Hamilelik Sonrası

Bebek Yıkamanın Püf Noktaları

Bebek bakımında en eğlenceli olan kısımlardan biri şüphesiz bebeğinizi yıkadığınız zamanlardır. Çok eğlenceli ve güzel görünen bu yıkama eylemi oldukça zor ve sizi ilk başlarda tedirgin eden bir olaydır.

Minicik olan bebeğinizi tutmaya zorlanırken, onu yıkayacak olmanız ilk başta sizin için zorlu bir sınavdır. İlk yıkamadan sonra alışmaya başlayacaksınız.

Bebeğiniz göbek bağı 1-2 hafta içinde düşmektedir. Bebeğinizi göbek bağı düşmeden yıkamak isterseniz; temiz, yumuşak ve nemli bir bezle bebeğinizin vücudunu silebilirsiniz. Daha önceleri göbek bağının ıslanmaması için, göbek bağı düşmeden sağlık açısından bebeğin yıkanmaması söylenirdi. Artık doktorlar göbek bağı düşmeden bebeklerin yıkanması konusunda izin veriyorlar. Ancak siz doktorunuzun önerileri doğrultusunda yıkayıp yıkamamaya karar verin.

Bebeğinizin banyosu için ihtiyacınız olanlar;

– Bebek küvetiblank

– Küvet filesi; küvet filesi kullanmanız bebeğinizin direk suya girmesini önler ve suyun ılıklığını hisseder.

– Banyo lifi

– Bebek şampuanı ya da sabunu

– Bebek yağı

– Yumuşak havlu

– Temiz bez

– Bebeğinizin temiz giysileri

Bu eşyaları önceden hazırlamanız, bebeğiniz banyodan çıktıktan sonra size kolaylık sağlar. Bebeğinizi yıkamadan önce, banyonun ya da oda da yıkayacaksanız oda sıcaklığının uygun ısıda olması gerekir. Banyonuz yeteri sıcaklıkta değilse evinizin farklı bir odasında bebeğinizi yıkayınız.

Bebeğinizi yıkadığınız suyun sıcaklığı 36,5 – 37 derece olmalıdır. Suyun sıcaklığını dirseğinizle ya da el bileğinizin iç yanıyla kontrol edebilirsiniz. Suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Eğer dirseğiniz ile ölçemeyeceğinizi düşünüyorsanız banyo termometresi alınız.

Suyun ısısını ayarladıktan sonra bebeğinizin üstünü çıkartın ve filenin üzerine yatırın. İlk başlarda bebeğinizi eşiniz ile ya da bir aile üyesi, çevrenizden birinden destek alarak yıkayınız. Bir kişi bebeği tutarken diğeri de bebeği kolaylıkla şampuanlayıp durulayabilir.

Yıkamaya başlarken bebeğinizi kolunuzun üstüne yatırınız ve suyu elinizle yavaşça vücudu ile temas ettirerek alışmasını sağlayınız. Banyo lifi ya da süngeri hangisini kullanıyorsanız ıslatıp şampuan döktükten sonra köpürtün. Bebeğinizin vücudunu yıkayın ve sonra suyu yavaş yavaş dökerek durulayın.blank

Başını hafifçe ıslatıp şampuanla yıkayın. Kulağına ve yüzüne durularken su gelmemesine dikkat edin. Bebeğinizin banyosu sona erdi havluya sararak vücudunu kurulayın. Bebek yağı ile vücuduna masaj yapabilirsiniz. Bu bebeğinizi rahatlatacaktır. Bebeğinizin boynundan başlayarak, gövdesine el ve ayak parmaklarına masaj yapınız. Bu bebeğiniz ile aranızda ki bağı da güçlendirecektir.

Artık bebeğinizin bezini bağlayabilirsiniz. Bebeğinizin üstünü giydirirken, banyo sonrası çok ince giydirmeyin. Kulak kısımlarını bir bezle hafifçe temizleyiniz. Kesinlikle kulak içine kulak çöpü sokmayınız. Bebeğinizi ilk altı ay boyunca gün aşırı yıkayabilirsiniz. Altı aydan sonra aile istediği şekilde yıkanma düzeninde alışkanlık kazandırabilir.

Bebeğinizin karnını doyurmadan ya da karnını doyurduktan bir saat sonra yıkamanız daha uygun zamandır. Eğer yemekten hemen sonra bebeğinizi yıkarsanız midesi hassas olan bebeğiniz kusabilir. Bebeğinizin rahat uyuması içinde banyo önerilmektedir. Akşamları uyutmadan önce, bebeğinizi yıkayıp masajını yapın ve daha sonra karnını doyurun. Bu şekilde uykuya dalması daha rahat olacaktır.

Çocuğunuz banyo yapmaktan korkuyorsa size önerilerimiz;

– Öncelikle sudan korkan bebeğinizi küvete ya da banyo yapacağı ortama alıştırın. O alana su koymadan bebeğinizi bırakın ve kendisinin oynamaktan zevk alacağı oyuncakları verin.

– Bir oyuncak bebeğini ya da sevdiği hangi oyuncaksa bebeğinizle beraber yıkayın.blank

– Oda ısısı bebeğiniz için iyi ise ve bebeğiniz çıplak oynamaktan hoşlanıyorsa bırakın o şekilde oynasın.

– Küvetten korkabilir büyük bir leğen içerisinde alışma evresinde yıkayabilirsiniz.

– Sakın ama sakın suya sokmak için zorlamayın.

– Önce siz sakin olun. Sizin panik yapmanız bebeğinizi daha da korkutur.

– En iyi yöntemlerden biri oyundur. Halıları kaldırıp ıslatarak oynamasına izin verin. Köpükler yapıp sizde bebeğinizle oynayın.

– Siz bir annesiniz her zaman olduğu gibi bebeğinizi yıkarken de sabırlı ve anlayışlı olun.

En Çok Okunanlar

Üste Git