Tüp Bebek Başarısında Stresin Etkisi
Vücudumuz hormonlarımız tarafından yönetilmektedir. Diğer bir değişle hormonlar vücuda komut verir. Stres altında salgılanan bu hormonlar nedeni ile vücudumuz birçok hastalıkla karşı karşıya kalabilir. Bilindiği gibi stresin birçok hastalığa sebep olacağı gibi var olan hastalığın ilerlemesine ya da potansiyel olabileceğimiz bir hastalığın tetiklenmesinde küçümsenemeyecek kadar etkisi fazladır.
Her tedavi süreci zorludur. Tüp bebek tedavi sürecinde de çiftler stresli bir yola girmektedirler. İlk başta çocuğu olmayacağını öğrenen çiftler zaten psikolojik olarak zorlu bir süreç yaşarlar. Önemli olan bu süreci çiftlerin beraber en az hasar almadan ve başarı elde edere geçirmesidir.
Tüp bebek tedavisine başlarken sonucu bekleyen çiftler yoğun stres altında kalırlar ve bu stres vücut dengesini olumsuz etkileyecek boyuttadır. Yapılan çalışmalarda stresin yumurtlamayı, yumurtaların döllenmesini ve embriyo kalitesini etkilediği görülmüştür. Kısaca stresin tüp bebek tedavi sürecinde olumsuz etkileri vardır. Strese engel olunamasa da kontrol altına alınması için çiftlerin önem göstermeleri gerekir.
Kadının uygulanan tüp bebek tedavisinde stresli olması, yaşadığı durum nedeni ile ruhsal durumu fizyolojik dengesini ve hormonal dengesini etkileyecektir. Her kadın evlendikten sonra anne olmanın hayalini kurar. Hayallerini süsleyen bu bebeğe kavuşamamak kadınları ağır stres altına sokar. Kontrol altına alınmayan stresin bu tedavi sürecinde başarısızlığa sebep olduğu açık bir şekilde ortadadır.
Tedavi sırasında çiftleri hem duygusal açıdan hem de maddi açıdan zor bir dönem beklemektedir. Kendilerini zaten zor bir dönemde bulan çift hem kısırlıkla mücadele eder, hem de ağır bir stres altına girerler. Bu kadar ağır geçirilen bu dönemde çiftelerin tedaviye gölge düşürecek stres ve umutsuzluktan uzak durmaları gerekmektedir. Stres, olumsuzluk, psikolojik olarak kötü bir dönem geçirmek tedavinin başarısını olumsuz yönde etkiler.
Bu etkiler göz önünde bulundurularak, çiftlerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce kendilerini rahatlatacak ve bu döneme olumlu girmelerine yardımcı olacak yollardan faydalanmaları gerekmektedir.
Kadınların stres altında kalmalarının en önemli etkenlerinden biri aile baskısı ve çiftler arasında yaşanan uyumsuzluktur. Bu konuda ailenin yeterince bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Durumun önemi anlatılarak kadına destek olması gerektiği bilincine varmalıdır.
Tedavi sırasında dışarıdan gelecek olumsuzluklar ortadan kaldırılmalı, çiftler tedaviden önce yeterli bilgiye sahip olmalı ve aşamalar hakkında gerekli olan bilgilendirmeler yapılmalı ki süreç esnasında stresin oluşmasına neden olacak her şeye karşı önlem alınmış olsun.
Son olarak unutulmaması gereken şey tüp bebek tedavisinin mucizeler yaratmayacağıdır. Kısırlık tedavisinde kadınlar hayat kontrollerini kaybetme hissine kapılırlar. Bu durumun ilerlemesi kadının depresyona girmesine neden olur. Depresyonda olan hastalar tüp bebek tedavisine sağlıklı yanıt veremezler. Çünkü hormonları stres ve depresyon nedeni ile allak bullak olmuştur.
Kısırlık tedavisi karışık ve hayli zor bir süreçtir. Bu nedenle doktorunuza da büyük görev düşmektedir. Doktor hasta
için en uygun tedavi yöntemini ve en uygun tedavi programını hazırlamalıdır. Doktorunuzu seçerken bu durumları göz önünde bulundurarak sürecinizde size destek olacak bir uzmanla yola devam edin.
Olumsuz olmak yapılması gereken en kolay şeydir. Sahip olmak istediğiniz çocuk için bu süreçte her şeyi bir kenara bırakarak, olumlu şeyler düşünerek stresten uzak olun. Unutmayın ki streste bir kısırlık sebebidir.
Tüp bebek tedavisinde stresin azaltılması için öneriler;
• Öncelikle eşler arası iletişimin her zamankinden daha fazla uyumlu olması gerekmektedir. Çiftler birbirini anlayışla karşılamalıdır. Çift olarak ya da bireysel olarak profesyonel destek alabilirsiniz.
• Kadının rahatlaması için yoga veya meditasyon yöntemlerine başvurması tavsiye edilir.
• Alkol, sigara gibi bağımlılık yapan, kullanılmadığında stres yapan maddelerden tedaviden önce kurtulmak gerekmektedir.
• Tedaviye başlamadan önce süreç hakkında tam bilgi edinin. Tedavi sürecinde artı ve eksiler hakkında daha önceden bilginiz olası bir anda stres girmenizi engeller.
• Düzenli yürüyüş, fiziksel aktiviteler ve size iyi gelen sosyal çevrenizle zaman geçirmeniz stresinizi azaltmanın en önemli yollarından biridir.
• Günümüzde tavsiye edilen ve iyi geldiği söylenen diğer bir yöntem ise akupunkturdur.
• Beslenme düzeninize dikkat etmeli ve yeterli derecede uyumalısınız.
• Farklı hobiler edinmek, kitap okumak zihninizi bir şeye odaklanmaktan kurtaracaktır.
• Bu süreçte aile bireyleri ile iletişim çok önemlidir. Tedavi başlamadan bu süreç hakkında yakın aile bireyleriniz ile olan iletişiminizin dengesi sağlanmalıdır.
• Tedaviye karar veren çiftler manevi olarak kendilerini hazır hissettiklerinde bu sürece başlamalıdır.
Bu süreçte her şeyden önemlisi aslında eşlerin birbiri ile el ele vererek olumlu ya da olumsuz süreci yıpranmadan geçirmek. Bu süreçte eşler arası yaşanan kopuklukların bebek doğduktan sonraki evre de daha büyük stres yaşanmasına yol açabilir. Belki her şeyin çok zor olduğu fikrine kapılacaksınız ancak eşinizle beraber kendiniz istedikten sonra stresi kontrol altına almanız mümkün olan bir durumdur.
Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler