Doğum

Sezaryen Ameliyatı

Karnın alt kısmında, iç çamaşırın izine gelen kısımda cilde yaklaşık olarak 10 cm uzunluğunda bir kesi açılır. Bu kısım genelde kasık tüylerinin başladığı çizgiye denk gelen alandır.

Rahim üzerini örten cilt kesildikten sonra cilt altı yağ tabakası kesilerek karın duvarın en güçlü tabakası rektus kası kılıfı kesilir. Kaslar kesilmeden yanlara doğru ayrılarak karın içi organlarını örten zara ulaşılır. Ardından bu tabaka da açılarak bebeği çevreleyen keseye ulaşılmış olur. Rahimin alt segmentine yatay olarak kesi açılır ve bu keşiden bebek doğurtulur.

Bebeğin doğum işlemi tamamlandıktan sonra hemen göbek kordonu bağlanıp kesilerek çocuk doktoruna ya da bebek hemşiresine verilir. Plasenta elle çıkarılır. Rahim içi temizlenir ve daha sonra kesilen tabakalar kat kat dikilir. Dikiş yapılırken her safha kanama olup olmadığı kontrol edilerek yapılır.blank

Cilt boydan boya dışarıdan ve uçlarından dikiş yapılan ipliğin görünmeyeceği şekilde gizli dikiş tekniği kullanılarak tamamlanır. Halk arasında lazer dikiş olarak isimlendirilen dikiş yöntemi aslında gizli dikiştir. Lazer dikiş diye bir şey yoktur.

Dikiş işlemi bittikten sonra sezaryen ameliyatı sona ermiş olur. Anestezi doktoru anneyi uyandırır ve kendine gelmesi için uyandırma odasına alınır.

Sezaryen ameliyatı anne adaylarının gözünde büyüse de, uyudukları andan itibaren özel bir durum ile karşılaşılmazsa yaklaşık 30-45 dakika gibi bir zamana tamamlanmış olur.

Ameliyat Bittikten Sonra;

• Doğar doğmaz bebeğiniz sıcak bir ortamda temizlenir.

• Gerekirse hemen temizlendiği yerde çocuk doktoru tarafından muayene edilir, gerekli görülmezse daha sonra serviste muayene edilir.

• Bazı durumlarda bebeğin küveze alınması gerekebilir. Bu durum söz konusu olursa hemen küveze alınır.

• Bebeğin durumu iyi ise doğumdan kısa bir zaman sonra anneye gösterilir ve anne ile teması sağlanır.

• Anne doğumdan sonra 6 saate yakın bir zaman bir şey yiyemez. 6 saatten sonra sulu gıdalardan başlayarak yemek yemesine izin verilir.blank

• Ameliyattan 6 saat geçtikten sonra annenin sondası çıkarılır ve ayağa kalkmasına izin verilir.

• Anne ayağa kalktıktan sonra ( 6 saat ) 12 saate kadar damardan serum ve ilaç tedavisine devam edilir.

• Doğumdan sonra çiftler arasında kan uyuşmazlığı sorunu varsa bebeğin kanına bakılır. Bebeğin kan grubu pozitif ise anneye kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Eğer bebeğin kan grubu anne ile aynı ise iğne yapılmasına gerek yoktur

• Sezaryenden 24-48 saat sonra yaranın üzerinde bulunan bandaj çıkarılır. Bu konuda doktorunuza danışarak hareket edin.

• Sezaryen ameliyatından sonra anne hastanede 1 ya da 2 gün kalır. Daha sonra hastaneden çıkışı yapılıp evine gidebilir.

Ameliyat Sonrası Birinci ve İkinci Gün;

Ameliyat sonrası ilk günde pansuman yapılır ve yaranız tekrar kapatılır. Damardan sıvı alımı biter. Hafif sulu gıdaları almaya başlarsınız. Genellikle gazınızı çıkartmadan normal gıdaya geçirilmez. Ancak bazı kişilerde gaz çıkartmakta sorun yaşandığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda doktorun onayı ile normal gıda tüketilebilir. İlk gün size düşen en önemli görev yürümeniz. Yürümek gaz çıkarmanız için yardımcı olacaktır.
İkinci gün hızla iyileştiğinizi göreceksiniz. Artık daha rahat hareket edebileceksiniz. Genel durumunuz iyi ve sorun oluşmamışsa doktorunuz sizi ikinci gün taburcu edebilir.

Ameliyat Sonrası Eve Gidince Nelere Özen Gösterilmeli;

• Ağır fiziksel aktivitelerden kaçının. Ancak benim ağır kaldırmamam gerek diyerek hareketsiz kalmayın.blank

• Hamilelik sürecince kullanmış olduğunuz demir ve vitamin ilaçlarına devam edin.

• Yaklaşık 6 hafta oturarak, küvette, havuzda ve sıcak su ile yıkanmayınız. Ayakta ılık su ile duş almanız tavsiye edilmektedir.

• İlaç olarak doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında ilaç almayın.

• Bebeğinizi düzenli olarak emzirin. İlk başlarda sütünüzün tam olarak gelmesi 2-3 günü bulabilir.

• 2-3 hafta kadar kanamalarınız ara ara kesilip sonra tekrarlayacak şekilde devam edebilir. Bunlar normaldir ancak kanamanız fazla miktarda olursa doktorunuza danışınız.

• Yaranızın olduğu yerde kızarıklık, şişme, akıntı, ağrı gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun.

Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum Sonrası

Sezaryen Dikişleri

Sezaryen Nedenleri

 

En Çok Okunanlar

Üste Git