Doğum

Doğum

Doğumun başlaması yani doğum sancıları bebeğin artık dış dünyada yaşamaya hazır hale gelmesi ile başlar. Bu olay düzenli bir şekilde rahimde kasılmaların ortaya çıkması ile başlar.

Doğumun başarıyla sonuçlanabilmesi için anne adayının bedeninde doğum için daha önceden birçok hazırlık yapılır. Söz konusu hazırlık gebelik başladığı andan itibaren başlar. Gebelik anne adayının bedeninde algılandığı andan itibaren rahim her zaman kasılmaya hazır bir durumda olsa da baskı altında tutulur.

Bebeğin olgunlaşma süreci tamamlanana kadar bu baskı altında tutma devam eder. Gebelik ilerledikçe rahim üzerinde ki baskı azalmaya başlar ve ara ara rahimde kasılmalara bağlı olarak ağrılar meydana gelir. Anne tarafından da hissedilen bu ağrılara Braxton – Hicks kasılmaları denir. Bunların amacı anne adayının rahim ağzını doğuma hazırlamaktır.

Normal şartlarda rahim ağzı oldukça dayanıklı bir bağ dokusuna sahiptir. Doğuma hazırlık döneminde anne bedeni ve rahim ağzında birçok değişiklik meydana gelir. Daha önceden doğum yapmış olan kişilerde rahim ağzı 1-2 cm açık olabilir. Bu durum doğum sırasında çok önemlidir. Rahim kasılmaları bebeği doğum kanalından aşağı itmeye çalışırken rahim ağzı yaklaşık olarak 10 cm genişliğinde açılarak bebeğin rahimin içinden çıkmasına izin verir. Doğum esnasında meydana gelen kasılmalar ile rahim ağzının açılması doğru orantılıdır.

Tabi ki bu mucizevi olay belirli bir sırayı takip ederek gerçekleşmektedir. Rahim ağzı uzunluğu azalır ve incelir. Artık rahim ağzı olgunlaşmış ve kasılmalara duyarlı hale gelmiştir. Normal şartlarda arkaya doğru dönük olan rahim ağzı öne doğru dönmeye başlamış ve içerdiği su miktarı artarak yumuşamıştır. Rahim ağzı ile rahim iç boşluğu arasında olan kanalı kaplayan salgı vajinadan dışarı akabilir.

blank

Doğumun Başlaması

Yukarda bahsettiğimiz hamileliğinizin ilk anından beri yaşayacağınız kasılmalar ile gerçek doğum kasılmalarını ilk doğum yapacak anne adayları ayırt edemediklerinden paniğe kapılabilirler.

Gerçek doğum kasılmalarının en ayırt edici özelliği düzenli aralıklarla oluşmasıdır. İlk başlarda düzenli ama az sıklıkla meydana gelen kasılmalar, belirli bir aşamadan sonra sıklaşarak 10 dakikada bir üç kez ortaya çıkar ve her biri yaklaşık 50 saniye sürer. Gerçek doğum sancıları istirahatle geçmez. İstirahatle geçmeyen kasılmalarınız belirli bir düzende seyrediyorsa doktorunuza gidin.

Kasılmalarınız uzun ve kanamanız var ise, bebek hareketlerinde azalma olduysa, suyunuz gelmeye başladıysa uzman tarafından bakılması gereken bir durum var demektir. Doktorunuz ile iletişime geçin.

Normal Doğum

Normal Doğumun Evreleri

Sezaryen Doğum

En Çok Okunanlar

Üste Git