Yeni Doğan Bebek Gelişimi
Yeni doğan bebekler ortalama 15-18 saat arası uyurlar. İlk haftalar bebek dünyaya alışmaya çalışırken, anne de bebeğini tanımaya ve birbirlerini anlamaya başlarlar.
Yeni doğan bebeklerin ilk haftaları oldukça basittir. Yemek, ağlamak çişini yapmak, gaz çıkarmak dışında başka bir şey yapmaz. Bebeğiniz bu dönemlerde ağlayarak isteklerini ifade etmeye çalışır. Karnım acıktı ağlaması ile rahat değilim ağlamasını birbirinden far etmeye başlayın.
Yeni doğan bebekler, dünyaya geldikten sonra birkaç gün içerisinde fazla sıvıyı dışarı atarlar ve kilo kaybederler. Yaklaşık %10 ağırlıklarını bebekler doğumdan ilk beş gün içinde kaybederler.
2. Haftasında Bebek
Bebeğiniz ikinci haftasında tahmin ettiğinizden fazla yiyebilir. Bebeğiniz zamansız ve daha fazla yeme ihtiyacı gösterebilir. İlk haftaya göre biraz daha az uyuyabilir. Çevresinde bulunan nesnelere odaklanmaya başlamıştır. Bebeğiniz kronik ağlamalara başlar. Susturmak için birçok yol deneyebilirsiniz. Vücudunda şişlik ve lekeler normaldir. İlk ay içinde bu lekeler geçer ve bebeğinizin teni normal hale döner.
3. Haftasında Bebek
Artık bebeğiniz için uyku ve yeme düzeni oluşturmuş hale gelmiş durumda olacaksınız. Daha uzun zaman uyanık kalmaya başlamıştır. Sesinizi tanır ve sizin sesiniz bebeğinizi sakinleştirmede çok etkilidir.
Bebeğiniz ile bu zamanlarda dahi mutlaka sohbet edin. Bu aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bebeğinizin ağlama şekillerini mutlaka takip edin ve anlamlandırmaya çalışın. Size mutlaka bir ihtiyacını anlatmaya çalışıyor.
Bebeğiniz artık başını daha iyi kontrol edebilir duruma gelmiştir. Tabi bebeğiniz kucağınıza aldığınızda hala fazla derecede sizin dikkatinizi ve desteğinize ihtiyaç duyar.
Uyuma saatlerinde azalma, süreler arasında kısalmalar oluyor. Eğer 4 saatten fazla uyursa mutlaka bebeğinizi beslenmesi için kaldırın.
4. Haftasında Bebek
Bebeğiniz 4. haftasında duygularını ifade etmek için ilginç sesler çıkarabilir. Bebeklerin bazıları çığlık atmaya bazıları da gülmeye başlar. Bebeğinizin tepkilerine sizde karşılık verin bu bebeğinizin hoşuna gidecektir.
Elleri ve ayaklarını fark etmeye başlamıştır. Nesneleri algılayıp yakalayabilmesine rağmen, henüz bir nesneyi yakalayacak kadar el ve göz koordinasyonuna sahip değildir. Bu dönemlerde bebeğinizin el ve ayakları ile oynayın. Parmakları ile sayı sayın ellerini kaldırmaya çalışın bu hareketler ilgisini çekecektir.
Bebeğinizin oyun oynama ile tanışması için artık zaman gelmiştir. Renkli, ses çıkaran oyuncaklar ile bebeğinizin oyun oynamasını, aynı zamanda ellerini, kollarını ve parmaklarını kullanarak arasında ki koordinasyonu geliştirmesini sağlayabilirsiniz.
Yemek yeni doğanın hayatında en önemli eylemdir daha sonra ise uyumak gelir. Bebekler doğduklarında tat alma ve kokuları ayırt edebilmektedirler. Anne sütünün kokusunu ayırt edebilmeleri göğsünüze yönelmesinde ki etkendir. Bebeğiniz aslında birçok reflekse sahip olarak doğar. Bu refleksleri zamanla gelişir.
Her bebek bir bireydir bunu unutmayın. Her bebeğin kendine has gelişme ve büyüme evreleri vardır. Genel olarak verilen gelişim haftalarına bebeğinizin gelişimi uymadığında hemen telaşa kapılmayın. Bazı bebeklerde bu gelişimler biraz daha gecikmeleri olarak görülebilir.
Bebeğinizin gelişimin yakından takip ederek ve destekleyerek sağlıklı bir gelişim evresi geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer bebeğinizin gelişiminde herhangi bir sorun olduğunu düşünürseniz mutlaka doktorunuza konuyu danışın.
1 aylık bebeklerde gözlenen fiziksel gelişimler;
• Çenesini yerden ve yataktan kaldırabilir.
• Refleksleri güçlüdür. Emmek için arama refleksini kullanır, yanağına dokunduğunuzda o tarafa emmek için ağzını açar.
• Sese duyarlıdır, sesin geldiği yöne doğru bakar.
• Belki de sizin için en güzel özellik, bebekler annesinin kokusunu ve sesini ayırt edebilirler.
• Yeni doğan bebekler ağlarken kısa ve derin nefesler alırlar. Bu şekilde konuşmanın alt yapısını yapmaya başlarlar.
• Bebeğinize ne kadar çok gülerseniz oda size o kadar karşılık verecektir.
• Bebeğiniz birinci ayı sonunda artık yüzlere odaklanabilmektedir.