğin sonuna gelindiğini, bebeğin doğmasına kalan zamanın azaldığını gösteren en belirdin doğum belirtisi arasında nişan gelmesi vardır.blank

Hamilelik süresi boyunca rahme ve bebeğe enfeksiyon bulaşmasını önleyen, rahim ağzını kapalı tutan sümüksü bir yapı vardır. Doğumun yaklaşması ile birlikte kasılmalar artar ve rahim ağzı genişler. Rahim ağzında meydana gelen değişim ile bu mukus düşer yani dışarı atılır. Buna nişan gelmesi adı verilir.

Nişan ile birlikte genellikle gelen koyu kahverengi akıntı, açık kırmızı ya da pembe gibi renklerde de görülen akıntının gelmesi anne adayının far etmesini sağlar.

36. haftada görülen nişan gelmesi bazı kadınlarda son zamana kadar görülmeyebilir. Nişan geldiğinde doğum hemen başlamaz. 1-7 gün arasında doğum beklenir. Ancak sancı ve suyun gelmesi beklenmeden doktora başvurulmalıdır.

Suyun Gelmesi

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının kasılmalar sonucu yırtılmasıdır. Doğum belirtileri arasında en sık rastlanan doğum belirtisidir. Yırtığın az olması ya da bebeğin doğum kanalına girmesi ile su az gelebilir. Anne suyu temizlerken temiz bir bez kullanmalıdır. Bebeğin ve kendisinin mikrop kapma riski yüksektir.

Suyun az gelmesi ya da çok gelmesine bakılmaksızın hemen hastaneye gidilmelidir. Hastaneye gidildiğinde doktor ya da doğum hemşiresi, annenin tansiyon ve ateşini ölçer. Doktor vajinadan kontrol ederek, rahim ağzının ne kadar açıldığını kontrol etmelidir. Bebeğin kalp atışlarına da belirli aralıklarla sık sık kontrol edilir. Anne adayının durumuna göre doğuma hazırlanır.

Rahim Ağzında Meydana Gelen Değişim

Doğum öncesinin özellikleri arasında olan rahim ağzında incelme, sadece kadın doğum doktoru tarafından muayene blanksırasında fark edilmektedir. Doktorunuz kontrol sırasında bağ dokusunda yumuşama, incelme ve genişleme şeklinde olan değişikliklerle bunu fark edebilir. Sizin tarafınızdan fark edilecek bir durum değildir. Ancak doktorunuzun kontrolü ile doğumun yaklaştığını size bildirebilir.

Sık Sık İdrara Çıkma

Bebeğin kanala girmesi ile idrar torbasına baskı yapması sonucu anne adayında sık sık idrara çıkma ihtiyacı gözlenebilir. Çok belirgin bir doğum belirtisi değildir. Çünkü hamileliğiniz döneminde sık idrara çıkma sorunları yaşadığınızdan ayırt edemeyebilirsiniz.

Kendini Çok Enerjik Hissetme

Hamilelik döneminde kendinizi yorgun hissettiğiniz zaman bulduğunuz her an dinlendiğiniz ve uyuduğunuz bir dönem geçirdiniz. Ancak ilginç bir şekilde doğumunuza az kalan bir zamanda kendinizi çok enerjik hissedebilirsiniz. Kalkıp temizlik yapabilir, alışverişe çıkabilirsiniz. Pek çok kadında doğum öncesi enerjinin yüksek olduğu görülmektedir.

Her kadında görülmeyen ancak doğumun başladığına dair diğer belirtiler;

• Vajinal akıntıda artışblank

• Hafif karın krampları

• Kilo kaybı

• Sırt ve bel ağrıları

Doğumun yaklaştığının birçok belirtisi vardır. Ancak her kadında farklı belirtiler görülebilir. Bütün belirtiler sizde olacak diye bir şart yoktur. Doğum belirtilerinin herhangi bir sırası yoktur. Bu belirtilerin hepsini yaşayan anne adayı da olabilir, sadece bir kaçını yaşayan anne adayı da.

Doğuma giderken hazırlamış olduğunuz doğum çantanızı almayı unutmayınız. Doğum Çantası Hazırlama

En Çok Okunanlar

Üste Git