Doğum

Sezaryen Doğum Hakkında Merak Edilenler

Son yıllarda oldukça artan sezaryen ile doğum hakkında anne adaylarının merak ettikleri ve cevap aradıkları sorular oldukça fazladır.

Anne adaylarının sezaryen doğumu oldukça fazla tercih etmelerinde rol oynayan, doğumu ağrısız gerçekleştirmek gelmektedir. Sezaryen doğumun son zamanlarda artmasının nedenleri ve anne adaylarının sezaryen doğum öncesi ve sonrası merak ettikleri hakkında cevaplar bulabilirsiniz.

Son Yıllarda Sezaryen Doğumda Artışın nedenleri Neler?

• İlk doğumlarını sezaryen doğum yapan kadınlar, ikinci doğumlarını da sezaryen ile yapmayı tercih ediyor.blank

• Teknoloji ve yöntemlerin gelişmesi ile sezaryen doğumun güvenilir bir yöntem haline gelmesi.

• Tüp bebek nedeni ile sezaryen doğum oranında artış yaşanmaktadır.

• Obezitenin artması ile birlikte anne adayları için normal doğumun riskli olması sezaryen doğuma yönlendirilmesine sebep olmaktadır.

• Doktorlar açısından normal doğuma göre sezaryen doğum süresinin daha kısa olması.

• Doğum yapan kadın başına düşen doktorun az olması ve doğumlarda ebelere fazla görev verilmemesi.

• Kadınların günümüzde evlilik yaşlarının ileri yaşlara taşınması nedeni ile doğum yaşının gecikmesi.

Bunlar genel olarak sezaryen doğumun artmasında ki sebepler arasında yer almaktadır. Ancak bilindiği gibi günümüzde ve Türkiye’de sezaryen doğumda artış olmasının, kadınların sezaryen doğumu tercih etmelerinin sebebi; normal doğum sanılarından korkmak ve sezaryen doğum ile sancısız bir şekilde doğumu gerçekleştirmek.

Sezaryen Doğumun Riskleri Nelerdir?

• Normal doğuma göre sezaryen doğumda kanama riski 2 kat fazladır.blank

• Enfeksiyon riski normal doğuma göre sezaryen doğumda neredeyse 5 kat daha fazla olasılık taşıyor.

• Kanın damar içinde pıhtılaşma riski normal doğumda da görülme riski olsa da sezaryen doğumda bu oran fazlasıyla artıyor.

Sezaryen Doğum Çocuklarda Astım Riskini Arttırır mı?

Son yıllarda oldukça sorulan sorular arasında yer alan sezaryen doğum ile doğan çocuklarda astım riski artıyor mu? sorusuna dair bir çok araştırma yapıldığı görülmektedir.

Yapılan araştırmaların sezaryen ile doğan bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde bir takım aksamalar olduğunu belirtiyor.

Sezaryen doğum ile bebek mikropsuz olan anne karnından alınarak direk hastanede temiz bir ortama götürülüyor. Ancak normal doğum sırasında bebek annenin doğum kanalından geçerken mikroplarla karşılaşarak bağışıklık kazanıyor.

Mikropla karşılaşmadan temiz alana alınan bebek bundan sonraki süreçte zaten annelerin üzerine titremesi ile blankmikropla temas etmiyor ve bağışıklık sisteminin gelişiminde aksaklık yaşanıyor.

Bunun sonucunda ise bebeğin toz, koku, polen gibi mikrop olmayan ancak onlara benzeyen maddeler karşı duyarlılığı meydana geliyor. Çünkü bebeğiniz bunları mikrop olarak algılıyor ve alerjik durum ortaya çıkıyor.

Sezaryen Doğumdan Sonra Normal Doğum Yapılabilir mi?

Sezaryen doğum sonrası normal doğumun riskli olduğu, atılan sezaryen dikişlerinin normal doğum sırasında sorun çıkarabileceği bilinmektedir.

Ancak doğum oranlarına bakıldığında sezaryen doğum sonrası normal doğumunda gerçekleşebileceği görülmektedir.

İlk doğumu sezaryen ile gerçekleşen kadının ikinci doğumu normal gerçekleştirmesi için, sezaryen doğumun üzerinden en az iki yıl geçmiş olması gerekmektedir.

Bunun dışında karın ve rahim bölgesinden farklı bir ameliyat geçirmemiş olması gerekir. Doktorun normal doğumun anne ve bebek için herhangi bir risk taşımayacağına karar vermesi ile normal doğum gerçekleştirilebilir.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken konu, anne adayının normal doğum yapacağı hastanenin sezaryen doğum konusunda yeterliliği olmasıdır. Çünkü normal doğum ile başlanan doğumun sezaryen ile tamamlanma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir Kadın Kaç Kere Sezaryen Olabilir?

Sezaryen ile doğumun sayısında aslında bir sınırlama bulunmamaktadır. Genel olarak kabul edilen ve öngörülen blanksezaryen ile doğum sayısı 3 olarak bilinir.

3 defadan fazla sezaryen yapılabilir ancak her doğum için risklerde artış olmaktadır. Yapılan her sezaryen sonrası karın içerisinde yapışıklıklar artış göstermektedir. Bu nedenle bir sonraki sezaryen ameliyatı daha da zorlaşacaktır.

Her sezaryen ameliyatında risk vardır ancak 3 sezaryenden sonra yani sezaryen sayısı arttıkça, bebeğin eşinin aşağı yerleşmesi, bebeğin eşinin rahime yapışması gibi risklerde artışlar olmaktadır.

En Çok Okunanlar

Üste Git