Anne Sağlığı

Emzirme Döneminde Omega 3 Kullanımı

Sağlıklı bir doğum, beyin ve sinir gelişimini en iyi şekilde tamamlayan bebekler için omega 3 tüketimine dikkat edilmesi oldukça önemli bir etkendir.

Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi yağ asitlerinin karşılanması ile gerçekleşmektedir. Omega 3 hamilelik döneminde ne kadar olumlu yönde anne ve bebek için etkili ise doğumdan sonra emzirme döneminde de o kadar etkili ve gereklidir.

Omega 3 alımı hem anne hem bebek için önemli

Hamilelik döneminde ve sonrasında, bebeğin anne karnında ve doğduktan sonra fiziksel ve zihinsel gelişimi için omega 3 yağ alımı oldukça önemlidir. Özellikle omega 3 ihtiyacını balıklardan karşılamakta fayda vardır.blank

Yapılan çalışmalarda hamileliğin son 3 ayında omega 3 alımının, doğum sonrası kadınlarda depresyon riskini azalttığı görülmüştür. Eğer anne adayı hamileliğin son 3 ayında yeterli omega 3 yağ asidini gereksinimini karşılamazsa bebek annenin vücudunda bulunan yağ depolarından bu gereksinimini karşılar ve annede omega 3 eksikliği ortaya çıkar. Bu durumda doğum sonrası annenin depresyon riskini arttırır.

Uyku bozukluğu, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite gibi olumsuz davranışlar gösteren çocuklarda olumlu etkileri görülmüştür.

Hamilelik döneminde omega 3 yağ asidi ihtiyacını yeterli oranda alan annelerin bebeklerinin, almayan annelerin bebeklerine göre daha rahat uyuyan, alerjik hastalık riski daha az olan bebekler olduğu görülüştür.

Emzirme döneminde omega 3

Emzirme döneminde annenin aldığı omega 3 anne sütü yoluyla doğrudan bebeğe aktarılmaktadır. Bebeğin anneden direk olarak omega 3 yağ asidini alması beyin ve sinir gelişiminde oldukça olumlu etki sağlar.blank

Omega 3 ve omega 6 asitlerinin dengeli bir şekilde alınması, bebeğin sağlıklı büyümesine, beynin gelişimine ve bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olmasına yardımcı olmaktadır.

Emzirme döneminde alınan omega 3 yağ asidi sayesinde bebeğin bilişsel fonksiyonları el- göz koordinasyonu gibi yetilerinin de gelişiminde olumlu eti edeceği görüşü öne sürülmektedir.

Vücudun omega 3 yağ asidini üretmemesi hamilelik döneminde anne kendi için alırken birde bebeğin gelişimi için almak zorundadır. Doğum sonrası ise bebek anne sütü ile beslendiği için anne yine emzirme dönemine omega 3 alımına dikkat etmelidir.

Emziren annelerin haftalık olarak yaklaşık 300 – 400 gram arasında balık tüketmeleri gerekmektedir. Küçük balıklar tercih edilerek, ızgarada ya da fırında pişirilmelidir.blank

Eğer yeteri kadar balık tüketemezseniz ceviz yiyerek tamamlayın. Yeşil yapraklı sebzeler ile de destek verebilirsiniz. Emzirme döneminde özellikle bebeğinizin sağlıklı gelişimi için beslenmenize ve almanız gereken vitaminleri almaya özen gösterin.

Cilde Faydaları;

Omega 3 alımı hamilelikte ve sonrasında ve normal hayatta cilde iyi gelmesinden dolayı kullanımı kadınlar tarafından daha da önemli olmaktadır. Yeterli miktarda omega 3 alımı gerçekleştiğinde;

• Cildin nemli kalmasını sağlayarak cilt kuruluğunu engeller.

• Cildin daha genç, canlı ve diri görünmesi sağlar.

• Alerjik cilt hastalıklarına karşı etkisi vardır.blank

• Cildin daha pürüzsüz, parlak görünmesine ve cildin güzelleşmesine etkisi olması kadınlar tarafından omega 3 alımının önemini de arttırmaktadır. Hem bebeğin sağlığı hem anne için bu şekilde fayda sağlaması omega 3 alımına özeni daha da arttırmaktadır.

Omega 3 için takviye alırken güvenilir olmasına dikkat edin; piyasada bu tarz ürün satan birçok firma bulunmaktadır ve siz bu firmalar arasından sağlığınızı olumsuz etkileyecek olanı değil doğru olan firmayı bulmak için dikkat etmelisiniz. Doğal olup olmadığına, sağlık ve tarım bakanlığı onayına, FDA onay sertifikasına, içinde bulunan katkı maddelerine gibi özelliklerine bakmadan almayın. Hamilelik döneminde ve sonrasında doktorunuzun tavsiyesine uyarak almanızda fayda var.

En Çok Okunanlar

Üste Git