Doğum

Sezaryen Doğum

Normal yolla doğumun gerçekleşmediği durumlarda veya anne adayının direk tercihi ile başvurulan, cerrahi yolla gerçekleştirilen doğumdur. Devlet hastanelerinde sezaryen ile doğum oranı %20-25 civarında iken özel hastanelerde bu oran %50 civarında görülmektedir.

Tartışmasız normal doğum doğanın anne ve bebek için gerçekleştirilmesi en sağlıklı ve mükemmel bir şekilde dizayn edilmiş doğumdur. Ancak normal doğum ile gerçekleştirilmesi risk yaratan doğumlarda sezaryen ile doğum anne ve bebek için yaşanabilecek riskleri ortadan kaldırmaktadır.

Anne adaylarının kafalarında hamileliğin özellikle sonlarına yaklaştıkça fazlaca zihinlerini meşgul ettiği bir konudur sezaryenle doğum. Sezaryen ile yapılan doğumda annenin doğum sancısı hissetmemesi kadınlar tarafından sezaryen ile doğumun tercih edilme sebeplerinin başında gelir. Ancak yine de unutulmamalıdır ki sezaryen ile doğum cerrahi müdahale ile gerçekleştirilmektedir. Buda kadınları endişelendirmektedir.

Sezaryen ameliyatı çok komplike bir ameliyat olmasa da cerrahi müdahale ile gerçekleştirildiğinden en son tercih edilen yöntem olmalıdır. Günümüz teknolojisinde sezaryen hızlı ve güvenli yapılıyor olsa da normal doğum anne sağlığı için daha faydalı olduğu için sezaryen zorunlu hallerde önerilmektedir.

Sezaryen Doğuma başvurulan durumlar;

– Bebeğin ters gelmesi,blank

– Plasentanın rahim duvarından erken ayrılması durumunda,

– Plasentanın rahim ağzını kapatması halinde,

– Bebeğin iri olmasından dolayı annenin doğum sırasında zorlanarak zarar görmemesi,

– Anne adayının çatısının dar olması durumunda,

– Annenin normal doğum sırasında tetiklenecek farklı hastalıklarının olması,

– Bebeğin normal doğuma elverişli olmayan, yapısal normal dışı durumların olması,

– Annenin normal doğumda ıkınmasının risk yaratabilmesi durumunda,

– Çoğul gebeliğin olması halinde,

– Doğumun zamanı gelmediği halde doğumun gerçekleşmesi gereken durumlarda,

– Anne adayının daha önce geçirmiş olduğu farklı operasyonlar olması,

– Zorunlu olmamakla beraber ilk gebeliği ikiz olan annelerde,

– 35 yaş üzeri ilk gebeliklerde,

– Rahim kasılmalarının yetersiz olması ve rahim ağzının açılmaması durumlarında,

– Su kesesisin açılmasına rağmen doğumun 12 saat içerisinde gerçekleşemeyeceği durumlarda,

– Forseps ve Vakum uygulaması ile doğumun başarısız olması durumlarında sezaryena başvurulur.

Sezaryen Doğum Nasıl olur?

Öncelikle annenin cerrahi müdahale koşullarına uygun hale gelmesi ile başlar. Ultrason ile bebeğin pozisyonu tam olarak tespit edilir. Genel anestezi veya belden uyuşturma teknikleri ile anne uyuşturulur. Karın bebeğin çıkışına izin verilecek kadar kesilir. Daha sonra karın kasları çekilip rahim duvarına ulaşılır. Rahim duvarı kesilerek bebeğe ulaşılır. Bu kesi yatay ya da dikey olabilir.

Bu aşamada kararı doktor vermektedir. Ancak genellikle yatay kesilmektedir. Çünkü yatay kesiler de iyileşme süreci daha hızlı ve kanama daha az olmaktadır. Bebek çıkarıldıktan sonra göbek kordonu kesilir. Daha sonrasında plasenta dışarı çıkarılır ve vücutta kendiliğinden eriyen dikişlerle kesilen yerler dikilir.

Tüm bu ameliyat süresi yaklaşık 30-45 dakika kadar bir süreyi kapsamaktadır. Olası bir aksilikte süre 1 saate çıkabilir. Dilişler bittikten sonra anne 10 dakika kadar ameliyathane de tutulur ve sonra servis odasına çıkarılır.

Sezaryen Doğumun Zararları;

– Ameliyat nedeni ile enfeksiyon kapma riski bulunmaktadır.blank

– İyileşme ve normal hayata dönme süresi normal doğuma göre daha uzundur.

– Akciğer embolisi riski ve bacakta pıhtı oluşma ihtimali vardır.

– Bebeğin doğum basıncı yaşamaması akciğerlerindeki sıvıyı tam atamamasına ve solunum sıkıntısı yaşamasına sebep olabilir.

– Rahim içinde yapışma riski bulunmaktadır.

– Doğumdan sonra anne- bebek ilişkisi gerçekleşmemektedir.

Sezaryen ile Yapılan Doğumdan Sonra Normal Doğum Yapılabilir Mi?

Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra annenin normal doğum yapma ihtimali aslında çok düşüktür. Ancak ilerleyen teknoloji ile tıpta yaşanan gelişmeler bunu mümkün kılmaktadır. Sezaryen ile doğumdan sonra normal doğumun olmaması fikrinin gelişmesinin, normal doğum sancıları sırasında rahim üzerinde ki sezaryene ait dikişlerin yırtılabileceği ve hem anne hem de bebeğin risk altına gireceğidir.

Eskiden sezaryen ameliyatı dikine kesilerek gerçekleştirilirken doğumda yırtık riski daha çok artıyordu. Ancak günümüzde enine kesik yapıldığı için normal doğum yapma şansı daha yüksektir.blank

Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra normal doğum ile bebeğinin dünyaya getirmek isteyen anneler doktoru ile önceden bu konu için görüşmelidir. Bir önce ki sezaryen kesimini karnınızda ki dikişe bakarak anlayamazsınız. Dışta olan kesi içte olan kesi ile aynı olmayabilir.

Doktorunuz da uygun görürse sezaryenden sonra normal doğum yapabilirsiniz. Ancak bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Daha önce sezaryen için endikasyon oluşturan durumun hala devam etmesi durumu söz konusu ise, bir önce gerçekleştirilen sezaryenin dikine kesilmesi normal doğumun denenmesi için uygun değildir.

Bu durumlar yok ve normal doğum ile gerçekleştirilecekse, ideal hastane ortamında yapılmalıdır. Acil bir durumun meydana gelmesi durumunda anne ve bebeğin hayatı riske girmeyeceği koşullar sağlanmalı. Anında sezaryen yapılabilmesi için gerekli donanıma sahip olunmalıdır.

Sezaryen Doğum Sonrası

Sezaryen Dikişleri

 

En Çok Okunanlar

Üste Git